Spreekbeurt over Padel

Spreekbeurt over Padel

Mijn spreekbeurt gaat over padel. Padel is een vrij nieuwe sport die maar weinig kinderen kennen. Ik ken het omdat mijn broer padel als hobby heeft. Het is een leuke sport, maar het is toch ook een beetje ingewikkeld. Je kan het eigenlijk vergelijken met tennis. Mijn spreekbeurt bestaat uit vijf delen en ik start met de geschiedenis van padel.

De geschiedenis van padel

Padel is in 1969 ontstaan. Dat is al lang geleden want de televisies hadden toen nog geen kleur en er waren nog geen gamecomputers. Padel ontstond in Acapulco. Acapulco is een stad in Mexico. Het werd uitgevonden door Enrique Corcuera. Hij was een rijke zakenman die te weinig plaats had voor een tennisterrein. Hij wou niet verhuizen en heeft daarom maar zijn eigen spel uitgevonden. Hij noemde het padel.

Hij had veel rijke vrienden en leerde hen het spelletje aan. Uiteindelijk werd het ook door andere rijke Mexicanen gespeeld. Een andere vriend van hem woonde in Spanje en leerde het spelletje ook kennen. En zo kwam padel ook in Europa terecht. In Europa werd padel snel populair bij rijke mensen. Onder andere de koning van Spanje speelde het spelletje graag.

In Spanje is het ondertussen de tweede populairste sport geworden, na voetbal die nog steeds op de eerste plaats staat. Ook in Nederland spelen steeds meer mensen padel. Mijn broer speelt bijvoorbeeld padel bij padelclub Victoria in Rotterdam.

Padel lijkt een beetje op tennis, maar is ook anders. Zo wordt het niet gespeeld met een gewoon tennisracket maar met een speciale racket van andere materialen. Volgens mijn broer moet een goed padel racket gemaakt zijn van grafiet. Die stof wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in potloden.

spreekbeurt padel

Ik mocht mijn broer zijn padelracket lenen om vandaag te tonen. Zoals jullie kunnen zien heeft het padelracket allemaal gaatjes. Ook heeft dit padelracket een touw aan het handvat. Het touw bind je vast aan je pols. Zo gaat het padelracket niet vliegen en kan je niet zomaar iemand verwonden. Ook heeft dit padelracket een ronde vorm. Zo’n ronde vorm is voor beginners, maar dat mocht ik van mijn broer eigenlijk niet vertellen. Laten we het dus maar snel vergeten.

Het padelracket kan ook andere vormen hebben, zoals een traanvorm of een diamantvorm. Een traanvorm is er voor medium spelers en een diamantvorm voor gevorderde spelers. Ik geef even het padelracket door zodat jullie het ook van dichtbij kunnen zien.

Ook heb ik een padelbal en een tennisbal mee. Zoals jullie kunnen zien, is een padelbal lichter en net iets kleiner dan een gewone tennisbal. Ook beweegt een padelbal iets trager. Ik geef het ook even door.

Gelijkenissen en verschillen met tennis

Padel en tennis lijken op elkaar omdat spelers bij beide sporten moeten serveren en omdat ook de velden op elkaar lijken. Zelfs de manier waarop de punten worden geteld, is gelijk. Maar er zijn ook grote verschillen tussen padel en tennis. Zo is het veld bij padel veel kleiner. Ook worden er glazen wanden rond het veld geplaatst en mag de bal daar tegenaan stuiteren.

Daarnaast kan de bal bij padel na de eerste opslag niet buiten gaan. Zelfs als de bal over de muur stuitert, kan een speler snel uit het veld rennen om de bal nog terug te slaan. Daarom zijn er ook grote deuren aan het veld en mogen daar nooit obstakels staan. Soms laten de regels van padel dit echter niet toe. Ook zijn de rackets en ballen niet altijd gelijk, maar dat hebben jullie al gezien.

