Spreekbeurt over Otters

Otters

Spreekbeurt over Otters

Ik houd mijn spreekbeurt over otters: omdat ik het leuke dieren vind en omdat ze bedreigd zijn.

Soorten otters

Er zijn 13 soorten otters ter wereld. Zoals de Kaapse otter en de Vlekhalsotter. Die zijn niet zo bekend. Je hebt ook bekende otters: zoals de zeeotter, de visotter, de reuzeotter en de dwergotter.

De bekendste otter is de visotter. Hij komt ook in Nederland voor. Hij wordt ook wel de Europese otter genoemd.

Familie van de otter

Otters zijn familie van de marter-achtigen. Het zijn allemaal roofdieren, erg klein maar leuk. Bijvoorbeeld de wezel, de zwartvoetbunzing en de veelvraat. Ook de zilverdas en het stinkdier zijn familie.

Een wezel is net zo lang als een potlood en even breed als een bezemsteel. Een boswachter zag ooit een wezel die gepakt was door een buizerd (een grote roofvogel). De vogel vloog de lucht in en even later viel de buizerd dood naar beneden. De wezel had zijn keel doorgebeten.

Uiterlijk van de otter

Een otter is een waterzoogdier, net zoals de zeehond.

De otter heeft een lang, soepel lijf met een lange puntige staart. Een otter heeft een perfect lichaam om te zwemmen, te duiken en te jagen.

De otter heeft een dikke vacht met heel veel haar: op een stukje zo groot als één eurocent groeit bij een otter evenveel haren als jij op je hoofd hebt. Die vacht houdt de otter warm en is waterdicht.

De otter kan ongeveer 80 tot 120 centimer worden en ze wegen 8 tot 12 kilo.

De otter heeft een leefgebied van wel 10 tot 15 kilometer oeverlengte.

Alle otters hebben grote tanden om vissen mee op te eten.

Ze hebben kleine oortjes omdat er anders water in zou komen als ze grote oren hadden. Als de otter duikt, gaan de oortjes dicht.

Otters hebben kraaloogjes. Ze kunnen er boven en onder water mee zien.

Dwergotters doen onder water ook veel op de tast. Omdat hij gevoelige vingers heeft.

Otters hebben ook stijve haren op hun ellebogen en op hun gezicht. Die werken als voelsprieten. Daar kunnen ze bijvoorbeeld de vis mee voelen.

Boven water kunnen ze goed ruiken. Ze geven boodschappen met geurstoffen die ze langs de oever achterlaten. Een otter heeft een goede neus: hij kan 1000 keer zo goed ruiken als jij.

Tussen hun tenen hebben ze zwemvliezen zodat ze goed kunnen zwemmen.

Ze hebben ook klauwen aan de voor- en achterpoten zodat ze een hol kunnen graven.

Nu ga ik 3 soorten otters vergelijken:

De visotter (die ook in Nederland leeft):

Van kop tot kont 70 cm

Staart 40 cm

Gewicht 6 tot 15 kilo

Record onder water zwemmen: 400 meter ver!

De zee-otter (de zwaarste):

Van kop tot kant: 120 cm

Staart: 37 cm

Gewicht: van 22 tot 45 kilo

Record duiken 97 meter diep!

De reuzenotter (de grootste)

Van kop tot kont 140 cm

Staart 100 cm

Gewicht 22 tot 34 kilo

Gedrag en eten

Otters zijn hele goede vissers. Vroeger kregen vissers in Zweden zelfs hulp van tamme otters.

Otters halen alles wat ze eten uit het water, zoals vis, kikkers, kreeften en als het lukt ratten en watervogels.

Een zeeotter eet wel 10 kilo vis per dag! Mannetjes zeeotters stelen heel vaak het eten van de vrouwtjes!

Als een otter in verwachting is, moet het vrouwtje 2 keer zo lang vissen.

Zee-otters vinden schelpen enzo heel lekker. Als ze er dan één gevonden hebben, dan gaan ze op hun rug drijven en leggen ze de schelp op hun buik. Ze slaan dan met de steen op de schelp en zo kunnen ze eruit eten.

