Wist je dat wereldwijd 1 op de zes doden het gevolg is van milieuvervuiling? In landen als India en Bangladesh is dit zelfs nog meer. Dat komt uit op ongeveer 9 miljoen doden per jaar. Niet alleen is milieuvervuiling slecht voor onze gezondheid, het kost ook veel geld. Wil je een gokje doen? Gemiddeld kost milieuvervuiling 4,6 biljoen per jaar. Dat is in dollars uitgerekend tijdens een onderzoek, dus dat is 4.600.000.000.000,00 dollar per jaar. En dat was onderzocht in 2015. Waarschijnlijk is het in 2020 nog meer. Wist je dat milieuvervuiling ook slecht is voor de economie? Vooral in arme landen wordt er daardoor minder geproduceerd. En natuurlijk is het ook slecht voor onze aarde.
Wat is milieuvervuiling?
Milieuvervuiling is het aantasten van het milieu door menselijke activiteiten. Milieuvervuiling wordt ook wel eens milieuverontreiniging genoemd. De meeste mensen denken meteen aan al het plastic dat we gebruiken of de uitlaatgassen van de auto’s waarmee we rijden. Maar milieuvervuiling is veel meer dan dat. Het gaat hierbij om chemische vervuiling, geluid, licht, straling, koolstofdioxide, fosfaat, plastic en isotopen. We hebben het over vervuiling als er meer van de stof of producten te vinden is dan wat normaal is. Meestal denken we bij milieuvervuiling aan de gevolgen voor het milieu. Maar het heeft ook een slechte invloed op de economie en onze gezondheid.
Milieuvervuiling in Nederland
Ook in Nederland merken we de gevolgen van milieuvervuiling. Van de 4,6 biljoen komt ongeveer 39 miljard uit Nederland. Dat is een enorm bedrag, wat natuurlijk zonde is. Soms worden mensen ziek van milieuvervuiling. Onderzoekers denken dat ongeveer 4 procent van het geld dat we aan onze gezondheid uitgeven te maken heeft met milieuvervuiling. In Nederland wordt best veel gedaan aan het tegengaan van milieuvervuiling. Daar tegenover staat dan wel dat de rijkere landen in de wereld, waar Nederland ook bij hoort, vaak veel vervuilender zijn dan de armere landen.
Cijfers
Onderzoekers hebben nog meer uitgerekend. Milieuvervuiling zorgt voor 15 keer meer doden dan door oorlog en geweld. De 9 miljoen mensen die elk jaar doodgaan als gevolg van milieuvervuiling is ook 3 keer zoveel als het aantal doden van AIDS, tuberculose en malaria bij elkaar. Dan is het toch gek dat milieuvervuiling minder aandacht krijgt in de media dan ziektes en oorlogen die eigenlijk minder doden als gevolg hebben. De cijfers zijn soms niet helemaal precies goed uitgerekend. Dat komt omdat het vaak moeilijk is om een precies getal te krijgen als niet altijd bekend is dat iemand is doodgegaan door milieuvervuiling. Soms worden mensen er eerst ziek van en gaan ze er later dood aan.
Soorten milieuvervuiling
Er zijn heel veel soorten milieuvervuiling. Dat laat zien hoe groot het probleem ervan is. Hieronder de meest bekende voorbeelden van soorten milieuvervuiling:
- Bodemvervuiling
- Luchtvervuiling
- Watervervuiling
- Ruimtevervuiling
- Geluidsvervuiling
- Horizonvervuiling
- Lichtvervuiling
- Straling
- Thermische verontreiniging.
Voorbeelden van vervuiling
In Nederland komt bodemvervuiling steeds vaker voor. Meestal komt bodemvervuiling via regenwater de bodem in. Al vaker in het nieuws geweest, is het dumpen van drugsafval in het bos waar niemand het ziet gebeuren. Als dit afval niet goed is afgesloten komt het in de bodem en maakt het de planten en dieren in de buurt erg ziek. Bij geluidsvervuiling kan je denken aan dat er steeds meer gevlogen wordt. Mensen die bij Schiphol wonen hebben bijvoorbeeld te maken met steeds harder vlieggeluid en ook steeds vaker.
