Spreekbeurt over de Panda

Panda

deze spreekbeurt werd gemaakt door Marjam.

De panda

Hoe ziet een reuze panda eruit ?
De romp en delen van zijn kop zijn wit. Hij heeft zwarte poten, zwarte schouders, zwarte oren en een zwarte snuitpunt. Rond zijn ogen heeft hij ook zwarte plekken. Daarvoor lijken zijn ogen veel groter dan dat ze in werkelijkheid zijn. Een volwassen pandais 1.50 tot 1.75 meter lang. De hoogte van de schouders is ongeveer 60 tot 70 centimeter. Hij heeft een onopvallend klein staartje van ongeveer 1 5 centimeter.Een volwassen panda kan zo 90 tot 120 kilo, maar in dierentuinen worden ze soms nog zwaarder. Het record is 180 kilo !
Hoe oud panda’s in de vrije natuur worden is niet bekend. In dierentuinen zijn ze tot nu toe ongeveer 25 jaar oud geworden.
De kleine panda.
De kleine panda is met staart bijna 1 meter lang. Hij is prachtig roodbruin van kleur.De kleine panda leeft in de buurt van de Himalaya-gebergte. Ook in het woon gebied van de reuze panda komt hij voor. Het is niet helemaal zeker of de reuze en kleine panda familie zijn.

De voortplanting.
De panda leeft meestal in zijn ééntje. Alleen in de paartijd zoeken mannetjes en vrouwtjes elkaar op. Dat is in april en maart. De panda’s worden dan onrustig en laten hun stemgeluid horen. Het klinkt als geblaat. Dit geblaat heeft een duidelijk doel : De plantengroei is soms zo dicht dat ze elkaar niet eens kunnen zien. Door hun roep weten ze elkaar dan toch te vinden. Wanneer het mannetje en vrouwtje elkaar aardig vinden, blijven ze bij elkaar in de buurt. Het mannetje jaagt
andere mannetjes die in de buurt komen weg. Een vrouwtjes panda is maar gedurende enkele dagen vruchtbaar. Alleen dan vindt ze het goed dat het mannetje met haar paart. En alleen dan kan ze in verwachting raken. Daarna gaan het mannetje en vrouwtje weer een eigen weg.
De geboorte.

In het algemeen wordt er één jong geboren. Dat gebeurt tegen het begin van de herfst,meestal in september. De draagtijd duurt tussen de 4 en 5 maanden. Als die tijd ongeveer verstrekken is, zoekt het pandavrouwtje een oude holle boom op. Daarin brengt ze haar jong ter wereld. Bij een geboorte is een panda maar 15 tot 17 centimeter lang. Hij weegt maar 90 tot 120 gram. Je houdt hem gemakkelijk op één hand. Vergeleken met een volwassen panda is hij dus erg klein. Zijn moeder is ongeveer duizend keer groter en zwaarder als hij. Een jonge panda groeit heel snel. Naar 1 jaar is hij gegroeid van ongeve er 100 gram tot ruim 25 kilo!!!!! Als hij geboren wordt heeft hij een dunne witte vacht, Die naar een paar weken veranderd in echte panda kleuren.Een pas geboren panda is blind en kan nog niet lopen of kruipen. Wanneer het jong ruim een half jaar oud is, gaat het voor zichzelf
zorgen. Het heeft zijn moeder dan niet meer nodig. Op 5 of 6 jarige leeftijd is de panda volwassen. Dat wil zeggen dat ze zichzelf kunnen voortplanten.De vrouwtjes dieren kunnen
dan zelf jongen krijgen.
Woongebied!
De panda komt in het wild alleen maar voor in China. Hij wordt word daar aangetroffen in drie provincies:Sichuan, Gansu en Shanxi. Die provincies liggen ongeveer in het midden van het land. De panda bewoont in dat gebied de bamboebossen. Dat is begrijpelijk,want bamboeplanten vormen zijn voornaamste voedsel. Het totale woongebied van de panda is zo ongeveer 30000m² kilometer. Dat is dat is ongeveer drie kwart van Nederland.In dit kunnen mensen zich moeilijk voortbewegen. De plantengroei is er vaak heel erg dicht. Bamboe vormt haast ondoordringbare bossen.
Bamboe.
Bamboe is het voornaamste voedsel van de panda. Bamboe kunnen vele meters hoog worden. Ze zijn heel stevig en breken niet zo snel. De bladeren en scheuten ( nieuwe zijtakjes ) zijn zachter. De panda eet vooral de bladeren en de scheuten en soms ook de stengels. De panda eet op een aparte manier. De meeste dieren gaan met hun mond naar het voedsel dat ze willen eten. De panda plukt de bladeren met zijn poten. Daarna brengt hij het met zijn poten naar zijn mond toe.
De jacht .
Het bleef behoorlijk rustig in het woongebied van de panda. Soms werd er een onderzoekingstocht gehouden om de dieren en planten in de buurt te onderzoeken. De leden zulke expeditie kochten ook wel panda huiden van de jagers. Op die manier kwamen er geleidelijk enkele huiden van panda’s in museums in Europa en Noord-Holland. Zo konden de mensen in die werelddelen kennis maken met de panda. Tussen 1928 en 1938 werden enkele expeditie naar China uitgerust om een panda te schieten. Heel bekend werden de broertjes Roosevelt. Zij gingen in 1928 naar China. Er was toen nog nooit een panda dood geschoten door een Europeaan. Maar deze mannen lukten het als eerst.
De ontdekking van de panda.
Tegenwoordig kennen we de panda allemaal. Maar tot 1869 wist zelfs niemand buiten China dat de panda bestond. In dat jaar werd de panda ontdekt door Armand David. Dat was Franse man, die van 1862 tot 1874 voor een kerk in China werkte. De planten en dieren in China waren in die tijd onbekend in Europa. Maar dat veranderde door pater David. Uit liefhebberij deed hij een onderzoek in de natuur. Hij plukte bijv. allemaal soorten planten die hij tegen kwam. Verder kocht hij dode dieren van jagers en schoot zelf ook. Op die manier wist hij veel planten en dieren te verzamelen. Die stuurde die op naar de wetenschap in Parijs. Die konden ze dan bestuderen. Op maart 1869 kwam de pater in het bezit van een pandahuid. Hij schreef daarom een brief naar de wetenschap in Parijs. Daarin stelde hij hun van zijn ontdekking op de hoogte. Tijdens zijn verblijf in China wist pater David nog enkele pandahuiden te bemachtigen. Ook die stuurde hij op naar de wetenschap in Parijs.

Geschenk van China.
Na 1972 heeft China aan enkele westerse landen een mannetje’s en een vrouwtje’s panda cadeau gedaan. China schonk Panda’s aan dierentuinen in: Washington, Tokio, Londen, Mexico-city, Madrid en West-Berlijn. Enkele van deze dieren zijn al overleden. Maar er zijn ook jonge panda’s geboren.
De eersten levende panda werd op 9 november 1936 gevangen door een Amerikaanse mevrouw Ruth Harkness. Het was een jong dier dat ze kon pakken door haar moeder te verjagen. Ruth wist het diertje veilig en wel naar Amerika over te brengen. Su-lin zo noemde zij het diertje, kreeg onderdak in de dierentuin van Chigago. Deze dierentuin kreeg er later nog twee pand a’s bij. Ook kwamen er in andere dierentuinen in Amerika panda’s. In Europa kreeg Londen ook een paar panda’s.