Spreekbeurt over Parfum

Parfum

Onderwerp: parfum

Parfums kunnen worden ingedeeld aan de hand van hun geur. De systematische indeling van parfums is verschillend voor mannen en vrouwen.
In onderstaand overzicht wordt slechts de hoofdindeling weergegeven. Per categororie kan er een onderverdeling worden gemaakt zoals bijvoorbeeld ‘Bloemig fris’, ‘Bloemig zoet’ of ‘Bloemig fruitig’

Bloemig

Dit is de grootste familie, bestaande uit parfums waarvan het hoofdthema wordt gevormd door een bloem: roos, jasmijn, viool, sering, lelietje-van-dalen, narcis enzovoort.

Citrus

Onder ‘Citrus’ wordt verstaan de etherosche olie die door middel van persing wordt gewonnen uit de schil van een vrucht zoals citroen, bergamot, sinaasappel, grapefruit etc. In deze familie komen we ook de eerste soorten eau de cologne tegen die door zowel mannen als vrouwen gebruikt werden.

Lavendel

Deze familie bestaat uit parfums met een warme noot zoals sandel en patchouli. Ook kan een parfum uit deze familie bestaan uit een droge noot zoals ceder en vetiver. De basis van deze geuren is meestel samengesteld uit lavendel- en citrusnoten.

after shave is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld voor gebruik na het scheren.
After shave bevat weinig geparfumeerde olie (slechts 1-3%). Daarnaast bevatten veel after
shaves ingredienten (bijvoorbeeld Aloe Vera) die zorgen voor verkoeling en een zachte huid.
After shave behoudt zijn geur ongeveer 2-3 uur.

Eau de Toiletteis zowel verkrijgbaar voor mannen als vrouwen en bevat meer geparfumeerde olie dan after shave (4-10%). Eau de Toilette wordt doorgaans gebruikt op de polsen, borst en nek. Voor mannen is het niet aan te bevelen Eau de Toilette te gebruiken na het scheren, dit veroorzaakt irritatie. Eau de Toilette behoudt zijn geur ongeveer 6-8 uur.

Eau de Parfumis doorgaans alleen voor vrouwen en bevat ten opzichte van Eau de Toilette nog meer geparfumeerde olie (10-20%).

Parfum is de meest geconcentreerde variant en bestaat voor 20 tot 30% uit geparfumeerde olie, verdund in 90% alcohol. Het is in de meeste gevallen alleen verkrijgbaar in een 7,5 ml of 10 ml uitvoering voor een prijs die vele malen hoger ligt dan Eau de Toilette en Eau de Parfum.

De Egyptenaren waren al bekend met het verschijnsel parfum, maar niet in de hedendaagse betekenis van het woord. Aromatische substanties speelden een grote rol in deze beschaving. De methode was eenvoudig en bestond uit het plaatsen van hout, kruiden, fruit of hars op een warmtebron, waardoor het parfum vrij kwam.

De betekenis van parfum is afkomstig van het Latijnse ‘per fumus’, wat letterlijk ‘door rook’ betekent.

Verbranding werd al vroeg toegepast in tempels, waar langzamerhand de ruwe substanties werden vervangen door ingewikkelder bereidingen. Hiërogliefen die deze recepten bevatten zijn teruggevonden in Edfou en Philae.

Een parfum is ook peersoonlijk omdat de manier waarop we een parfum ervaren wordt ook bepaald door anderwe factoren, hoor in de neus bevind zich een olfachtorisch epitheel. Het epitheel bevat miljoenen zintuigcellen die berichten naar je herenen sturen, hoeveel cellen en wat voor type zintuigen het presis zijn, wordt door je genen bepaald, de zintuigencellen bepalen dus de manier waarop jij een geur ervaart. En dat verklaar waroom jij een geur heel anders kunt ervaren dan een andere

Armani – Christian Dior – Guerlain – Gaultier – Givenchy – Lancome – Kenzo – Chanel – Lempicka – Mugler – Lalique – Hermes – Arden – Balenciaga – Gucci – Bvlgari – Ungaro – Versace – Azzaro – Cacharel – Cardin – Caron – Cerruti – Dali – Gres – Jourdan – Lacroix – Lanvin

Alle cosmetica, van handcrèmes tot parfum, worden getest op bijwerkingen als kanker en onvruchtbaarheid. Maar volgens dierenbeschermers sterven jaarlijks 38 duizend dieren in de EU omwille van het testen van nieuwe producten.