Nederland:
Nederland ligt in het westen van Europa. De buurlanden van Nederland zijn: Duitsland en Belgiƫ. Aan de west kant van Nederland ligt de Noordzee. De oppervlakte van Nederland is: 41.528 vierkante kilometer, waarvan ongeveer 18% uit water bestaat. De hoofdstad van Nederland is Amsterdam en de hoofdtaal is Nederlands. Er wonen ongeveer 16 miljoen mensen in Nederland. Nederland is opgedeeld in 12 provincies, de provincies en hun hoofdsteden zijn:
Friesland āĀ Leeuwarden, Groningen ā Groningen, Drenthe āĀ Assen, Noord Holland āĀ Haarlem, Gelderland ā Arhnem, Overijssel ā Zwolle, Utrecht ā Utrecht, Zuid Holland ā Den Haag, Noord Brabant ā Den Bosch ( ās Hertogenbosch), Limburg ā Maastricht, Zeeland ā Middelburg, Flevoland ā Lelystad.
De vlag van Nederland:
Vroeger was de vlag van Nederland niet: Rood Wit Blauw, maar: Oranje wit Blauw. Pas in 1937 werdt de vlag Rood Wit Blauw pas officieel de vlag van Nederland. Dat de vlag drie kleuren heeft is al langer zo. De vlag wordt op verschillende speciale momenten uitgehangen door speciale gebouwen, heel veel Nederlanders doen dit ook. Deze momenten zijn:
* De verjaardag van de Koningin, * De verjaardag van Prins Willem-Alexander, * De verjaardag van Maxima, * De verjaardagen van Amalia, Alexia en Ariane, * Koninginnedag, * Bevrijdingsdag,* Einde van de tweede wereldoorlog, * Opening van de Staten-Generaal, * Koningkrijksdag.
Bij al deze dingen wordt de vlag opgehangen met de oranje wimpel erbij. De vlag wordt ook eventjes opgehangen met dodenherdenking, de vlag gaat dan halfstok en wordt weggehaald als de zon onder gaat.
Het klimaatĀ van Nederland:
Nederland heeft een gematigt zeeklimaat. Dat komt omdat Nederland aan de Noordzee ligt. Het waaid ook heel hard in Nederland, vooral in de kustgebieden. In de zomermaanden is de temperatuur van Nederland ongeveer gemiddeld 28 graden. In de wintermaanden is het ongeveer gemiddeld rond het vriespunt. De neerslag valt in Nederland in alle seizoenen. In het binnenland regent het het meest in de zomer en in de kust gebieden regent het meest in het najaar. De sneeuw valt in Nederland in het najaar. En hagelbuien kunnen zomaar in de zomer voorkomen. Ook komen in Nederland onweersbuien tegen. Die zijn het meest in het najaar.
De cultuur en gewoonten van Nederland:
Beschuit met muisjes
Een typisch Nederlandse gewoonteĀ met een geboorte is het eten van beschuit met muisjes (harde kleine snoepjes met anijsvulling): als er een meisje geboren wordt gebruik je de kleur rozeĀ bij de jongens de kleur blauw. Ook is het de laatste jaren een trend geworden een houten ooievaar in de tuin te zetten met de naam van het kind erop. En natuurlijk worden nog altijd geboortekaartjes naar familieleden en vrienden verstuurd.
Geslaagd voor een examen
In Nederland is het de gewoonte de eindexamenkandidaten op een bepaald tijdstip thuis te bellen als ze gezakt zijn voor hun eindexamens of een herexamen moeten doen. Dit is voor vele scholieren en ouders een spannend moment! Als je echt geslaagd bent, is het in Nederland een goede gewoonte meteen een vlag met daaraan de boekentas en oude schriften of schoolboeken te hangen.
Carnaval
Carnaval wordt in Nederland in de katholieke provincies beneden de grote rivierenĀ gevierd (Noord-Brabant en Limburg). Het feest begint in het weekend voor Aswoensdag en duurt vijf dagen. Elke gemeente in het zuiden van Nederland verandertĀ de naamĀ van de stad, en deĀ carnavalsprins, die ieder jaar door de inwoners wordt gekozen, krijgt de sleutels van de stad of het dorp. Iedere gemeente heeft een eigen carnavalsoptocht, dat bestaat uit praalwagens en verklede mensen. De bekendste en mooiste optocht is die van Maastricht. Dinsdag om middernacht wordt het feest afgesloten met het traditionele āharinghappenā.
