gemaakt door patricia van Eeden
Inleiding:
Ik wil mijn werkstuk over konijnen houden omdat ik er zelf een heb gehad . Die is dood gegaan en ik weet niet waarom dus nu ga ik naar meer informatie zoeken om te kijken of ik misschien de oorzaak van de dood kan vinden. Ook kijk ik wat je had moeten doen en wat niet dan weet ik dat en zou ik mezelf erbij kunnen aansluiten. Ik heb er opzich ook veel spijt van dat ik niet goed met mijn konijn kon opschieten en er lekker mee knuffelen.
1
De inhoudsopgave:
Inleiding: blz. 1
Inhoudsopgave: hier
Hoofdstuk 1: blz. 3
Hoofdstuk 2: blz. 5
Hoofdstuk 3: blz. 7
Tabel: blz. 9
Hoofdstuk 4: blz. 11
Literatuurlijst: blz. 13
Slot: blz. 13
Hoofdstuk 1: algemeen
Tamme konijnen zijn ontstaan uit wilde konijnen. Soms werden konijnen gehouden om de vacht en soms om het vlees. Nog later werd het konijn vooral een gezelschapsdier.
Het konijn is geen knaagdier maar behoort tot de orde van de Lagomorpha (haasachtigen). Deze haasachtigen hebben twee stifttandjes achter de snijtanden van de bovenkaak. Verder hebben ze grote oren en de achterpoten zijn springpoten. Ze eten zonder hun voorpoten te gebruiken . Het vrouwtje heet een voedster, het mannetje een ram. Konijnen hebben vaak een donkere, roodbruine plasser, die ten niet voor bloed wordt aangezien. Het bijzondere aan konijnen is dat ze behalve gewone keutels ook zachte propjes, de zogenaamde maagpillen, produceren. Deze maagpillen, gewoonlijk ‘s nachts geproduceerd, eten ze weer op. Konijnen hebben dit nodig omdat deze maagpillen rijk zijn aan vitamine B en K, die in de dikke darm zijn geproduceerd.
Een konijn kan 6 tot 10 jaar oud worden. Ouder kan ook heel gemakkelijk.
3
Hoofdstuk 2 het kopen
Wil je 1 of 2 konijnen? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Konijnen hebben veel aandacht nodig. Dat hoeft niet van een mens dat kan ook van een ander konijn. Er zijn 3 mogelijkheden maar 1 is er eigenlijk goed. Dit is een foute 2 mannetjes: zij zullen zeker weten gaan vechten. Ook een foute 1 mannetje en 1 vrouwtje zij zullen vrijwel meteen gaan paren eigen lijk zou je dan op 2 vrouwtjes neerkomen. Wil je een jonkie of een volwassenen? Een ideale leeftijd is een jonkie van 8 weken die het gewend is om gepakt en vertroeteld te worden. Een jonger konijntje zal de eigenaar u ook niet aanbieden. U kunt ook in een asiel zoeken maar die dieren moet je weer trainen in wat mag en wat niet mag. Het is dan ook erg moeilijk oom een oud en verwaarloosd konijn weer opnieuw te trainen.
5
Hoofdstuk 3 verzorgen
Ik begin maar met eten. Konijnen eten verschillende dingen normaal en ook misschien wel wat extra’s. hier zijn dingen die ze normaal eten: korrels mengvoer en groenvoer. Hier zijn de extra dingen: popcornstaven, zaadkoekjes, graankoekjes, zonnepitten en yoghurtsnoepjes. Pas op dat u geen gevaarlijke planten aan uw konijn geeft zoals: anemonen, papavers, vlier, helmkruid, vingerhoedskruid, nachtschade en wilde bosrank want daar zouden ze dood aan kunnen gaan. Ik vertel nu over de beweging van een konijn. Ze hebben erg veel beweging nodig. En zelfs als het binnen genoeg ruimte heeft moet het toch eens naar buiten om een frisse neus te halen. Daarvoor kunt u een ren in een dierenwinkel kopen maar die kunt u ook binnen gebruiken. Kijk hem eerst goed na en kijk of er geen opening is waardoor hij kan ontsnappen. Op de volgende pagina ziet u een tabel van wat u dagelijks wekelijks een maandelijks moet doen voor u konijn.
7
DAGELIJKS
Verwijder het overgebleven voer
Was de voerbakken
Geef het konijn schoon water en eten
Geef uw konijn aandacht en beweging
Kijk of de ogen schoon zijn
Geef nieuw stro
WEKELIJKS
Maak het hok schoon
Kijk of er schade aan het hok is
Controleer de nagels
Borstel het konijn
Verschoon de waterfles
Weeg uw konijn
MAANDELIJKS
Verschoon de kooi van uw konijn
Controleer de tanden
9
Hoofdstuk 4 een konijnen hobby
U kunt uw hobby op verschillende manieren uitbereiden zoals: tentoonstellingen, shows, en ook fokken. Over alle 3 zal ik wat vertellen.
Tentoonstellen: als u dat wilt moet uw konijn mooi en raszuiver zijn. En dan kan het worden ingeschreven op de klasse en het ras en de kleur en ook de leeftijd van uw konijn. In Nederland word die tentoonstellingen bestuurd door de NKB de Nederlandse knagersliefhebbers bond.
Dierenshows: als uw konijn een kruiding van een ras is kunt u meedoen aan dierenshows. Hier kijkt de keurmeester vooral naar de conditie gezondheid en reinheid van uw konijn. De prijs wordt dan ook uitgereikt aan het konijn dat het beste verzorgd is en hoe het op dingen reageert.
Jongen fokken en verzorgen: voordat u dit gaat doen moet u zich eerst afvragen wat u met de jonkies wilt en wat u ermee gaat doen. U moet ook fokken met gezonde en goed -behandelde dieren. Zorg er ook voor dat de konijnen niet gestoord worden door andere dieren.