Spreekbeurt over de Knobbelzwaan

Knobbelzwaan

Spreekbeurt gedaan door Mick van Mourik, groep 7

Knobbelzwaan

Ik doe mijn spreekbeurt over de knobbelzwaan, omdat het een hele mooie vogel is. Er word ook nog zwanenvlees gegeten, vroeger in de middeleeuwen helemaal.

Vlak voor het einde van het jaar worden alle jongen zwanen van dat jaar bij elkaar gebracht. Ze worden levend verkocht aan een poelier. (Poelier is een soort slager). De oudere zwanen werden niet verkocht, zij zorgde voor nieuwe jongen in het voorjaar. De zwanen werden gevangen met een zwanenhaak. Dit is een lange stok met aan het einde een haak die makkelijk om de nek van een zwaan past, zo kun je de zwaan naar je toe halen.

De Knobbelzwaan. Een zwaan is een watervogel net als eenden en ganzen. De knobbelzwaan begint zijn leven als het lelijke jonge eendje uit het sprookje van Anderson, na 2 jaar is hij de mooie zwaan die wij kennen als parkzwaan of KLM zwaan. Hij heeft een oranjerode snavel met een zwarte knobbel. Al in de middeleeuwen werd deze soort tam gemaakt, de speciale vliegpennen worden uit de veren gesneden zodat ze niet weg konden vliegen.

Als zwanen geslachtsrijp zijn zoeken ze een partner. Mannetje en vrouwtje blijven bij elkaar voor het leven. Ze leggen ongeveer 5 tot 9 eieren. De eieren worden met een pauze van 48 uur gelegd en het broeden begint pas na dat het laatste ei is gelegd. Het duurt ongeveer 5 weken voordat de eieren uitkomen. De jonge zijn grijs en hebben een dons kleed, na 1 dag kunnen ze al zwemmen. Al ze nog klein zijn reizen ze vaak mee op de rug van de ouders om niet opgegeten te worden door ratten. Na 5 maanden zitten ze goed in de veren en kunnen ze vliegen. Zwanen kunnen wel 40/50 jaar worden maar meestal gaan ze eerder dood. Als zwanen jongen hebben dan moet je erg voorzichtig zijn, want de ouders verdedigen hun jongen erg goed, zwanen kunnen heel hard slaan met hun vleugels. Een gebroken arm is zo voor elkaar.

Het verenkleed van de zwaan bestaat uit ongeveer 25.000 veren. De vleugelspanwijdte is ongeveer 2 meter. Een mannetjes zwaan weegt tussen de 12 en 20 kg en een vrouwtje ongeveer 10 kg. Zwanen kunnen beter zwemmen dan lopen, tussen hun 3 tenen zitten zwemvliezen. Ook opstijgen en landen is moeilijk voor een zwaan, dat komt omdat ze zo zwaar zijn.

Een volwassen zwaan eet ongeveer 4 kilo voedsel per dag. Ze eten overdag. Ze eten meestal plantaardig voedsel zoals waterplanten maar ook brood en heel soms insecten of een kikkertje. Zwanen steken hun lange nek diep in het water om planten af te plukken, ze kunnen wel 10 min. onder water blijven.

De knobbelzwaan maakt weinig geluid maar het klinkt een beetje als een trompet en bij onraad begint de zwaan te sissen. In Engeland is de knobbelzwaan een beschermd dier bij koninklijk besluit.

Een aantal andere soorten zwanen zijn:

  • Wilde zwaan , Kleine zwaan, Fluitzwaan, Trompetzwaan en de Zwarte zwaan

Ik kreeg van mijn meester een 7 voor deze spreekbeurt.