Spreekbeurt over de Otter

Otter

Mijn spreekbeurt gaat over de otter.

1) De inhoud

Beschermde diersoort, oorzaak uitsterven, foto’s, de gewone otter, babyotter ’s, voedsel, filmpje, waar leven ze, gezinsuitbreiding, soorten, familie, collage, quiz, antwoorden, tips, tops en vragen

2.beschermde diersoort

De otter is sinds 1988 een beschermde diersoort. In neder land leven ze in middels niet meer in het wild. Maar men wil ze graag terug hebben.

3.oorzaak uitsterven

Omstreeks de eeuwwisseling werd de otter tot schadelijk wild gerekend. De mens kreeg een premie voor elke dode otter, dit duurde tot ongeveer 1942.

4.foto’s

5.de gewone otter

De gewone otter leeft bij het water, hij kan heel goed zwemmen. De otter heeft kleine oren en een lang lijf. Zijn vacht is glanzend bruin met gele of licht bruine bef op kin en keel en zijn huid is waterafstotend. Zijn vacht laat dan ook geen water door. Verder heeft hij korte poten met zwemvliezen tussen zijn tenen en een dikke staart die aan het einde is afgeplat om te zwemmen. Als hij zwemt sluit hij zijn ogen en neus zodat er geen water in komt. Onder water voet hij met zijn snorharen die ongeveer 17 tot 18 mm lang zijn. De otter is tussen de 102 en 137 cm lang, zijn staart ongeveer tussen 35 en de 40 cm lang. En hij weegt tussen de 15en de 16 kilogram. Hij is erg op zichzelf en leeft niet in een grote groep een sterke band tussen een mannetje en een vrouwtje is er dus niet.

6.baby otter’ s

De jongen worden met een grijze vacht geboren, na ongeveer een maand gaan de ogen pas open. Na ongeveer 10 weken als hun vacht dik genoeg is krijgen ze hun eerste zwemles. Na een jaar verlaten ze hun nest en gaan de wijde wereld in.

7.voedsel

Otter’ s jagen het liefst s’ nacht. Ze eten vooral vis maar ook eieren, vogels en ratten.

8.filmpje

9.waar leven ze?

De otter’ s leven het liefst bij afgelegen meren, rivieren en moerassen waar het rustig en schoon is. Ze houden van een begroeide omgeving en zuiver water.

10. gezinsuitbreiding

De mannetjes en de vrouwtjes leven apart van elkaar. Ze zoeken elkaar op door te fluiten en te ruiken. Het vrouwtje krijgt ongeveer 1 keer per jaar 2 tot 4 jongen. De draagtijd is ongeveer 61 tot 65 dagen.

11.soorten

Alle soorten: er zijn 13 soorten otter’ s ter wereld. Zoals de Kaapse otter en de vlekhals otter. Die zijn niet zo bekend. Je hebt ook bekende otter’ s: zoals de zeeotter, de visotter, de reuze otter en de dwergotter.

De bekendste otter is de visotter. Hij komt ook in Nederland voor. Hij word ook wel de Europese otter genoemd.

12.familie

Otter’ s zijn familie van de marterachtige. Het zijn allemaal roofdieren, erg klein maar leuk. Bijvoorbeeld de wezel, de zwartvoet bunzing en de veelvraat. Ook de zilverdas en het stinkdier zijn familie.

Een wezel is net zo lang als een potlood en even breed als een bezemsteel. Een bos wachter zag ooit een wezel die gepakt werd door een buizerd(grote roofvogel). De vogel vloog naar beneden en even later viel de buizerd dood naar beneden. De wezel had zijn keel doorgebeten.

13.hoe kunnen wij helpen?

Door een natuurreservaat op te zetten waar het rustig en schoon is geen wegen in de buurt van het reservaat geen jacht meer op voor onder anderen zijn vacht. Geen vis netten in het reservaat hier kunnen ze namelijk verstrikt in raken.

14.collage.

15.quiz?

  1. hoe zwaar word een otter? 15 tot 16 kilogram.
  2. sinds waarneer is de otter een beschermde diersoort? 1988.
  3. waar leven otter’ s? bij afgelegen meren, rivieren en moerassen(waar het rustig en schoon is).
  4. na hoeveel tijd gaan de ogen open bij een baby otter? Na ongeveer een maand.
  5. hoe word ook wel de visotter genoemd? De Europese otter.
  6. hoelang is de draag tijd? 61 tot 65 dagen.