Spreekbeurt over koppensnellers

Deze spreekbeurt over Koppensnellers werd gemaakt door Amber

Waarom gekozen:

Ik houd mijn spreekbeurt over koppensnellers.

ik heb het gekozen omdat ik het een interessant onderwerp vind en ik de klas er meer vanaf wil laten weten.

Een paar dingen die jullie absoluut moeten weten voor jullie deze spreekbeurt snapt;

Vroeger toen de koppensnellers nog koppen snelden (dat is een ander woord voor je hoofd eraf hakken), dachten de mensen, dat als je een natuurlijke dood stierf, dat niet goed was. Ze dachten dan, dat je levenskracht verloor (levenskracht is dat je langer leeft). En je kon alleen maar levenskracht erbij krijgen door een kop te snellen

en de hersens van de vijand op te eten.

Maar die stam waar je de kop van gesneld had, verloor dan levenskracht. Dus gingen zij ook een kop snellen en zo kwam er nooit een eind aan.

Reis naar de koppensnellers

We gingen met een longboot naar een dorp diep in de jungle.

We werden ontvangen door het stamhoofd. Hij had tatoeages op zijn keel en knokkels (een draak met 2 koppen of 2 draken met een kop) en een hoorn door zijn neus en oorlellen.

Er wonen in een longhouse wel ongeveer 200 mannen, vrouwen en kinderen. Zo’n longhouse is 7.5 meter hoog en wel 60 meter lang. Het heeft een veranda en een zolder die als opslagplaats en werkruimte wordt gebruikt.

Ze hebben ook een gemeenschappelijke ruimte en aan het plafond hangen de gesnelde koppen.

Toen gingen de mensen voor ons dansen. Ze speelden tegelijkertijd muziek buiten. Wij moesten ook voor hun dansen want dat hoort. Daarna gingen we eten en we aten rijst en vlees. Van welk dier weet ik niet.

De bewoners gingen weer dansen maar nu binnen. ’s Avonds gingen we met het stamhoofd op jacht. Het was pikdonker. Vroeger gebruikten de koppensnellers een blaasroer. Daar gingen we mee op jacht. En we vingen een grote neushoornvogel.

Daarna gingen we naar bed. Het was geen lekker bed, maar de bewoners zelf sliepen op matten.

’s Nachts hoorden we griezelige geluiden uit het oerwoud.

’s Ochtends kregen we nog een hanengevecht te zien en toen gingen we weer terug.

Vragen & Antwoorden over koppensnellers

Snelden ze in Europa ook koppen?

De mensen hebben altijd belangstelling gehad voor schedels. In de middeleeuwen werden de schedels van heiligen bewaard. Die zetten ze in een mooi kastje, omdat ze geen foto’s van die heiligen hadden.

Maar niet alleen van heiligen, ook van gestorven familieleden bewaarden ze het hoofd.

En in Europa was de doodstraf ook vaak je hoofd afhakken. Daarom hebben we de uitdrukking “iemand een kopje kleiner maken”.

Waarom hakken ze het hoofd en niet bv. de benen?

De Asmat vergeleken de mens met een boom. Het hoofd is de vrucht, de rug en de buik is de stam en de armen en benen zijn takken. De vrucht is het belangrijkste van de boom En daarom ook het hoofd, want daar zit het meeste levenskracht in.

Waarom versieren de Asmat alles zoals longboaten en de wapens?

Versieringen maken de Asmat niet zomaar, er is altijd wel een reden. De longboaten hebben meestal uitsteeksels. Het kunnen bijvoorbeeld tovertekens zijn die ze beschermen. Een soort amuletten dus. En ook staan er tekens van de koppensnellers op. Zoals de vliegende hond; dat is een grote vleermuis die een vrucht eet (een kop snelt dus).

