Spreekbeurt over mijn vakantie in de Dolomieten

Dolomieten.

Spreekbeurt over mijn vakantie in de Dolomieten.

De Dolomieten is een gebergte dat in Italie ligt. In de winter kun je heel goed skiën in de Dolomieten omdat de bergen daar heel geschikt voor zijn. In de Dolomieten liggen verschillende bergen. Tussen deze bergen zijn ook veel alpenweiden. Een van deze alpenweiden si de grootste van Europa, de Seiser Alm. De Seiser Alm is m2 groot en er liggen berggroepen omheen zoals de Sellagruppe 3.152 m, de Langkofel 3.181 en Plattkofel 2.955, de Marmolada 3.343 en de Rosengarten 2.981 omheen. De Dolomieten liggen in Sudtirol, dat is het noordelijke gedeelte van Italie.

We gingen kamperen op een camping in de Dolomieten, er zijn daar niet veel campings en die van ons had geen zwembad dat vond ik wel jammer. Ongeveer een kwartier van onze camping lag een zwemmeertje waar je wel lekker kon zwemmen en een ijsje kon eten. Wij gingen hier niet skiën maar wandelen, en we maakten een wandeling op de Seiser Alm. We gingen eerst met de bus naar Seiss en toen gingen we in een hele lange kabelbaan van wel 4 kilometer lang en we stegen ongeveer 1000 meter naar Kompatsch. De cabines van deze kabelbaan hangen aan een staaldraad en je kunt er ongeveer met 8 mensen tegelijkertijd in. We deden er ongeveer een kwartier over.
Op deze berg konden we een hele leuke wandeling maken en we kwamen ook paarden tegen die gewoon los in de weide lopen. Je kon de paarden ook gewoon aaien.
In de zomer zijn niet alle liften in gebruik, heel veel toeristen komen hier in de winter om te skiën. In de winter zijn er ook veel sleepliften, deze kun je natuurlijk niet in de zomer gebruiken.

Taal

In de Dolomieten spreken de mensen vooral Duits. Op alle bordjes van plaatsnamen zie je wel twee talen staan, Duits en Italiaans. Hieronder zal ik een paar plaatsen noemen met de Duitse en de Italiaanse naam.

Wolkenstein/Selva
Compatch/Compaccio
St. Ulrich/Ortisei
Kastelruth/Kastelrutho

Een paar grotere plaatsen in de buurt van de Dolomieten zijn Bolzano en Merano. Hier zijn we een keer naar de markt geweest.
In Bolzano zijn we naar een museum geweest waar Ötzi ligt. In 1991 hebben wandelaars itijdens een wandeling in het Ötzdal de overblijfselen gevonden van een man die daar al 5300 jaar lag. Het lijk van de man is heel goed bewaard gebleven en je kunt de overblijfselen bekijken in het museum. Ook zijn er kleding en delen van een uitrusting bij hem gevonden. Je kunt ook op de website kijken. www.iceman.it