1 april
Op 1 april is het in Nederland een gebruik om andere mensen voor de gek te houden. Vaak worden lang van tevoren goeie grappen bedacht, om er maar zoveel mogelijk mensen in te laten trappen. Vaak worden deze situatiesĀ heel erg Ā serieusĀ genomen via radio en televisie. Zo werd in Tilburg eens via de radio verspreid dat er champagne zou stromen in de fontein voor het stadhuis in plaats van water. Achteraf bleek dit natuurlijk een 1 aprilgrap te zijn.
Pasen
Pasen wordt in Nederland gedurende twee dagen gevierd. De laatste jaren is het steeds meer gebruikelijk om het huis te versieren met paastakken. Er wordt volop chocolade gegeten in de vorm van eieren en haasjes, uitgebreid gebruncht met paasstol (een ovaal brood gevuld met spijs, krenten en rozijnen) en gekleurde eieren, en iedereen gaat naar zān familie toe. Voor de kinderen worden in de tuin door de āpaashaasā geverfde eieren verstopt. Tweede Paasdag is vooral eenĀ dag,Ā dat iedereen een bezoek brengt aan dierenparken, meubelboulevards enz..
30 april, koninginnedag
Op 30 april wordt de verjaardag van de Koningin der Nederlanden gevierd. Eigenlijk is het niet de echte verjaardag van deĀ koningin, Koningin Beatrix, maar die van haar moeder, Prinses Juliana. Koningin Beatrix heeft bij haar aantreden als koningin besloten deze dag in ere te houden als nationale feestdag. In het hele land wordt Koninginnedag gevierd met specialeĀ activiteiten die door het plaatselijke OranjecomitĆ© georganiseerd worden. In de grote steden in de Randstad worden zeer druk bezochte vrijmarkten gehouden, die op 29 april vanaf 18:00 open gaan. Mensen mogen dan 24 uur lang alles op straat verkopen zonder daarvoor belasting te hoeven betalen. Dagen tevoren houden zij met tuinstoelen en slaapzakken de beste plaatsen bezet, om hun oude of nieuwe spullen aan een nieuwe eigenaar te helpen, of om mensen wat geld te laten betalen voor spelletjes en toneelstukjes. De mensen en de straten zijn gekleed in oranje en de vlaggen zijn van zolder gehaald. Zelfs in de supermarkten zijn oranje producten verkrijgbaar, van tompoezen tot vla en andere lekkere dingen. De Koningin en haar familie brengen op deze dag een bezoek aan twee verschillende steden in het land.
4 enĀ 5 mei
Elk jaar wordt in Nederland op 4 en 5 mei de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op 4 mei ās avonds herdenkt men de Nederlanders die tijdens die oorlog omgekomen zijn. Tijdens een plechtige gebeurtenis worden bij de meeste oorlogsmonumenten in Nederland kransen gelegd en toespraken gehouden. Vaak komen oud-strijders en nabestaanden ook kijken naar deze gebeurtenis. De vlaggen hangen de hele dag half stok. De nationale Dodenherdenking vindt plaats op het monument op de Dam in Amsterdam, en daarbij zijnĀ de koninklijke familie en regeringsvertegenwoordigers. Allereerst wordt om 20:00 twee minuten stilte genomen. Deze herdenking wordt op alle televisiezenders uitgezonden.
De dag erna, op 5 mei, herdenkt Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog. Eens in de vijf jaar is het een officiƫle feestdag en sluiten ook de meeste bedrijven hun deuren. Tegenwoordig gaan er overigens steeds meer stemmen op om van bevrijdingsdag een jaarlijkse officiƫle feestdag te maken. Deze dag is in de loop van de jaren veranderd.In de grote steden worden vaak braderieƫn georganiseerd.
Derde dinsdag van september
De derde dinsdag van september is een serieuze dag voor de Nederlanders. De Koningin verplaatst zich in de traditionele Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof in Den Haag, waar alle regeringsgebouwen staan. In de Ridderzaal leest ze aan alle parlementsleden en ministers de jaarlijkse Troonrede voor, een toespraak waarin alle voornemens en het beleid van de Nederlandse regering geschetst worden voor het komende jaar. De Troonrede wordt live via radio en televisie uitgezonden.