Dit is een longboot

Naar het museum

Er is weinig info over koppensnellers. Toen we opeens op het nieuws hoorden, dat er een museum bisjpalen had, wisten we toen nog niet dat het met koppensnellers te maken had. Maar ik had zo’n vermoeden dat het met koppensnellers te maken had. Dus keken we even naar de site www.tropenmuseum.nl en ja hoor ik had gelijk! Dus gauw info uitprinten en opschrijven.

Een tijdje later gingen we ook een mail sturen en we kregen een mail terug.

In die mail stond, dat ze de info niet per mail konden versturen en ook niet via de post dus moesten we het ophalen.

En we gingen dus naar het museum. Helemaal met de trein naar Amsterdam en naar het tropenmuseum. Toen we daar waren, hebben we nog even foto’s gemaakt. Binnen stond er een lange rij.

Toen we naar binnen mochten, gingen we eerst naar de infobalie en daar kregen we twee mailadressen.

Ze zeiden dat we even rond konden kijken, dus dat gingen wij doen. We keken en luisterden naar wat de mensen die bij de koppensnellers waren geweest, te vertellen hadden. En gingen toen kijken naar de bisjpalen. Sommigen waren wel vier meter lang. Daarna gingen we wat eten. En werden we omgeroepen. Maar de mevrouw waarvan we het e-mail adres hadden gehad was druk bezig met een tentoonstelling. Dus gingen we even kijken in het gedeelte Papoa Nieuw Guinea en daar vonden we gesnelde koppen. Toen we thuis kwamen, ging ik gelijk mailen en we kregen een mail terug.

Bisjpalen

Bisjpalen zijn de palen die ze bij het volk de Asmat gebruiken.

De Asmat is een volk dat ook koppen snelt.

Ze maken ook bisjpalen. Bisjpalen zijn gemaakt van nootmuskaatbomen. Ze gebruiken dierentanden en schelpen om de boom een vorm te geven. De mensen die dat doen zijn wow-ipits en Asmat betekent wij zijn de boommensen!

Die bisjpalen zijn geen gewone palen, maar het zijn eigenlijk de doden.

Als iemand een natuurlijke dood sterft, wordt er een bisjpaal voor diegene gemaakt. De maker weet als eerste voor wie de paal gemaakt wordt. Daarna de belangrijkste familie.

Die gaat de paal verven. Daarvoor gaan ze koppensnellen, want de paal wordt ingesmeerd met bloed van de vijand (dat is de verf). Zij brengen de paal naar het mannenhuis (dat is ook de gemeenschappelijke ruimte) en vertonen het aan de rest van de familie. Dan houden ze een feest en gaan dansen zodat de geest van de doden rust krijgt, en daarbij eten ze boktorlarven. Dit is het recept van de boktorlarven:

Als je sagopalmen velt, gaan er boktorren in zitten, die gaan eitjes leggen en na een week of zes gaan er boktorlarven in zitten. Die zijn dan wel volgroeid en dan gaan de mannen de boktorlarven uit de sagopalm halen en eten ze bij het bisjfeest op.

Daarna als het hout gaat schimmelen worden de bisjpalen in een ravijn gegooid en dan hebben de geesten echt rust.

batik

De tekening hieronder is gebatikt.

Dit is een vliegende hond. Kijk op blz. 8 voor info van de vliegende hond.

Batikken is een soort verven. Dat deden de koppensnellers. Ik heb dit recept gebruikt:

Nodig:

Was

Vet

Tjanting

Heet water

Lapje stof

Recept:

Pak een lapje stof. Teken daar een figuur op.

Doe was in de tjanting.

En volg de lijnen die je heb getekend.

Doe het daarna in een vet bad en vervolgens in heet water zodat de was weg gaat en het figuurtje tevoorschijn komt.

wat te doen het interessant te maken.

– tjanting mee meenemen

– hèèèèèèèl vèèèèèèèèèl foto’s (nee, dat was een grapje) meenemen

– niks vergeten (duhuu, dat moet je nooit doen)!