Spreekbeurt over Knex

spreekbeurt

K’nex

Sil Pijnappels

6 februari 2003

Inleiding.

Waarom ik mijn spreekbeurt over K’NEX doe.

Ik wil mijn spreekbeurt over K’NEX doen want het is mijn hobby. Ik speel heel vaak met K’NEX, al vanaf mijn vierde jaar. Toen kreeg ik met Sinterklaas mijn eerste K’NEX doos.

Deel 1.

Hoe is K’nex uitgevonden.

(Frummelen)

K’ NEX is in 1988 bedacht door de Amerikaanse meneer Joel Glickman.Tijdens een bruiloftsfeest verveelde hij zich een ongeluk. Daarom ging hij een beetje frummelen. Hij begon met rietjes te spelen. Zonder er echt bij na te denken boog hij ze om en zette ze in elkaar tot allerlei figuren. Zo is K’NEX begonnen.

(testen)

Hij liet de rietjes eerst namaken van een speciaal soort (sterk) plastic en bedacht er allerlei vormen en verbindingsstukken bij. Na heel veel testen, veranderen en weer testen had hij de echte K’NEX uitgevonden.

(fabriek)

Eerst wilde geen fabriek het speelgoed maken, omdat ze het niks vonden. Daarom begon hij samen met zijn broer Bob een eigen fabriekje om K’NEX te maken en te verkopen.

Eerst alleen in hun eigen Land, Amerika. Daar was K’NEX meteen een groot succes. Er werd veel over geschreven in de kranten en het kwam op televisie.

Kinderen en volwassenen waren er dol op en het werd heel veel verkocht.

In 1994 werd K’NEX ook in Europa en in Nederland verkocht.

In Amerika, in Australië en in Nederland werd K’NEX ook speelgoed van het jaar. Dat betekent dat het het mooiste en beste speelgoed was.

(naam)

Weten jullie waar de naam K’NEX vandaan komt???

Het komt van het Engelse woord Connects. Dat betekent verbinden, aan elkaar vastmaken. Als je dat een paar keer snel zegt: (connects,connects, connects krijg je……………….K’NEX.

Deel 2.

Hoe werkt K’NEX.

(onderdelen)

Er zijn 50 verschillende onderdelen van K’NEX, zoals (LATEN ZIEN), korte en lange stokjes, ronde verbindingsstukjes, hoekverbindingsstukjes, tandwielen en gewone wielen. Je hebt ook buigstokjes voor als je iets ronds wilt maken.

Er zijn ballen voor een ballenbaan en ook poppetjes die je in elkaar kunt zetten.

Elk stukje heeft een eigen kleur en is dus meteen te herkennen.

Je hebt ook een motortje voor bijvoorbeeld een reuzenrad, achtbaan of hijskraan en zelfs om een spin te laten lopen

(SPIN LATEN LOPEN).

(klikken)

Je kunt ze in elkaar klikken of duwen (VOORDOEN). Je kunt alles ook weer los maken om later opnieuw te maken of om er andere dingen van te maken.

Er hoeft niets gelijmd te worden. K’NEX is zo sterk dat als je er een stoel van zou maken, je er gewoon in kunt zitten.

(verschillende dingen)

Van K’NEX kun je heel veel verschillende dingen maken, zoals auto’s en vrachtauto’s, robots, hijskranen, helicopters, boten, ballenbanen, een kasteel of een stadion en een achtbaan.

(bouwtekeningen)

Er zijn heel veel verschillende bouwtekeningen. Hier op het bord zie je een bouwtekening van een raceauto. Achterop staan nog 2 andere auto’s.

Als je iets wilt maken begin je bij nummertje 1 en dan nummer 2 en dan 3 en zo verder tot het klaar is. De raceauto die hier staat heb ik met deze bouwtekening gemaakt.

Voor hele grote dingen heb je een heel bouwboek nodig, zoals voor deze ballenbaan.

(BOUWBOEK BALLENBAAN LATEN ZIEN)

(draak)

In Nederland is een keer een draak gebouwd van K’NEX welke wel 3½ meter hoog was. Deze heeft een tijd in de Efteling gestaan. Er is ook ooit een dinosaurus gemaakt van 3 meter hoog en 3 meter lang. Daar zijn ze 100 uur mee bezig geweest en ze hebben er 39743 stukjes voor gebruikt.

In dit boek zie je nog een paar grote dingen zoals een race-auto, een tijger en een mega-super reuzenrad.

(BOEK)

Ik zal nu iets kleins maken om jullie te laten zien hoe het werkt.

(MINI-RACEAUTO MAKEN OM TE LATEN ZIEN HOE HET MOET)

Deel 3

Mijn eigen K’NEX

Zelf heb ik ongeveer 6000 onderdelen van K’NEX. Ik heb ongeveer 150 tekeningen van modellen.

(roller-coaster)

Mijn allermooiste en grootste K’NEX-model is de roller-coaster.

(DOOS LATEN ZIEN). Die is 2 meter breed en meer dan 1 meter hoog. Hij is nagemaakt van een echte achtbaan in Amerika. Er zit een echte looping in en je hoort de mensen in de wagentjes zelfs gillen. (natuurlijk zijn dat poppetjes).

Deze heb ik in december gekregen toen ik jarig was. Het bouwboek dat daarbij hoort heeft 140 bladzijden.

(verzinnen)

Je kunt ook zelf iets verzinnen en maken.

Ik heb al heel vaak iets zelf verzonnen en gemaakt van K’NEX. Van hele grote dingen heb ik een foto gemaakt en die staan in dit boekje.

(FOTOBOEKJE)

Dit is een straaljager en dit een grote ballenbaan, dit is een hele hoge toren van 6 Meter en 10 centimeter en dit een soort schommelschip die over de kop kan.

(wedstrijd)

Als je zelfs iets verzint kun je ook aan een wedstrijd meedoen. Het mooiste zelfgemaakte K’NEX-model van de maand krijgt een prijs en komt op internet staan.

Ik heb pas een grote hond gemaakt. De foto daarvan ga ik opsturen. Misschien kun je mijn model dan ook op internet zien.

(internet)

Als meer wilt weten over K’NEX kun je ook op internet kijken. Je moet dan typen: WWW. K’NEX.NL.

slot

Dit was mijn spreekbeurt over K’NEX .