deze spreekbeurt werd gemaakt door Cynthia Pauw
- Wat is de Nierstichting?
- Nieren.
- Nierziekten.
- Dialyse.
- Niertransplantatie.
- Hoe kun je helpen?
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik de Nierstichting erg belangrijk vind en als de Nierstichting er niet was geweest zouden er veel meer mensen sterven aan nierziekten.
De Nierstichting is een vereniging die zich inzet voor mensen met nierproblemen. Ze geven geld om die problemen op te lossen. Dat doen ze door middel van collecte. (Laat een collectebus zien.) Om te collecteren heb je een geldig legitimatiebewijs nodig. Een legitimatiebewijs is een papiertje waarop staat dat je mag collecteren en wie je bent. (Laat een legitimatiebewijs zien.) De Nierstichting bestaat al 35 jaar. Het is vrijwillig, alleen de directeur en de regiocoördinators worden betaald.
Iedereen heeft twee nieren. Ze zijn zo groot als een vuist en liggen rechts en links naast de wervelkolom. In een grote laag met vet zodat ze op dezelfde plaats blijven liggen. Je nieren doen van alles; ze verwijderen afvalstoffen. Zodat dingen die je lichaam niet kan gebruiken, je lichaam verlaten. Dingen die je lichaam wél kan gebruiken gaan via je bloed naar de plaats waar het nodig is. Een nier verwijdert ook vocht en worden ziek wanneer ze niet goed zijn aangelegd. Dan zijn ze te klein of er zitten holtes in de nier. Nierproblemen worden vaak te laat ontdekt. De klachten ontstaan pas als zestig tot zeventig procent van de werking is uitgevallen.
Nierziekten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Bij een geboorte, met ontstekingen, met hart en vaatziekten, suikerziekte maar ook met een te hoge bloeddruk. Verschijnselen kunnen zijn: vocht in armen, benen en gezicht, veel en vaak plassen, donkere urine, hoge bloeddruk en vermoeidheid
Dialyse is het schoonspoelen van je nieren, dit moet gebeuren als de werking voor meer dan negentig procent is uitgevallen. Er zijn verschillende soorten nierdialyse:
- Hemodialyse: Hierbij word je bloed schoongemaakt door een machine. Dit gebeurt in het ziekenhuis en moet drie keer per week.
- CAPD: Hierbij moet je twee liter vocht in je buik laten lopen. Dit moet je vier keer per dag doen.
- APD: Hierbij moet je 2,5 liter vocht in je buik laten lopen. Dit gebeurt elke nacht negen uur.
Alles wordt gedaan door een machine. Het aan en afsluiten moet heel schoon gebeuren. Je moet een mondlapje voor en je handen wassen met een soort alcohol.
De operatie noem je een niertransplantatie. De operatie duurt ongeveer vier uur. De patiënt wordt eerst onder narcose gebracht, dat wil zeggen hij krijgt bepaalde medicijnen zodat hij slaapt. Tevens zijn er medicijnen die er voor zorgen dat je niets voelt. De chirurg maakt een snee in de buik en verbindt de bloedvaten van de donornier met de bloedvaten van de patiënt. Het gebeurt nogal eens dat wanneer er weerbloed door de donornier stroomt er meteen urine uit de nier komt. Nog voordat de chirurg de verbinding heeft gemaakt met de blaas, want dat gebeurt daarna. De chirurg bevestigt het buisje waar de urine uitkomt met de blaas van de patiënt. Als de snee gehecht is gaat de patiënt naar de uitslaapkamer waar hij uit de narcose kan bijkomen. Daarna gaat hij terug naar de afdeling. Ondanks het feit dat de computer de patiënt heeft onderzocht en de kruisproeven goed waren. Moet de patiënt medicijnen blijven slikken die ervoor zorgen dat zijn lichaam niet gaat vechten tegen de nieuwe nier. Dat gevecht noemen we een afstoting. Maar als alles goed gaat werkt de nieuwe nier ook meteen. De patiënt kan dan weer plassen.
De Nierstichting helpt mensen met een nierziekte. Daardoor zijn ze geheel afhankelijk van de steun die mensen geven. Je kan geld storten, tijd geven door te collecteren of je leven geven, door middel van een donorcodicil. Als je geld geeft gebruikt de nierstichting dat om de wachttijd voor een transplantatie te verkorten. Voor het verbeteren van dialyse mogelijkheden en om onderzoeken te doen naar nierziekten. Als je tijd geeft kan je gaan collecteren of coördineren. Het collecteren gebeurt elk jaar in de derde week van September. Als je wilt coördineren geef je nog meer tijd aan de Nierstichting. Dan regel je dat alle collectebussen door de wijkhoofden worden opgehaald. Het zoeken naar nieuwe collectanten. Je kan ook posters en spandoeken verspreiden als promotiemateriaal. Maar ook het geld tellen wat door de collectanten word opgehaald, maar dat gebeurt meestal samen met de wijkhoofden. Als je je leven geeft heb je een donorcodicil aan gevraagd. Een donorcodicil is een kaartje met een donorverklaring over orgaan en weefsel donatie. Dat wil zeggen dat je toestemming geeft om na je overlijden je organen en weefsels ter beschikking te stellen voor een transplantatie. (Laat donorcodicil zien)
1. Wat is een donorcodicil?
Antwoord: Een kaartje met een donorverklaring over orgaan en weefsel donatie.
1. Wat is een legitimatiebewijs?
Antwoord: Een papiertje waarop staat wie je bent en of je mag collecteren.
2. Wat voor mogelijkheden zijn er om de
Nierstichting te helpen?
Antwoord: Geld, leven of tijd geven.
Een kunstnier- N178 door Tom Ransijn.
Mark heeft zieke nieren- door Carin Potting.
Anatomie voor onderwijs en EHBO door H.J. Stronks.
Site: www.nierstichting.nl