Spreekbeurt over Kristallen

Inleiding

Welkom allemaal ik hou mijn spreekbeurt over kristallen omdat ik er wel wat meer over wou weten. En ik had een steen met kwarts gevonden.

Wat zijn kristallen?

Kristallen zijn stenen met bijzondere vormen. Ze zien er allemaal anders uit. De vorm die ze krijgen hangt af van de omstandigheden. Wat kristallen in ieder geval nodig hebben om te groeien is ruimte. Als er genoeg ruimte is kan een kristal wel een paar meter worden. Kristallen ontstaan uit mineralen die kristalliseren. Tijdens het kristalliseren ontstaan er mooie vormen. Je kunt zelf suiker of zout laten kristalliseren want suiker en zout zijn mineralen.* Als je veel suiker oplost in heet water en er dan een stokje in zet en dan een tijdje laat afkoelen krijg je suiker in de vorm van een kristal.* Dat komt omdat de suiker gaat samen klonteren en aan het stokje plakken. Als dat samen klonteren met anderen mineralen gebeurt dan krijg je weer anderen vormen en kleuren.

Hoe ontstaan kristallen?

Kristallen kunnen op verschillende manieren ontstaan door mineralen op te lossen in water dat water verdampt, de mineralen blijven dan liggen en vormen kristallen. De 2e manier is een vloeistof laten afkoelen en als de moleculen dan genoeg tijd hebben om netjes in rijtjes te gaan liggen dan ontstaat er ook een kristal.

Kristallen met genezende krachten.

Aan kristallen worden ook genezende krachten toe geschreven. Een paar voorbeelden:

  • Amethist helpt tegen hoofdpijn en verslaving
  • Pyriet is goed voor je keel en luchtwegen
  • Bergkristal is goed voor je hart en nieren
  • Agaat is goed voor hart en ogen

Het opleggen van stenen is een oude kunst. Katarina Raphaell is de oprichtster van de kristal academie in Taos, New Mexico. Ze plaatst kristallen en stenen op de zenuw punten van het lichaam. Dit zijn kristallen die je energie geven.

Sommige geloven er sterk in en volgens anderen is het bijgeloof. Wat denken jullie ervan?

Kwarts.

Kleurloos bergkristal is de zuiverste vorm van kwarts, de vele anderen kleuren worden veroorzaakt door de onzuiverheden. Amethist en citrien bevatten ijzer, roze kwarts bevat titaan en ijzer, rookkwarts bevat aluminium. De duurste vorm van kwarts is Amethist. De beste komen van twee soorten vindplaatsen. In de Sovjetrussische Oeral komen de kristallen voor in aders in graniet. In Brazilië, Uruguay en India worden kristallen met mooie kleur in holten in basalt gevonden. Het stuk amethist wat ik hier heb is daar een voorbeeld van. Er zijn veel verhalen en gedichten over amethist. Een 16-eeuws Frans gedicht vertelt hoe Bacchus, in drift de eerste persoon die hij zou tegen komen door tijgers zou worden opgegeten. Het bleek een mooi meisje te zijn, Amethist. De godin Diana veranderde Amethist in een witte steen om haar te redden. Bacchus had spijt en goot een glas rode wijn over de steen als offer aan Diana zodat de steen purper werd.

Agaat

Agaat is een veel voorkomende steen. Ze is niet doorschijnend en heeft vaak prachtige banden en patronen in zich. Deze mooie tekeningen, ontstaan door gasballonnen in het nog vloeibare gesteente. Bij nieuwe vulkaanuitbarstingen kunnen er allerlei gekleurde mineralen binnenlopen welke soms prachtig oxideren. Agaat kent veel kleurschakeringen. Van agaat worden vanwege de mooie structuren allerlei huishoudelijke voorwerpen gemaakt zoals asbakken, klokken en mesheften. Ook is de agaat een geliefde steen als sieraad.
Agaat geodes zijn bolvormige stenen met soms een holle binnenkant, met vele kleine kristallen. Op Sicilië is een riviertje waarin men agaat vond; de Agatus. In vele landen geniet deze steen een hoog aanzien. Ze wordt vaak gebruikt als een beschermend amulet, ook tegen ziektes.

Eigenschappen van kristallen

Hardheid

Sommige kristallen kun je herkennen aan hun hardheid talk is bijvoorbeeld erg zacht en diamant heel erg hard. Hardheid is afhankelijk van de sterke krachten die atomen bij elkaar houden in een vaste stof. Een hardheidsschaal waarin alle mineralen plaats kregen, werd in 1812 uitgedacht door F. Mohs. Hij koos tien mineralen als de norm en rangschikte ze in volgorde van hardheid. Diamant kreeg een tien Korund een negen Topaas een acht Kwarts een zeven Orthoklaas een zes Apetiet een vijf Fluoriet een vier Calciet kreeg een drie Gips een twee en Talk een één.

Kleur.

De kleur van een kristal kan het opvallendste kenmerk zijn. Want sommige mineralen hebben altijd de zelfde kleur, deze mineralen worden idiochromatisch genoemd. Zo zijn koper mineralen bijna altijd rood, groen of blauw afhankelijk van de aard van de koper erin. Zwavel is een idiochromatisch mineraal en kristalliseert gewoonlijk in heldergele kristallen. Kristallen kunnen doorzichtig zijn (ze laten het licht door en je kunt er door heen kijken), doorschijnend (ze laten enig licht door maar je kunt er niet goed door kijken) of opaak (ze laten geen licht door en je kan er niet door heen kijken). Veel mineralen komen voor in verschillende kleuren die veroorzaakt worden door onzuiverheden of licht absorberende fouten in de atomaire structuur. Zo kunnen Kwarts, diamant, beril en korund rood, geel, groen en blauw zijn. Deze mineralen worden allochromatisch genoemd.

Kristallen thuis

Veel alledaagse voorwerpen thuis zijn kristallijn. Er zijn ijskristallen in de diepvriezer, zout- en suikerkristallen in de kast en in het voedsel. Vitamine C en aspirinekristallen in het medicijnkastje. Ketelsteen in de fluitketel.

Edelstenen

Er zijn ook heel mooie kristallen. Als ze hard genoeg en slijtvast zijn worden ze vaak in sieraden gebruikt. Deze kristallen noemt men edelstenen.

Mensen wilden altijd al heel graag edelstenen hebben omdat ze zo mooi zijn. Ze worden verwerkt in kronen, kettingen, oorbellen, armbanden en heel veel ander sieraden. Men draagt ze om te laten zien dat men erg rijk is. Denk maar aan koningen en koninginnen en sultans. Edelstenen worden vaak geschonken als bewijs van liefde of vriendschap. Mijn moeder heeft een ring met een diamant gekregen toen ze ging trouwen.

Slot

Bedankt voor jullie aandacht, Ik hoop dat jullie mijn spreekbeurt leuk en interessant vonden. Als jullie willen kunnen jullie mijn voorbeelden van kristallen bekijken en ik heb voor iedereen een suikerkristal (kandij) meegenomen. Je kunt het opeten of bewaren.