Manege

Spreekbeurt over de manege

De Manege

Vandaag ga ik jullie iets vertellen over de manege. De manege bij ons in het dorp is een hele leuke, je kunt er lekker paardrijden op je eigen paard maar ook les krijgen of op een huur paard of pony rijden.

Eigen paard

Als je een eigen paard hebt maar geen land om dat paard op te zetten dan kun je je paard stallen in de manege. Dit betekend dat je een paardenbox huurt waar je paard in mag staan. Je kunt dan meestal gewoon wanneer jij dat wilt gebruik maken van je paard. Voor het gebruik van je paard hoef je dan natuurlijk niet te betalen maar wel voor de lessen die je volgt. Meestal moet je zelf voor het voer zorgen en de box uitmesten. Als je er voor wilt betalen dan kunnen ze dit ook wel voor je regelen.

Huur paard

Als je zelf geen paard hebt dan kun je in de manege een paard huren. Ze weten bij de manege precies welk paard bij je past. Met je huur paard of pony kun je ook paardrijlessen volgen. Tijdens de lessen leer je hoe je moet rijden en de verschillende gangen van het paard. Ook leer je tijdens de lessen hoe je het paard moet verzorgen. Voor de les moet je zelf je paard opzadelen. Na de les moet je met je paard uitstappen en afzadelen. Daarna lekker borstelen.

Paardrijles

Een paardrijles in de manege duurt meestal 1 uur. Je leert in de les om goed op het paard te zitten en op de goeie manier de teugels vast houden. Er wordt je geleerd hoe je er voor kunt zorgen dat het paard naar je gaat luisteren. Je leert las je een tijdje les hebt ook dressuur rijden en over kleine hindernissen heen te springen. Meestal kun je ook wel aan wedstrijden mee gaan doen.  Het leukste vind ik zelf met de hele groep een buitenrit gaan maken. Je gaat dan tijdens de les onder begeleiding met alle pony’s naar het bos om lekker in de natuur te rijden.

Ponykamp

In de zomervakantie kun je op ponykamp gaan in de manege, al kan dat niet bij iedere manege. Je slaapt dan in een tentje achter de manege in het weiland en overdag ben je de hele dag bezig met de verzorging van de pony’s en paarden. Ook krijg je heel veel les en begeleiding om beter te leren paardrijden.

Kantine

Na de les ga ik altijd nog even in de kantine een glaasje drinken kopen, of in de zomer een lekker ijsje. Paardrijden is best heel zwaar werk al lijt dat helemaal niet zo. In het begin kun je heel veel spierpijn krijgen omdat je beenspieren zwaar belast worden.

Dit was mijn spreekbeurt over de manege, zijn er nog vragen?