In de dierentuin spelen otters de hele dag.

Maar in het wild heeft hij het drukker met het zoeken naar eten.

De otter is een nachtdier. ´s Nachts gaat hij op jacht en ´s middags ligt hij te slapen. Een otter slaapt op zijn rug in het water met zijn handjes voor zijn ogen.

Als hij eten gaan zoeken maakt hij tochten van wel 2 kilometer op zoek naar voedsel.

Een visotter jaagt het liefst bij volle maan.

Otters leven bijna hun hele leven alleen, omdat het bange dieren zijn, vooral voor mensen.

Alleen in het paarseizoen leven ze een tijdje samen.

De reuze-otter leeft wel het hele jaar samen met een vrouwtje en de zee-otter ook. De zee-otter leeft soms wel met honderden bij elkaar, want dat is veilig: als er een haai of orka aankomt, waarschuwen ze elkaar.

In de paartijd maken de mannetjes zwerftochten op zoek naar een vrouwtje. Als hij in smaak valt mag hij eventjes logeren. Maar hij maakt de geboorte niet mee en bemoeit zich ook niet met de opvoeding.

Een otter krijgt 2 of 3 jongen per keer. En een visotter maakt zijn hol onder een boom bij de oever. Een otter is 2 maanden zwanger. De jongen worden na een jaar zelfstandig. Bij zee-otters kunnen de jongen al meteen na de geboorte zwemmen.

Waar leeft de otter?

Otters leven altijd in de buurt van water. Een zeeotter komt bijna nooit aan wal. Zelfs zijn jongen worden in zee geboren.

Otters leven in alle werelddelen behalve in Australië en in het Antartica (daar is het te koud).

Ze leven in koele streken maar ook in het amazonegebied. (Dat is het grootste tropisch oerwoud in Zuid-Amerika dat er nog is). Daar leeft bijvoorbeeld de reuze-otter.

Sommige ottersoorten leven in zee, maar nooit veel verder dan 1 kilometer uit de kust. Niet omdat ze dat niet kunnen, maar omdat daar heel weinig voedsel is.

In Europa komt de visotter voor. De visotter heet ook Europese otter, maar hij komt niet alleen in Europa voor maar ook in Azië en Noord-Afrika.

Ook in Nederland kwam vroeger de visotter voor. Eeuwen geleden leefden er nog maar weinig mensen in Europa. Nederland had toen veel otters, want er was veel schoon water en de enige grote vijand was de zee-arend.

Toen de mensen geweren kregen, werd het voor de otter moeilijk om te overleven: ze werden doodgeschoten omdat mensen het bont mooi vonden.

Vissers hadden ook een hekel aan otters omdat ze alle vissen opaten. De regering betaalde zelfs geld voor elke gedode otter.

Verder gebruikten boeren steeds meer landbouwgif. Dat raakt in het grondwater en het komt in de vissen. Otters eten heel veel vissen en daardoor gingen er heel veel dood door het gif.

Een ander gevaar zijn de auto´s: veel otters zijn overreden. In 1983 waren er nog maar 50 otters en 5 jaar later kwam de laatste otter onder een auto.

Milieuvervuiling is ook een probleem bijvoorbeeld olierampen. Door de olieramp in Alaska in 1989 zijn er 5000 zee-otters doodgegaan.

In Nederland is sinds kort de otter weer terug. In Overrijssel zijn ook weer otters uitgezet. Het belangrijkste is dat er een groot natuurgebied is, zonder auto´s en met schoon water.

Dit was mijn spreekbeurt over otters.

Vragen

1. Wat eten otters allemaal? (vis, kikkers, kreeften, ratten, watervogels)

2. Wanneer jaagt de visotter het liefst? (´s nachts, bij volle maan)

3. Hoe komt het dat de otter in Nederland heel zeldzaam is? (door geweren, door landbouwgif, door auto´s en door milieuvervuiling).