Het Opera House in Sydney

Spreekbeurt over het Opera House in Sydney

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Nienke.

4 Jaar geleden ben ik op vakantie naar Australië geweest. Het was echt super leuk.

Hoewel Canberra de hoofdstad is, denken veel mensen dat Sydney de hoofdstad is. Dit komt waarschijnlijk omdat het opera house in sydney staat. Dat is een groot, bekend concertgebouw in de vorm van een soort schelpen. Het bestaat eigenlijk uit 3 gebouwen.

In 1955 schreef de Australische regering een ontwerpwedstrijd uit:
“ontwerp een gebouw voor opera ’s en andere voorstellingen”
Het gebouw zou vlak naast de Harbour Bridge komen te liggen. Harbour Bridge is een bekende brug. En het moet op een soort schiereilandje komen te liggen, waardoor het erg opvalt.

Jorn Utzon won de wedstrijd met dit ontwerp, men zegt dat hij het ontwerp in 1 keer zonder meetlat of rekenmachine vanuit de hand heeft getekend.
Jorn Utzon hield veel van zeilen. Dit gebouw zou zijn liefde voor de zeilsport symboliseren omdat de daken niet alleen op schelpen lijken, maar ook op de zeilen van een groot zeilschip.

14 jaar nadat ze met de bouw begonnen waren, was het opera house af. In 1973 opende koningin Elizabeth II het.

Jorn Utzon is geboren op 9 april 1918 in Aalburg, dat ligt in Denemarken. Hij studeerde af in1941 aan de Koninklijke academie in Kopenhagen.
Behalve het opera house heeft hij ook nog veel werken in Denenmarken, Zwitserland en Koeweit gemaakt.
In 2003 won Utzon de Pritzker Prize, de nobelprijs voor architectuur. De winnaar van de Pritzker Prize ontvangt 100.000 dollar.

Het dak bestaat uit 1.056.000 kleine tegeltjes in wit en grijs tinten, die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn. Deze tegeltjes zijn in een bepaald patroon neergelegd.
Onder de tegels zitten ribben die aan elkaar zij geregen met kabels met daar tussen een soort betonnen deksels. Bij de openingen van de schelpen zie je de ribben zonder tegels of beton, maar met glas erover heen.

De daken zijn ook meteen de muren staat op een platform. Je kunt het dak dus aanraken als je op dit platform staat. Je ziet dat er een trap is naar het platform en dat je er dan overheen kunt lopen.
Ook kun je beneden langs helemaal om het gebouw lopen.

Bij de ingang zie je de monumentale trap en het voorplein. Hier worden openluchtfilms en gratis optredens gehouden.

Het opera house heeft meer dan 1000 verschillende ruimtes. Dit zijn de belangrijkste zalen;
De Concert Hall heeft 2.679 plaatsen. Hier vinden allemaal culturele activiteiten plaats, zoals bijvoorbeeld uitvoeringen van klassieke muziek, opera, popconcerten en modeshows. In de concert hal staat het grootste orgel van de wereld, The Grand Organ, met meer dan 10.000 pijpen.
Het Opera Theater met 1.547 stoelen. Dit is het basistheater en hier worden vaak grote opera’s en balletvoorstellingen opgevoerd.
Drama Theater met 544 zitplaatsen.
De speelzaal is voor kleine muziek- en theaterstukken en heeft 398 stoelen.
Studio Theater met 364 plaatsen.
Expositieruimte waar je kunt rondlopen, er zijn dus geen vaste zitplaatsen.
De Repetitieruimte waar de spelers met z’ n alle kunnen oefenen, is ook een opnamestudio waar een heel symfonieorkest in past.
In de theater en opera zalen zijn de muren en het plafond zwart, zodat de aandacht op het podium wordt gericht.
Het Opera house heeft ook nog 6 café ’s en 4 restaurants. Het Bennelong restaurant is ook nog eens 1 van de beste restaurants van heel Sydney.

In 2002 werd het opera house gerenoveerd om onder andere de toegankelijkheid voor gehandicapten aan te passen.

Bij oud en nieuw wordt er altijd vuurwerk afgestoken bij het opera house en de Harbour Bridge. Dit vuurwerk is wereldberoemd.

En tot slot heb ik nog een paar leuke Weetjes:
Jorn Utzon is zelf nooit in het opera house geweest omdat hij ruzie kreeg met zijn opdrachtgevers over het interieur, de binnenkant, en zwoer nooit meer terug te komen.
Het hele gebouw kostte bij elkaar ongeveer 102 miljoen Australische doller.
De top van het hoogste dak ligt 67 meter boven zee niveau.
Naast het Empire State Building en de Eiffeltoren, is het opera house het meest gefotografeerde gebouw ter wereld.
De stroomvoorziening is genoeg om een dorp van 25.000 mensen van stroom te voorzien.
Het gewicht van het dak is 26.700 ton, dat is 26 700 000 kilogram. Het kraaiennest van de euromast, dat ding dat omhoog gaat, weegt 240.000 kg.
(sommige zeggen dat het waar is, andere niet) Jorn Utzon is op het idee gekomen van de vorm van het dak, toen hij een sinaasappel aan het schillen was.