Spreekbeurt over New York

New York

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Michiel.

Ik hou mijn spreekbeurt over New York omdat ik mijn docu werkstuk er over heb gehouden.En dat was leuk om te maken.Dus heb ik nu me spreekbeurt over New York.New York is de drie na grootste stad van de wereld.Sjanghai in China met 11 miljoen inwoners staat op één. Tokio in Japan met 8,5 miljoen inwoners op twee.New York met 8 miljoen inwoners op drie.Amsterdam heeft ongeveer 800.000 inwoners dus dat is al veel minder.New York is gebouwd op 3 eilanden.De bekendste is Manhattan wat ook een wijk is.De andere zijn: Long Island met de wijken Qeeuns en Brooklyn(Brooklyn betekent Breukelen wat een Nederlandse plaats).En het eiland Staten Island, dat is ook een wijk.De enige wijk op het vaste land is Bronx.

1. Geschiedenis

In 1626 stak een groep Nederlanders de oceaan over. Ze gingen de rivier de Hudson over en kwamen terecht in wat nu Manhattan is. Toen de Nederlanders er kwamen was Manhattan van indianen. De Nederlanders kregen Manhattan van de indianen voor 60 gulden. De nieuwe bewoners die in Zuid-Manhattan woonden, zetten hun Hollandse leven voort. Ze bouwden de Amsterdamse huizen(die nu nog bestaan in de wijk Harlem in het noorden van Manhatten), ze droegen hun klederdrachten en plantten bloemen in de tuin. Ze noemden hun nieuwe landje Nieuw-Amsterdam. Peter Stuyvesant was burgemeester van Nieuw-Amsterdam. Dat was ook een Nederlander. Nieuw-Amsterdam had ongeveer 1000 inwoners. Peter had een houten been en een grote mond. Peter was de eerste die buiten de wal ging wonen. Op deze plaats is nu WallStreet. Vroeger stonden hier de grootste banken. Peter had een weg, van de boerderij naar de stad. Hij noemde de weg de bouwerijweg. Bouwerij was toen het woord boerderij. Een andere drukke weg was de Broadway, die schuin door Manhattan ging. Dit was een indianenweg van vroeger. Broadway was een van de belangrijkste straten van New York. In 1664 staken Engelsen de oceaan over om Nieuw-Amsterdam in bezit te nemen. De Nederlanders vonden het niet erg, want ze vonden Peter Stuyvesant toch stom. Nederland kreeg Suriname van Engeland. Nieuw-Amsterdam heette New York. New York had in 1783 15.000 inwoners.

2.Monumenten

Empire State Building.375 meter hoog, 102 verdiepingen.1931.John J. Raskop.

Chrysler Building.319 meter hoog.1928.World Trade Center.412 meter hoog,110 verdiepingen.1966.Minoru Yamasaki.TIMES SQUARE.Reclamekruising.Winkels, restauranten, cafés enz.

3. Vrijheidsbeeld

Liberty Island.1876.Bartholdi.Je kunt met de lift naar het hoofd. In haar kroon zitten ramen en je kunt over Manhattan kijken. Er zat ook een trap door de arm, maar die is gesloten omdat er gevaar was.

4. Belangrijke gebouwen

China Town/Chinese wijk in New York en heeft 10.000 mensen.

Greenwich Village is eigenlijk niet in New York. Village/dorp. Hier gingen rijke mensen wonen, omdat er besmettelijke ziektes in het centrum waren. Nu ligt het midden in Manhattan. Lage huizen in Greenwich Village.

Subway.

Central park.De baasjes herken je zo, want ze hebben een schepje bij zich om de poep op te ruimen. 90 euro boete.Er is ook een dierentuin in het park.

Drie vliegvelden:John F Kennedy international airport ,Newark international airport en La Guardia airport.

5.Vliegtuigramp

World Trade Center.11 september 2001.Osama Bin Laden.12 voor 9 begon het.3000 mensen dood.26 februari 1993.373 kilo springstof.3 mensen dood, duizenden mensen gewond.Islamitische terroristen.