Spreekbeurt over Paddestoelen

Paddestoelen

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Romy

Ik hou mijn spreekbeurt over paddestoelen omdat ik het leuk vond om meer over dit natuurverschijnsel uit te vinden.

Eerst een beetje geschiedenis.

Paddestoelen zijn een bijzonder verschijnsel in de natuur. Er zijn heel veel soorten en ze verschijnen heel snel zonder dat duidelijk is waar ze vandaan komen. Dit is ook de reden waarom er vroeger de raarste verhalen over paddestoelen de ronde deden. Als er op een ochtend ineens paddestoelen in een hele cirkel groeiden dan moesten daar ´s nachts wel heksen gedanst hebben. De mensen noemden zo´n cirkel dan ook een heksenkring. En kabouters en elfen woonden in de paddestoel of ze gebruikten ze om op te zitten: het elfenbankje. Zelfs de paddestoel is op een dergelijke manier ontstaan. Men dacht vroeger dat padden de huisdieren waren van heksen en tovenaars. En die padden zaten op de paddestoelen. En let meer eens op al je naar een film of tekenfilm over heksen kijkt en ze gaan een toverdrank brouwen. Wat gaat er dan altijd in zo’n drank? Paddestoelen natuurlijk. Dat sommige paddestoelen vreemde ziekteverschijnselen veroorzaken kon volgens de mensen in vroeger tijd maar op één manier verklaard worden: dat hadden de heksen gedaan. Als mensen het vroeger niet meer wisten of niet kan verklaren, fantaseerden ze er dus flink op los! Tegenwoordig weten we echter beter.

Hoe paddestoelen leven.

Paddestoelen spelen een belangrijke rol in de natuur.

Sommige paddestoelen breken dood plantaardig materiaal af zoals: de inktzwam, de kluifzwam en de elfenbankjes.

Er zijn ook paddestoelen die zich voeden met levende planten/ bomen waarmee ze veel schade aanrichten zoals: de honingzwam, de berkenzwam en ook de elfenbankjes die dus zowel levend als dood materiaal afbreekt.

De andere groep paddestoelen leeft samen met andere planten, meestal bomen. De vliegenzwam leeft samen met de berk en den.

En bij de eik leeft graag het eekhoorntjesbrood.

Paddestoelen zijn de vuilnismannen van de natuur. Als ze er niet zouden zijn, lagen er in de bossen binnen de kortste keren dikke lagen strooisel, waardoor de bomen zouden verstikken.

In de herfst is er veel dood materiaal, zoals bladeren en planten.

Daarom vind je de meeste paddestoelen in dit jaargetijde.