Ik hou mijn spreekbeurt over laminaat omdat dit een vloersoort is die voortkomt uit hout en hierdoor een natuurlijke uitstraling heeft. Daarnaast is dit een zeer populaire vloer waarvoor zeer veel mensen kiezen. Omdat deze keuzemogelijkheden zo veelzijdig zijn, is het goed om hier wat meer over te weten. Mijn spreekbeurt over laminaat sluit hierop dan ook perfect aan.
Wat is laminaat?
Laminaat is een kunstmatige houten vloer dat vaak voorzien is van een HDF laag. De letters HDF staan voor high-density fibreboard. Dit is geperst board met een hoge dichtheid. Deze houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden. HDF is een doorontwikkeling van MDF (Medium Density Fibreboard) en heeft verbeterde eigenschappen. High-density fibreboard heeft een hogere dichtheid en is hiermee duurzamer, zwaarder, beter schokbestendig en heeft een grote stootweerstand. De kwaliteit van het HDF bepaalt de mate van uitzetting in een vochtige ruimte. Wanneer het HDF uitzet, zal het laminaat krom trekken. Dus hoe beter de laag van het HDF, hoe kleiner de kans van het kromtrekken zal zijn.
Een laminaatvloer is een planken constructie. Het is een harde vloer dat met betrekking tot duurzame eigenschappen dan ook niet onderdoet voor bijvoorbeeld tegels. Deze duurzaamheid, in combinatie met de natuurlijke uitstraling van laminaat zorgt ervoor dat veel mensen kiezen voor laminaat. In de uitstraling van het laminaat komt duidelijk het natuurlijke karakter van deze toepassing naar boven. Eventuele houtnerven en noesten zullen zichtbaar zijn ook als de vloer is bewerkt. Dit zorgt er wel voor dat iedereen die de keuze maakt voor laminaatvloeren kiest voor een unieke vloer. Geen enkele houten vloer kent immers een gelijke. Een ander voordeel van laminaatvloeren is dat het natuurlijke karakter hiervan past in iedere woonstijl. Laminaat past zowel in een moderne-, klassieke-, industriële- als landelijke woonstijl.
Onderverdeling van laminaatvloeren
Laminaatvloeren kunnen op diverse manieren onderverdeeld worden. Naast een onderverdeling in de verschillende houtsoorten, hierover later meer, kan er een onderverdeling worden gemaakt die betrekking heeft op de structuur van de vloer. Hierbij onderscheiden we drie categorieën:
- Laminaatvloeren met een volledig glad oppervlak
- Laminaatvloeren met een grof oppervlak (waarop reliëf, dus een structuur op de toplaag van de plank zichtbaar is)
- Tegellaminaat in de vorm van plavuizen.
Welke houtsoorten worden gebruikt
De drie genoemde categorieën zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hebben een eigen unieke uitstraling met betrekking tot de kleurstellingen en designs. De gebruikte houtsoort speelt hier een belangrijke rol in. Hierin zijn verschillende opties te benoemen. De meest gekozen laminaatvloeren zijn gemaakt van de volgende houtsoorten:
- Eikenhout. Dit is veruit de meest gekozen optie. Eiken laminaat is te herkennen aan de golvende groeiringen die zorgen voor levendigheid en kleurcontrast op de plank. Daarnaast is dit een soort waarin de barsten en noesten zichtbaar zijn. Eiken laminaat is verkrijgbaar in kleuren uiteenlopend tussen wit, grijs, bruin en zwart.
- Grenen, Vuren en Es laminaat hout komen uit de naaldhout familie. De planken zijn te herkennen aan groeiringen, waardoor het oogt als een patroon van een vlam. Bij Grenen en Vuren hebben deze groeiringen een rode kleur. Bij de Es hebben de ringen meer een oranje kleurstelling.
- Teak en Merbau. Deze donkere (maar zeer sterke) laminaatsoorten zijn te herkennen aan de donkere kleurstelling en de lange rechte draden en kleine golven in de ringen. Teak heeft een donkerbruine kleurstelling, merbau is wat meer donkerrood.
