Spreekbeurt over Lego

LEGO

Deze spreekbeurt over Lego werd gemaakt door Kim.

Ole Kirk Christiansen

Het ontstaan van LEGO

In 1916 kocht Ole Kirk Christiansen een klein timmermansfabriekje in Billund, een klein

dorp in Jutland in Denemarken. Hij fabriceert onder andere strijkplanken.
In de dertiger jaren had heel Europa last van een economische crises en Ole’s fabriek ging bijna failliet.
Om zijn bedrijf te redden begon hij met de productie van houten kinderspeelgoed.
Zijn medewerkers en familie waren niet erg enthousiast over zijn nieuwste producten, maar uiteindelijk bleek dat de mensen uit Denemarken zijn speelgoed wel leuk vonden.
In 1934 gaf hij zijn bedrijf een nieuwe naam: LEGO.

LEGO is de afkorting van het Deense “LEg GOdt”, wat “speel goed” betekent. Pas later ontdekte men dat LEGO in het Latijn bekent: “ik voeg samen”, wat voor het latere LEGO systeem natuurlijk heel toepasselijk was.
Ole’s zoon, Godtfredt Kirk Christiansen, werkte al heel vroeg in de fabriek van zijn vader .

In 1940 maakte het bedrijf al 140 verschillende, nog steeds houten, speelgoedproducten.

In de oorlogsjaren raakte plastic steeds meer in als grondstof.

Na de oorlog in 1947, kocht de familie Christiansen de eerst spuitgietmachine, waarmee plastic speelgoed kon worden gemaakt in een soort mallen (lijkt op een bakblik) waarin (vloeibare) plastic werd gegoten. De eerste LEGO stenen dateren uit 1949. De steentjes hebben 4 en 8 noppen en waren hol van binnen.
In 1957 vind Godtfredt Kirk Christiansen de buisjes in de LEGO stenen uit. Daardoor

klemmen de stenen veel beter op elkaar en kun je er veel meer mee bouwen. Zo kun je met zes acht-noppen steentjes van dezelfde kleur, 102.981.500 verschillende combinaties maken.
Vanaf dat moment groeit de LEGO fabriek enorm.

In 1960 verwoest een grote brand een heel groot deel van het bedrijf en men besluit om geen houten speelgoed meer te maken, maar zich helemaal in te zetten voor het ontwikkelen van plastic LEGO stenen.
In 2001 is de LEGO groep één van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld. Er werken zo´n 8000 mensen in ca. 50 bedrijven in 28 verschillende landen over de hele wereld.
Het is nog steeds voor 100% een familiebedrijf. Nu is de derde generatie, Kjeld Kirk Christiansen, de kleinzoon van Ole, president-directeur van het bedrijf.
En tot vandaag aan toe zijn ze nog steeds bezig met het uitdenken, maken en verkopen van

het LEGO speelgoed.

Ontwerp en productie

De nieuwe LEGO-sets worden vooral ontworpen in het hoofdkantoor in Billund, maar er zijn ook kantoren in München, Barcelona, Los Angeles en Tokio. De ontwerpgroep bestaat uit 120 personen van 15 verschillende nationaliteiten.

In 2004 zijn er wereldwijd meerdere fabrieken waar de LEGO-steentjes en accessoires worden gemaakt. In Denemarken staan twee fabrieken en verder staan er fabrieken in de Verenigde Staten, Zwitserland, Zuid-Korea en Tsjechië. Samen produceren deze fabrieken ongeveer 20 miljard (20.000.000.000) LEGO-steentjes per jaar. Het assortiment bestaat uit ongeveer 2.200 verschillende stenen die worden verdeeld in 55 verschillende kleuren. De kwaliteitseis dat ieder steentje slechts een afwijking van 0,002 millimeter mag hebben, zorgt ervoor dat er per 1 miljoen stenen, 18 tussen zitten die niet aan de eisen voldoen. Alle Legostenen die van 1958 tot nu zijn gemaakt moeten op elkaar passen; het maakt niet uit in welk jaar of in welke fabriek de stenen zijn gemaakt.

Legolandparken

Legoland Billund

In de jaren zestig bezochten meer dan 200.000 mensen de LEGO-fabrieken in het Deense Billund. De mensen kwamen vooral voor de LEGO-modellen die ontworpen waren door Dagny Holm.
Godtfred Kirk Christiansen vroeg zich af of het mogelijk zou zijn de modellen naar buiten te verhuizen. Hij wilde een kleine tuin maken die door enkele gepensioneerden onderhouden moest worden, zo ontstond Legoland Billund.

Op 7 juni 1968 ging Legoland Billund open. Het park had toen een oppervlakte van dertigduizend vierkante meter, nu is het park 2x zo groot.

Het park bestaat uit Miniland, Safariland, Duploland, Piratenland en Legoredo-stad en het nieuwste gedeelte Sprookjesland. In 1996 kreeg Legoland Billund zijn vijfentwintigmiljoenste bezoeker.

Legoland Windsor

In 1996 werd het 2e park in Windsor (Engeland) geopend. Het werd gebouwd op de plaats waar eerst een safaripark was. De aanleg van het park, inclusief het bouwen van de modellen, duurde 3 jaar. Een dinosaurusgezin verwelkomt de bezoekers in Legoland Windsor.Vader dinosaurus rekt zijn hals om te kijken welke attractie hij het eerst zal bezoeken. Baby dinosaurus zit nog half in het ei. Legoland Windsor ligt in de landelijke heuvels van Bershire. Op het hoogste gedeelte van het park heb je een mooi uitzicht op het stadje Windsor en het kasteel.

Legoland Californië

In maart 1999 ging in zuid Californië het 3e Legolandpark open. Het bouwen van de legomodellen en de attracties duurde ook hier 3 jaar. Legoland Californië combineert het beste van de parken in Billund en Windsor. In de ruim duizend LEGO-modellen zijn meer dan dertig miljoen legosteentjes verwerkt. Een van de hoofdattracties in Legoland Californië is het indrukwekkende model van het Griffith Observatory, dat op de natuurlijke helling van een heuvel is gebouwd. Bezoekers aan het park kunnen door een interactieve telescoop naar de sterren of over de stad Los Angeles kijken.

Legoland Duitsland

Het 4e Legolandpark ligt in Duitsland in het plaatsje Günzburg. Het is geopend in 2001. Het park is 140 hectare groot. Naast het park ligt een vakantiedorp. Er zijn 50 miljoen LEGO-steentjes in verwerkt en ze hebben over het bouwen ervan 4 jaar gedaan.

Dit was mijn spreekbeurt, over het speelgoed dat al 60 jaar oud is en toch nog helemaal in is:

LEGO