Kringloopwinkel

Kringloopwinkel

Een kringloopwinkel is een organisatie die het hergebruik van spullen verzorgt. Er zijn veel namen voor een kringloopwinkel: kringloopcentrum, kringloopbedrijf, kringwinkel en ga zo maar door. In de jaren 1980 is het idee van kringloopwinkels ontstaan. De reden hiervoor was het tegengaan van spullen verspilling. Er wordt heel veel gemaakt in de wereld en ook weer weggegooid. Dat weggooien is zonde. Kleding, glazen, speelgoed, boeken en andere spullen kunnen vaak nog makkelijk hergebruikt worden. De laatste jaren zijn kringloopwinkels steeds populairder geworden. Je kan er hele leuke spulletjes vinden voor een koopje.

Waar staat kringloop voor?

Een kringloop is een (oneindige)cirkel. Dat betekent de levensloop van spullen. Een voorbeeld: iemand maakt een t-shirt en een bedrijf verkoopt dit. Na een tijdje wil de eigenaar het shirt weggooien, maar brengt het in plaats daarvan naar de kringloopwinkel. Het is namelijk niet stuk en kan nog gedragen worden. In de kringloopwinkel koopt iemand anders het shirt en diegene is er blij mee en draagt het weer. Zo blijft het shirt in de omloop en gebruikt worden. Als het wordt weggegooid stopt de kringloop cirkel en dat is zonde.

De doelen van kringloopwinkels

De kringloopwinkels die verbonden zijn aan organisaties hebben vaak meerdere hoofddoelen die verder gaan dan het verkopen van spullen.

  1. Ten eerste willen ze het weggooien van spullen die nog hergebruikt kunnen worden tegengaan.
  2. Ten tweede helpen tweedehandswinkels mensen die niet zo veel geld hebben bij het vinden van goedkope spullen, zoals kleding, meubels en huisraad.
  3. Ten derde zijn kringloopwinkels vaak plekken waar laaggeschoolden of mensen met een beperking kunnen werken. Zij halen spullen op bij mensen thuis, sorteren spullen, herstellen spullen en verkopen wat er in de winkel ligt. Zo worden op meerdere niveaus mensen geholpen.

Verschil kringloopwinkel en tweedehandswinkel

Vaak denken mensen dat een kringloopwinkel en een tweedehandswinkel hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Een kringloop zamelt spullen in en deze spullen zijn giften. Een tweedehandswinkel is meestal een particulier en koopt dan spullen in om ze daarna voor meer geld te verkopen. Vaak zit er antiek bij de spullen en willen mensen best wel wat voor de spullen betalen. Een kringloopwinkel gebruikt de opbrengst van de spullen om de eigen kosten te betalen, mensen betaald werk te geven en om het milieu te verbeteren. Vaak hebben kringloopwinkels een bepaald doel waar ze het geld dat overblijft aan geven. Ook lopen er bij kringloopwinkels vrijwilligers rond.

Aantal kringloopwinkels

In 2017 waren er al meer dan 1700 kringloopwinkels in Nederland. Dat zal in 2020 meer zijn, omdat kringloopwinkels steeds populairder zijn geworden. Ook zijn mensen zich er steeds meer van bewust dat je goede spullen niet zomaar weg moet gooien. Daardoor brengen veel meer mensen hun gebruikte spullen naar een kringloopwinkel dan 10 jaar geleden. In 2017 werd de omzet van alle kringloopwinkels in Nederland geschat op 250 miljoen euro. Dat is ontzettend veel! Ongeveer 25 miljoen bezoekers gaan jaarlijks naar kringloopwinkels in Nederland.

Van raar naar hip

Vroeger lag er een beetje een taboe op kringloopwinkels. Vaak betekende het dat je arm was als je naar de kringloopwinkel ging om spullen te kopen. Nu is dat niet meer zo en is de kringloopwinkel van raar naar super hip gegaan. Vooral onder de jongere mensen is het steeds populairder om naar kringloopwinkels te gaan. Vooral de tweedehandskleding is een hit onder jongeren. Ook kun je er leuke spullen vinden om je kamer mee te versieren. En wat dacht je van tweedehands goedkope schoolboeken? Heel handig! Een kringloopwinkel is dus allang niet meer suf of raar, maar juist heel hip.

Wat vind je allemaal in kringloopwinkels?

Je kan bijna alles vinden in kringloopwinkels! De meeste kringloopwinkels hebben een afdeling met (grote)meubelen. Je vindt er banken, tafels, stoelen, bedden en kasten. Ook is er altijd een afdeling met spullen voor in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan kopjes, pannen, bekers, bestek en alles om te bakken. Bij de kinderafdeling vind je alles voor kinderen, van speelgoed tot kleding en wiegen. Ook is er vaak een boekenafdeling met alle soorten boeken, ook schoolboeken. Niet te vergeten is de afdeling met kleding. Hier zijn shirts, schoenen, riemen en alles om er mooi uit te zien. Ook hebben kringloopwinkels vaak een afdeling voor klussen. Fietsbanden, gereedschap en andere spullen zal je daar vinden.

Risico’s

Het kopen van tweedehands spullen heeft altijd een klein risico. Het kan zo zijn dat een apparaat niet goed werkt of dat je t-shirt een klein gaatje heeft. Toch zijn de risico’s van het kopen van spullen in kringloopwinkels heel klein. In de meeste gevallen worden spullen eerst getest voordat ze verkocht worden. Ook ben je zelf in de winkel, dus kan je de spullen goed bekijken en afrekenen bij de kassa. De verkoop op tweedehandswinkel websites geeft een groter risico. Je kent de verkoper niet dus je weet niet zeker of deze man of vrouw eerlijk is. Zo kan je je geld kwijtraken of een product opgestuurd krijgen die anders is dan je dacht dat het was. Dit gebeurt allemaal niet als je naar de kringloopwinkel gaat.

Keurmerk kringloopbedrijven

De meeste kringloopbedrijven hebben het Keurmerk Kringloopbedrijven. Dit is een keurmerk om te laten zien dat het een professionele organisatie is die eerlijke bedoelingen heeft. Zo kunnen goede kringloopwinkels zich onderscheiden van minder goede. Om dat keurmerk te krijgen moeten kringloopwinkels zich aan hun doelen houden. Dus het geld echt uitgeven aan een goed doel en goed zijn voor hun personeel. Ook is transparantie belangrijk, mensen moeten weten waar het geld naartoe gaat dat ze bij de kringloopwinkel besteden. De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) controleert deze kringlopen elke 1,5 jaar.

Nationale Kringloopdag

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het bestaat echt: Nationale Kringloopdag! Deze nationale kringloopdag wordt georganiseerd door BKN en alle kringloopwinkels met het keurmerk. De nationale kringloopdag is elk jaar op de eerste zaterdag van oktober. Vaak worden er dan activiteiten georganiseerd in de kringloopwinkels, zijn er extra kortingen en krijg je een hapje of drankje. Zo kan je er een leuke dag van maken en meerdere kringloopwinkels bezoeken. Op deze nationale kringloopdag vind je zeker weten nieuwe schatten!

Informatie:

https://100procentkringloop.nl/keurmerk-kringloopbedrijven/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kringloopcentrum