- Beuk en Kers. Deze laminaat soorten zijn voorzien van brede ronde groeiringen over de gehele lengte van de plank. Deze houtsoorten hebben een beetje een roze kleurstelling.
Wat zegt de gebruikersklasse van laminaat?
De gebruikersklasse van laminaat geeft een indicatie van de slijtvastheid van laminaat. Er is sprake van een indicatie omdat het gebruik van de vloer hier ook een belangrijke rol in speelt. Als we kijken naar de gebruikersklasse heeft de hoogste klasse de grootste slijtvastheid. De volgende indeling wordt gebruikt op basis van de gebruikersklasse van laminaat:
- AC1 Klasse 21: Licht gebruik. Laminaat met de grootste slijtvastheid wat wel geschikt is voor gebruik in bijvoorbeeld de slaapkamer.
- AC2 Klasse 22: Normaal gebruik. laminaat dat geschikt is voor in de woonkamer
- AC3 Klasse 23/31: Intensief gebruik. laminaat dat geschikt is voor intensiever gebruik zoals in de gang.
- AC4 Klasse 32: Zwaar gebruik. laminaat dat geschikt is voor bijvoorbeeld winkels.
- AC5 Klasse 33: Zeer zwaar gebruik. Geschikt voor ieder gebruik
Hoe wordt laminaat gelegd?
Laminaat kan op verschillende manieren worden gelegd. Allereerst is er de keuze of het laminaat zwevend wordt gelegd of dat er gekozen wordt om de vloer te verlijmen. Bij het zwevend leggen ligt de laminaatvloer dus los op de ondervloer. Bij het lijmen van een laminaatvloer wordt deze een onderdeel van het huis. Het voordeel van deze optie is dat de vloer strakker ligt en minder zal werken. Het zwevend leggen van een laminaatvloer heeft als voordeel dat het eenvoudiger is om een beschadigde- of sterk vervuilde plank te vervangen. Daarnaast zou de vloer in geval van verhuizing volledig eruit kunnen worden gehaald en op een andere locatie worden geplaatst, mits deze andere locatie wel dezelfde afmeting heeft uiteraard.
Veel moderne laminaatsoorten zijn voorzien van een eenvoudig kliksysteem. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een kant-en-klare verbinding tussen de planken. Dit is een zeer gebruiksvriendelijk systeem waarmee de planken op een snelle en eenvoudige manier op een zeer strakke manier aan elkaar kunnen worden bevestigd. Een andere optie hierin zijn de planken die voorzien zijn van een velling. Een velling is een groefje van 2 mm. Deze v-groef kan tweezijdig zijn aangebracht waarbij de groef aan de lange kant van de planken loopt maar ook vierzijdig. In het laatste geval is er ook een groef in de korte zijde van de plank geplaatst.
Een laminaatvloer kan in verschillende patronen gelegd worden. Naast het horizontaal- of verticaal leggen van de vloer, kan er ook gekozen worden om de vloer diagonaal te leggen. Deze optie geeft wel meer zaagverlies, er is dus meer laminaat nodig om een vloer te plaatsen.
Waar moet je op letten als je laminaat gaat kopen?
Er zijn verschillende aspecten (naast de uitstraling) waar je op moet letten als je laminaat gaat kopen. Hierbij kun je onder andere denken aan de eerder genoemde slijtvastheid maar ook aan de eventuele geluidsreductie van de vloer (iets wat van belang is bij de plaatsing van laminaat in een appartement) en of de laminaatvloer geschikt is in combinatie met het gebruik van de vloerverwarming. Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in een veelzijdigheid aan prijsstellingen. Je kunt hiervoor terecht bij een speciaalzaak maar voor goedkoop met v-groef kun je ook terecht bij een discountformule als Kwantum. Het vergelijken van de verschillende opties als je laminaat gaat kopen loont letterlijk de moeite, zeker als je nu weet waar je op moet letten!