Werkstuk over Moldavië

Werkstuk over Moldavië

Hoofdstuk 1

INFRASTRUCTUUR Moldavië

In Moldavië is de infrastructuur heel slecht. Als het regent dan word het een blubber bende waar je nauwelijks kunt lopen en er zitten enorme gaten in de weg. Ze rijden er nog met paard en wagen want ze hebben er haast geen auto’s. Er word het meest gelopen en boeren gaan dus met paard en wagen. In de winter sneeuwt het vaak. Als het gesneeuwd heeft zijn ze vaak afgesloten van de buiten wereld. Omdat dan alle wegen niet meer te zien zijn en door de sneeuw kan je de gaten niet meer zien. Ook ligt er vaak een dikke laag sneeuw waar je niet meer door kan komen. Het wegennet is 12.733 km lang waar van 10.976 km is verhard en 1757 km niet verhard. De weg tussen Chisinau (de hoofdstad van Moldavië) en de Roemeense grens is een van de best verharden wegen. Anderen wegen ligt wel asfalt maar daar zitten groten gaten in en op zo’n weg moeten auto’s veel slingeren om geen lekken band te krijgen. Wat opvallend is de vele bandenreparatiekeetjes die veel werk hebben.
Een klein grapje maar wel waar, dat je kan zien of iemand dronken achter het stuur zit. Zo iemand slingert niet over de weg om niet door de gaten te rijden, maar rijd steeds de gaten in.
Moldavië heeft 10 luchthavens waar van er 6 met een verharden start-en landingsbanen. Bij de hoofdstad Chisinau ligt een luchthaven met één landingsbaan.
De spoorwegennet is 1138 km lang en zonder boven leiding. Er rijden voornamelijk stoom- en dieseltreinen.

Hoofdstuk 2

DRANKMISBRUIK in Moldavië

Omdat het land arm is, is er weinig werk. De regering doet weinig voor het platteland, maar alleen in hun hoofdstad Chisinau. Daar is het veel beter met alles, bv huizen, scholen. Daardoor blijven de mensen op het platteland erg arm. Zo ontstaat er grote armoede onder de boeren. Zij worden niet geholpen bij het goed bewerken van het land. Zo hebben ze bijna niets of geen geld. Doordat voornamelijk de mannen geen werk hebben gaan ze zich vervelen en ontstaat er de drankmisbruik.
Door het veel drinken van alcohol raken mensen steeds verder in de problemen. Het beetje geld dat eventueel verdient word, word direct weer uitgegeven aan sterke drank. Hier door worden er geen materialen of dingen gekocht om weer meer geld te verdienen.
Door de drankmisbruik zijn er vaak heel veel problemen in de gezinnen. Kinderen krijgen niet of niet goed te eten waardoor ze ook snel ziek worden. Ook worden vaak de huizen daardoor verwaarloost. Door het niet goed onderhouden van de huizen worden het kroten. In de wintermaanden vriezen mensen en kinderen dood.
Door de drank is er ook vaak veel ruzie en worden kinderen en moeders geslagen. Omdat er ook vaak goedkope sterke drank gedronken word geeft dat er weinig mannen oud worden. Hier door blijven veel moeders met vaak veel kinderen achter. Doordat de toekomst op dezen manier voor jongeren geen uitzicht bied trekken de jongeren weg van het platteland en gaan naar de stad of verhuizen naar andere landen. Hier door blijft de armoede en drankmisbruik bestaan. Mede doordat de regering niet zorgt de boeren bevolking geholpen worden.

Hoofdstuk 3

VROUWENHANDEL in Moldavië

Heel veel jonge meisjes verdwijnen in de vrouwenhandel. Dat zijn heel vaak weesmeisjes vanuit de internaten. Meisjes gaan tot hun 16e naar school. De meisjes kunnen vaak bijna niet lezen en schrijven. De juf of meester krijgt betaald voor hoeveel kinderen die er over gaan naar een andere groep, dus iedereen gaat over of ze nu wel of niet kunnen lezen en schrijven. Als ze van school af gaan kunnen alleen de meisjes waar geld voor is verder studeren op een universiteit of als ze goed kunnen leren. Als je uit een internaat komt tel je niet mee. ( tegen betaling is wel alles te koop, maar weesmeisjes hebben geen geld).De meisjes die niet verder kunnen leren worden vaak naar een ander land gelokt met allemaal leugens dat ze daar bv wel naar een hoge school kunnen bv of dat ze een baan krijgen. Maar vaak worden ze verkocht. De meisjes worden vaak aan mensen verkocht om te werken als hoer. Ze worden dan ook vaak geslagen en moeten heel veel uur werken. Het geld dat ze verdienen moeten ze aan hun baas geven. Als de meisjes toch weten weg te komen en terug willen naar hun familie worden ze niet meer geaccepteerd in hun dorp en familie.Ze kunnen ook weg komen wanneer ze 3 nieuwe meisjes weten die dan weer kunnen werken voor die mannen of vrouwen. Soms geven ze zelfs hun eigen zusjes aan! Ook in Moldavië zelf worden de meisje gebruikt als hoer. Het zijn niet de mannen die als een gangster eruit zien. Het zijn heel vaak oude vrouwen (oma’s) die deze meisjes voor zich laten werken als hoer!

