Spreekbeurt over de overstromingen in Limburg

HALLO IK BEN GEERTJE EN IK HOU MIJN SPREEKBEURT OVER DE WATERSNOOD RAMP IN LIMBURG.

Op Woensdag 22 DECEMBER is het dan zo ver. Wat niemand geloofde gebeurt de dijken breken en grote delen van Limburg lopen onderwater. Het Nederlands leger ,de politie , het rode kruis en vele vrijwilligers evacueren in zeer kortetijd duizenden mensen en hun dieren. Voor veel vee op grote boerderijen komt men te laat en deze verdrinken in hun stallen en op de weilanden. De mensen worden met motorboten , tractoren , helikopters en vrachtauto’s uit de overstroomde gebieden weggehaald. Honderden mensen zijn eigenwijs en zien het gevaar van het stijgende water nog altijd niet in . Deze mensen worden door de politie uit hun huizen gehaald en in veiligheid gebracht.
Op Donderdag 23 DECEMBER komt zelfs onze koningin met een paar ministers naar Limburg om de mensen te steunen en hulp te bieden. De mensen die niet meer in hun huis kunnen slapen worden bij hun familie ondergebracht . Er zijn ook mensen die in gymzalen en dorpshuizen moeten slapen . Veel huizen staan nu leeg en er zijn nu ook mensen onderweg die niet helpen willen , maar wille stelen. De politie en soldaten bewaken de huizen en passen op dat er geen boeven komen om te stelen .

Vrijdag 24 DECEMBER Het is kerst .! Veel kinderen met hun ouders hebben het niet zo leuk , hun huis onder water hun spullen nat en ze weten nog niet wanneer ze naar huis terug kunnen . In midden Limburg zakt het water enkele centimeters maar door dat het weer regent in België is het gevaar nog niet over .

Zaterdag 25 DECEMBER, De regen is gestopt en de mensen zijn opgelucht ,het water zakt nu steeds verder. Sommige mensen kunnen terug naar hun huis en het grote opruimen kan beginnen. De huizen zijn nat en vuil van binnen . Het water heeft veel modder mee gebracht uit de Ardennen . Wat met regenwater begon word nu met leidingwater schoon gemaakt. De schade aan de huizen en spullen was heel erg groot , huizen waren een beetje gezakt en auto`s waren onderwater gelopen meubels waren vochtig en vloerbedekking zeiknat.

Zeker 12000 mensen werden geëvacueerd en een vijfde deel van Limburg liep onder water. Dit zijn 60.000 voetbalvelden ! Heel veel dus . De overstroming koste meer dan 50 miljoen euro , de mensen zijn maanden bezig geweest met opruimen en schoon maken , want in de maas zat niet alleen water ,de maas nam ook veel troep en vuil mee. Ook de tuinen en weilanden moesten worden schoon gemaakt.

De dijken zijn nu verhoogd en waar nodig versterkt, de maas is breder en dieper gemaakt zodat er meer water in kan en ze niet meer zo snel overstroomd,ook mogen de mensen niet meer zo kort bij de maas bouwen om plaats te laten voor het water dat buiten zijn oevers treed. Nu 11 jaar later zijn sommige mensen de ramp weer vergeten ,en willen ze weer in de uiterwaarden van de maas gaan bouwen . Dus we hebben er niet zo veel van geleerd , hopen dat er niet zo veel regen in een keer meer valt in noord frankrijk en de Ardennen , zodat we van de maas kunnen genieten zoals ik dit in de zomer wel vaker doe namelijk met zwemmen en kanoën.

Iedereen wakker .

Dit was mijn spreekbeurt.