De kostprijs van padel spelen

Elke club heeft eigen prijzen, maar eigenlijk is padel spelen niet zo duur. Mijn ouders moeten bijvoorbeeld 175 euro per jaar betalen aan de club. Daardoor kan mijn broer er onbeperkt spelen. Je kan bijvoorbeeld ook slechts 100 euro per jaar betalen en dan mag je er enkel op weekdagen en tot 18:00 uur padel spelen. Mijn broer volgde eerst acht inlooplessen. Dat kost 99 euro. Maar er zijn ook mensen die meer of minder lessen nemen. Eigenlijk kies je dat zelf.

Wel moet je natuurlijk een padelracket kopen. Mijn broer zijn padelracket is de Head Graphene Zephyr en kost 153 euro. Eenmaal hij beter kan spelen, wil hij een StarVie Triton Soft. Volgens Padelstart.nl kost dat racket 248,85 euro. Ook moet je padelballen kopen, maar je kan al 3 ballen kopen voor 5 euro. Wil je echt goede padelballen dan betaal je meer dan 10 euro voor 3 ballen. Mijn ouders geven vrij veel geld uit aan padelballen, maar dat is omdat mijn broer ze altijd kwijtspeelt en onze hond ze graag opeet.

Padel spelen hoeft niet duur te zijn, maar sommige mensen geven wel veel uit aan padel. Zo kan je bijvoorbeeld een eigen padelveld laten leggen in je tuin. Dat kan tot meer dan 55.000 euro kosten! Daarvoor kan je meer dan 170 kinderen een Nintendo Switch geven. Niet dat ze ooit kinderen zoals mij een Nintendo Switch geven, maar toch willen mijn ouders geen padelveld in onze tuin.

Bekende padelspelers in Nederland

Er zijn wel een aantal goede padelspelers in Nederland, maar de competitie is voor de goede spelers eigenlijk te eenvoudig. Daarom gaan ze naar andere landen zoals Spanje. Daar spelen meer mensen padel en is de competitie moeilijker. Dat is ook zo bij andere sporten zoals voetbal. Daarom spelen voetballers als Frenkie de Jong en Luuk de Jong ook in Spanje.

padel tennis spreekbeurt

Onder andere Bram Meijer uit Enschede is in Spanje gaan spelen. Andere goede Nederlandse padelspelers zijn Uriël Maarsen die op plaats 195 staat bij de mannen en Milou Ettekoven die op plaats 135 staat bij de vrouwen. De allerbeste padelspelers komen bijna allemaal uit Spanje of Zuid-Amerika, maar de Nederlandse spelers worden wel beter. Mijn broer denkt dat hij ook ooit bij de 200 beste padelspelers ter wereld gaat horen, maar volgens mijn mama moet hij daarvoor eerst minder snoepen. Ik denk dat ze gelijk heeft.

De toekomst van padel

Padel wordt soms wel eens de sport van de toekomst genoemd. Het is ook de sport die het snelst groeit in Nederland en in veel andere landen. Veel tennisverenigingen die al jaren leden verliezen, hebben daar door padel verandering in gebracht. Ze hebben hun velden veranderd in padelterreinen en nu komen er opnieuw meer mensen sporten. Terwijl het aantal tennissers de laatste jaren met 20% is gedaald, blijft het aantal padelspelers verder stijgen. Daarom zijn veel padelbanen in Nederland omgebouwde tennisbanen. Ik geloof ook dat padel een heel grote sport gaat worden. Ik ga het wel zelf nooit spelen want ik vind lacrosse een veel mooiere sport.

Dit was mijn spreekbeurt. Ik heb uitgelegd wat padel is, hoe het een beetje lijkt op tennis en wat padel spelen kost. Om echt goed te weten wat padel is, raad ik iedereen aan om eens padel te spelen. Ik hoop dat jullie het een leuke spreekbeurt vonden en dat jullie er ook iets van geleerd hebben. Zijn er nog vragen?