Sintmaarten
Het Sint-Maartensfeest, het eerste feest in het kerkelijk jaar, is in Nederland altijd nog het belangrijkste kinderfeest na het Sinterklaasfeest. Vooral in Groningen, Drenthe, West-Friesland, Noord-Brabant, Limburg en in de stad Utrecht trekken op 11 november veel kinderen rond met lampions, onder het zingen van liedjes. Zij bellen huis aan huis aan en krijgenĀ wat snoep als dank. In de stad Utrecht,Ā wordt het Sint-Maartensfeest de laatste jaren weer steeds populairder. In Venlo rijdt een als de heilige verkleed persoon in de stoet mee.
Sinterklaas
Een paar weken voor de verjaardag van deĀ Sinterklaas, komtĀ hij met zijn stoomboot vanuit Spanje gevaren, samen met zijn assistenten, de vrolijkeĀ Zwarte Pieten, en zijn trouwe paard. Deze intocht van Sinterklaas is live op de televisie te volgen. Vanaf deze dag tot aan Sinterklaasavond kunnen alle kinderen hun schoen zetten. Vaak doen ze er een verlanglijstje met cadeautjes in en iets lekkers voor het paard. ās Nachts trekt Sinterklaas dan op zijn schimmel over de daken,Ā samen met zijn Zwarte Pieten, die ervoor zorgen dat kinderen via de schoorsteen een kleinigheidje of wat lekkers in hun schoen krijgen. Op Sinterklaasavond bezoekt Sinterklaas alle kinderen. De kinderen zingen uit volle borst Sinterklaasliedjes totdat er op de deur geklopt wordt. Er worden pepernoten gestrooid door de Zwarte Pieten en kijk, daar staat dan ineens een zak vol met pakjes. De volgende dag vertrekt Sinterklaas weer stilletjes terug naar Spanje.
Typische lekkernijen tijdens de Sinterklaasperiode zijn speculaas, pepernoten, taaitaaipoppetjes, marsepein en chocoladeletters. In de winkels klinken Sinterklaasliedjes en de etalages zijn mooi versierd. āHulpsinterklazenā bezoeken scholen, bejaardencentra en winkelcentra. Rond hun achtste jaar krijgen kinderen te horen dat Sinterklaas niet echt bestaat. Vanaf dan wordt het op de volwassen manier gevierd: met surprises, gedichten en bisschopswijn. In familiekring en op scholen worden lootjes getrokken. Iedere deelnemerĀ maakt voor de persoon van wie hij of zij het lootje heeft getrokken een leuke surpriseĀ Ā en een koopt een klein cadeautje.
Kerst
Kerstmis is een belangrijk familiefeest in Nederland. Als Sinterklaas weg is, worden de huiskamers en winkeletalages omgetoverd in feestelijke ruimtes met kerstbomen, kerstlichtjes, kerstmannen en kerststallen. De straten worden verlicht en overal is kerstmuziek te horen. Op Kerstavond gaan veel mensen naar de kerk, hoewel deze traditie de laatste jaren afneemt. Kinderen doen op school mee aan kerstspelen of kerstvieringen. Op Eerste Kerstdag wordt uitgebreid gegeten. Typisch Nederlands in deze kersttijd zijn kerstkransjes van koek of chocolade, die vaak in de kerstboom gehangen worden, en kerststol, een ovaal brood gevuld met spijs, krenten en rozijnen. Tweede Kerstdag is, net als Tweede Paasdag,het wordtĀ wat minder gevierd, maar iedereen gaat die dag naar zijnĀ familie toe. ās Avonds wordt er vaak gegourmet of gefondued bij de familieās.
Oud en nieuw
Oudejaarsavond wordt gevierd met vrienden en familie. Er worden spelletjes gedaan, ofĀ ze kijken televisie waar uitgebreid wordt teruggekeken op belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Een typische Nederlandse traditie is de conferencier die het laatste anderhalve uur van de avond via de televisie het oudejaar uitgeleide doet.Ā De oliebollen blijven bij de Nederlanders favoriet bij oud en nieuw. Tijdens de jaarwisseling zelf beginnen de kerkklokken te luiden, wordt er met champagne getoast op het nieuwe jaar en gaat de Nederlander de straat op om wat vuurwerk af te steken en de beste wensen uit te wisselen met de buren. Nieuwjaarsdag verloopt wat rustiger. Vaak worden ouders bezocht om gelukwensen uit te wisselen. Voor de kust van Scheveningen verzamelen zich ieder jaar om 12.00 uur een paar duizend dappere mensen om de traditionele nieuwjaarsduik in de ijskoude Noordzee te nemen.
Dit was mijn spreekbeurt over Nederland, zijn er nog vragen???