Hoofdstuk 4

HET LAND MOLDAVIË

Moldavië ligt 2500 km van Nederland en is net iets groter dan België. Het ligt ingeklemd tussen Roemenie en Oekraïne. Veel mensen weten niet of nauwelijks dat Moldavië bestaat. Het is een vruchtbaar land maar het word door de arme boeren niet goed bewerkt. Het is een heel vlak land waar je veel wijnvelden ziet. Moldavië heeft veel bos.
De dieren die je ziet zijn wolven, wilde zwijnen, siberische herten, dassen en wezels. Er word gejaagd op vossen, muskusratten en hazen om hun vacht wat dan verkocht kan worden
Moldavië heeft 4,4 miljoen inwoners Moldavië is het armste land van Europa. De hoofdstad van Moldavië is Chisinau. Sinds 1991 is Moldavië een eigen land. Eerder hoorde het land bij Rusland. Moldavië hoorde in 1900 een poosje bij Hongarije en Roemenië. Uiteindelijk werd het door Rusland bezet.
Moldavië heeft een gematig landklimaat. Er word Russisch, moldavisch en roemeens gesproken.
De meeste mensen zijn orthodoxe christenen.
De huizen zijn bijna altijd van asbest. Dit is heel goedkoop en goed om de huizen te isoleren.
Veel ziekenhuizen zijn heel erg slecht. Er zijn wel ziekenhuizen die veel beter zijn, maar daar kunnen alleen de rijke mensen heen.
De mensen zijn in Moldavië zijn heel gastvrij. Ze vragen altijd of je blijft eten of iets wil eten. Terwijl ze zelf bijna niet te eten hebben. De oude mensen krijgen maar 80 euro per maand. Daar moeten ze ook gas voor kopen wat wel 50 euro per kuub kost. Ze houden dan maar weinig geld mee over voor eten en drinken en kleren.
Kinderen krijgen tot hun 16e school, en ze gaan naar dezelfde school, jonge kinderen krijgen tot 12:00 uur les en ouderen kinderen krijgen langer les van 13:00 uur tot 14:00 uur, ze krijgen wel huiswerk mee, maar thuis word er geen aandacht aan besteedt want de ouders zij er vaak niet of ze zijn dronken, daarom gaan de kinderen vaak naar soort van B.S.O. In de zomervakantie is er helemaal niets te doen. In de wintermaanden kan het heel koud zijn, maar in de zomer is het vaak 25 tot 30 graden heet en er is geen zwembad, geen speeltuin niets!! de kinderen krijgen 3 maanden zomervakantie.

Hoofdstuk 5

STICHTING HART VOOR MOLDAVIË

de stichting is opgericht in 2002, hart voor Moldavië help de armen mensen van het platteland om ze te leren hun eigen land te bewerken. Om zo voor eigen eten te hebben en om te verkopen om zo weer zelf geld te verdienen. Met dat geld kunnen ze weer nieuw zaad kopen of rekeningen te betalen. Zo kunnen ze beter voor zichzelf zorgen. ‘
De stichting heeft bijvoorbeeld ook een gebouw gebouwd zodat daar de ouderen mensen warm eten kunnen krijgen en bijvoorbeeld spelletjes met elkaar te doen. En vooral in de wintermaanden is het daar lekker warm. Ze noemen dat de oudere SOOS.
Voor de kinderen is er een soort van B.S.O. Waar de kinderen geholpen worden met hun huiswerk en waar ze ook allerlei spelletjes kunnen doen en buiten spelen. De mensen die niet naar deze gebouwen kunnen komen brengen ze elke dag eten of helpen als er mensen ziek zijn. Ze proberen doormidel van daden de liefde van de Here Jezus te laten zien.
Voor kinderen zijn er ook zomerkampen anders hebben ze de hele zomervakantie (van drie maanden) niks te doen, voor €55 kunnen ze twee weken deel nemen aan het zomerkamp, in 2001 zijn ze met deze zomerkampen gestart, en elke twee weken kunnen 150 kinderen naar zo’n zomerkamp toe.
Die B.S.O. Daar krijgen kinderen een warmen maaltijd, worden daar geholpen met hun huiswerk, er zijn 3 leraressen er is een computer lokaal en er is nog een bibliotheek waar kinderen boeken en films kunnen lenen.
In 2008 ging stichting hart voor Moldavië warmen maaltijden uitdelen aan ouderen op dit moment ontvangen 40 oudere een warmen maaltijd, de stichting heeft een dagcentrum voor ouderen waar ze eten krijgen en waar ze gezelschap hebben, voor €2,75 kunnen ze een eten en gezelschap krijgen.