Nieuwste soort milieuvervuiling: chemische vervuiling
Onderzoekers zien dat chemische vervuiling een steeds groter probleem aan het worden is. Dat gaat niet alleen om het dumpen van drugsafval, maar ook om chemische producten die wij steeds meer zijn gaan gebruiken. Denk maar aan je deodorant die je elke dag gebruikt, of aan de bestrijdingsmiddelen die je ouders in de tuin gebruiken tegen insecten. Er zouden sinds 1950 zelfs meer dan 140.000 nieuwe chemicaliën en bestrijdingsmiddelen ontwikkeld zijn. 5.000 Daarvan zijn in grote hoeveelheden gemaakt en verspreid over de wereld en de natuur.
Hoe zien we milieuvervuiling in de natuur?
De meest duidelijke milieuvervuiling in de natuur kun je zien aan de rommel die wordt achtergelaten. Op het strand ligt het vol met sigaretten, bierflesjes en ander afval. Vaak is milieuvervuiling minder goed met het blote oog te zien. Denk maar eens aan verzuring. Misschien heb je wel eens gehoord dat de regen in Nederland al een aantal jaren steeds zuurder wordt. Niet alleen is dit heel vies als je nat regent, het tast ook gebouwen aan. Soms moeten gebouwen gerestaureerd worden omdat ze van buiten helemaal zijn aangetast door de zure regen. Ook merken we de laatste jaren verdroging op. Door milieuvervuiling wordt het klimaat in Nederland warmer. In sommige delen van het land is daardoor te weinig water in de zomer.
Beschermers van het milieu
Naast de regering die regels en wetten heeft bedacht om milieuvervuiling tegen te gaan, zijn er ook wereldwijd heel veel actiegroepen die proberen milieuvervuiling tegen te gaan. Een bekende in Nederland is Extinction Rebellion. Op hun website zeggen ze dit over zichzelf: ‘Wij zijn gewone mensen, uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Door vreedzame, creatieve en disruptieve acties proberen we de gevolgen van deze crises te stoppen. We zijn opgericht in 2018 en groeien snel, we zijn momenteel actief in 62 landen en 1050 groepen wereldwijd.’ Zij willen dus opkomen voor de natuur en dat regeringen nog meer gaan doen.
Aanpakken helpt
Niet alleen helpt het aanpakken van milieuproblemen om de natuur te beschermen, het heeft ook andere positieve gevolgen. Wist je dat onderzoekers erachter zijn gekomen dat elke dollar die in de Verenigde Staten wordt uitgegeven aan het verminderen van milieuvervuiling ongeveer 30 dollar oplevert? Dat komt bijvoorbeeld doordat er in de toekomst minder geld uitgegeven hoeft te worden aan gezondheidszorg, omdat minder mensen ziek worden door milieuvervuiling.
Wat kan jij doen?
Het stoppen van milieuvervuiling begint altijd bij jezelf. De laatste jaren is er meer aandacht voor de dingen die we dagelijks doen die erg vervuilend zijn. Zo doen supermarkten meer hun best om niet alles in plastic te wikkelen. En zo betalen we sinds een aantal jaren 10 cent voor een plastic tasje in de winkel. Dat allemaal om minder plastic te gebruiken en vervuiling tegen te gaan. Zelf kan je hier ook bij helpen door altijd je eigen tas mee te nemen en minder plastic te kopen. Ook kan je letten op het (warme) water dat je gebruikt of de kleding die je koopt. Er zijn heel veel dingen die je zelf kan doen om milieuvervuiling tegen te gaan.
Bronnen:
https://extinctionrebellion.nl/