Spreekbeurt over Mummies

Mummies

Deze spreekbeurt over mummies werd gemaakt door Ian van Dongen

  1. Wat zijn mummies?
  2. Allerlei mummies.
  3. Wie waren de mummies?
  4. Het mummificeren of balsemen.
  5. De graven.
  6. De binnenkant van een graf.
  7. Opgraven en bekijken.

Wat zijn mummies?

Mummies zijn ingepakte doden. Ingepakt in linnen. Begraven in zand of tombes.

Allerlei mummies.

Je hebt Egyptische mummies, veenlijken, zandmummies, gedroogde mummies, mummie bundels en ijslijken.

Over een aantal zal ik iets vertellen.

Veenlijken zijn mensen die door bijvoorbeeld misdadigers dood geschoten zijn en in het veen werden gegooid zodat het lijk niet gevonden zou worden. Ze zakten in het moeras en werden door modder en planten bedekt. Andere mensen werden geofferd voor hun geloof. Er kwam geen zuurstof bij het lijk en daarom bleven ze zo mooi.

Zandmummies zijn Egyptische mensen die in een eenvoudig graf werden gelegd. Het was een ondiepe kuil in woestijnzand waar het lichaam in werd gelegd en daarna bedekt met zand. Door het zand werd het lichaam op een normale manier een mummie.

Ijslijken zijn mensen die in de kou dood gingen of werden begraven.

Het beroemdste ijslijk is de ijsman of gletscher mummie die in 1991 hoog in alpen werd gevonden. Hij was gekleed voor de bergen en had ook spullen bij zich. Ze weten niet of hij een jager was of een reiziger.

Waar ik verder over ga vertellen, zijn allemaal Egyptische mummies.

Wie waren de mummies?

De Egyptische mummies waren mensen die veel geld hadden of veel te zeggen hadden.

Voorbeelden zijn Toetanchamom, Osiris.

Het mummificeren of balsemen.

Dit is het klaarmaken om de lichamen in het graf te leggen zonder dat ze later gaan rotten.

Als eerste halen ze de ingewanden er uit. Ze maken in het lichaam een sneetje zodat ze met haken de ingewanden er uit kunnen halen. Bij het hoofd halen ze de hersens via de neus er uit.

Ze stoppen de ingewanden in een soort vazen die ze canopen. Elke canop heeft een deksel met een dieren of mensenhoofd er op en ieder heeft zijn eigen betekenis. Zo zit in de canop van de jakhals de maag, in de canop van de aap de longen, van de valk de darmen en met het mensenhoofd de lever.

Hierna wordt het lichaam gewassen met wijn en kruiden. Als dit gedaan was werd het lichaam bedekt met gesmolten hars. Dan vullen ze het lichaam met proppen linnen, zand en zaagsel om het weer in vorm te krijgen. Als dit gedaan was was de mummie klaar om omwikkeld te worden met lagen linnen repen. Dit kunnen zelfs 20 verschillende lagen zijn. Tussendoor werd het linnen ingesmeerd met vloeibare hars, die hard werd.

Als de mummie klaar is krijgt hij ook nog een masker op van goud of hout, die het gezicht beschermde.

Het lichaam van de mummie werd eerst in een kist gelegd met een deksel. Deze kist werd weer in een 2e kist met deksel gelegd. Soms volgde er nog een 3e kist. De buitenste kist was heel mooi versierd met tekeningen en hiƫrogliefen die de eigenaar noemden.

De kist werd in een stenen kist gelegd ook wel sarcofaag genoemd.

Deze lijkt een beetje op een badkuip met een deksel er op.

De graven.

De graven waren met meer dan 2 miljoen stenen gemaakt. Hierin werd de mummie begraven met al zijn bezittingen. Er werden ook lekkere geuren in het graf verspreid.

Op de muren staan hiƫrogliefen, dat zijn Egyptische letters, die verhalen vertellen over het leven van de mummie en soms ook vloeken om de mummie voor rovers te beschermen. Ook staan er tekeningen van de mummie.

Je kunt je een graf het beste voorstellen als een huis. Het heeft een heleboel gangen en kamers. Dit was om de rovers voor de gek te houden zodat ze verdwalen in het graf en niet de spullen van de mummie kunnen stelen. De spullen kan de dode in het hiernamaals nog nodig hebben. Potten met eten, bier en gedroogde vijgen. Sommige hadden het gereedschap van hun werk bij zich.

Opgraven en bekijken.

We weten al deze dingen door de opgravingen die er gedaan zijn. Archeologen graven oude graven op en door de spullen die ze zien krijgen we een idee hoe het toen was.

Vroeger deden ze het linnen open snijden en keken ze er in. Nu leggen ze de mummies onder een scan en kunnen ze hem bekijken op een foto. De mummies blijven zo in perfecte staat.

Tot zover mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen.