Spreekbeurt over Leeuwarden

Leeuwarden: de hoofdstad van Friesland

Land en Provincie

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland, helemaal in het noorden van Nederland. Leeuwarden ligt centraal in de provincie en is van alle kanten goed bereikbaar. De Friese naam van Leeuwarden is Ljouwert

Ontstaan

Leeuwarden is waarschijnlijk ontstaan in de achtste eeuw. In het jaar 1435 kreeg Leeuwarden stadsrechten

Aantal inwoners

Leeuwarden heeft ruim 93.000 inwoners

Bezienswaardigheden

Een echte bezienswaardigheid in Leeuwarden is de Oldehove. Deze alleenstaande kerktoren staat scheef, heel bijzonder om te zien. Verder is het Waaggebouw een bezoekje waard. Er is nu een restaurant in gevestigd.

Openbaar vervoer

Leeuwarden is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De Nederlandse Spoorwegen heben er een station en ook met de bus is Leeuwarden vanuit de omliggende plaatsen prima bereikbaar. Ook over het in Friesland niet te vergeten water kun je natuurlijk vanuit iedere hoek van de provincie naar de hoofdstad varen.

Vliegveld

Vlak bij Leeuwarden ligt de luchtmacht basis Leeuwarden. Hier landen en starten alleen militaire vliegtuigen.

Belangrijkste winkelcentra

De winkelstarten in het centrum met o.a. de Nieuwestad (Nieuwstad) en het Zaailand zijn de belangrijkste winkelgebieden in Leeuwarden.

Natuur

In de stad zijn een aantal parken, dus een wandeling in het groen is ook mogelijk in Leeuwarden

Historische figuur

Mata Hari was een beroemde verzetsstrijdster uit de tweede wereld oorlog. Op ‘Over de Kelders’ , staat een beeld van Mata Hari van de hand van kunstenares Suze Boschma-Berkhout.
In het Fries Museum aan de Turfmarkt kun je meer over haar leven te weten komen.

Mooie Gebouwen

De Centraal apotheek is een heel mooi gebouw in art-nouveau bouwstijl. Ook het stadhuis en het paleis van Justitie zijn markante gebouwen in de stad.

Toeristische trekpleister

Leeuwarden is heel erg geschikt om een dagje uit te gaan. In de zomer zijn de staartjes in het centrum erg gezellig en zijn er vele terrasjes waarop je lekker kunt zitten. Leuke winkeltjes en de mooie gebouwen in de binnenstad maken Leeuwarden een bezoekje waard.

Bronnen

wikipedia.nl