Spreekbeurt over pesten

spreekbeurt over pesten

Mijn spreekbeurt gaat over pesten, het is een moeilijk onderwerp omdat sommigen denken bij pesten dat het plagen is of andersom. Daar ga ik jullie dadelijk ook iets over vertellen. Ik heb gekozen voor het onderwerp pesten omdat daar eigenlijk alle kinderen wel mee te maken hebben, want op bijna elke school worden kinderen gepest. Misschien ben jij wel iemand die gepest wordt. Of je bent zelf een “pester”. En anders zie je het zeker wel eens gebeuren.

Wat is pesten?

Pesten is anders dan plagen. De ene keer plaag jij je vriend of vriendin en de andere keer plaagt hij of zij jou. Jullie kunnen elkaar aan en dan kan het geen kwaad. Wat wel erg is, is pesten. Want dan is het ene kind sterker en het andere kind zwakker. Het sterkere kind heeft een grotere mond en anderen kijken tegen hem of haar op. En het pesten gebeurt niet 1 keer, maar heel vaak. Zo is het gepeste kind steeds weer het slachtoffer. Dat klinkt al erg; slachtoffer. Maar zo erg is het ook echt.

Aan de hand van een tweetal toneelstukjes wil ik jullie laten zien hoe erg het is om gepest te worden. Daar heb ik allereerst 2 meisjes voor nodig, dit toneelstukje heet: “Ik wil nooit zo’n stomme muts als Anne”………………………………………………………………

Dankjewel…………………… en ……………………………….

Voor het volgende toneelstukje heb ik 2 jongens nodig dit heet: “Bart had hem mooi te pakken”. Dankjewel ……………… en ……………

Zoals jullie in deze toneelstukjes hebben kunnen zien zijn er verschillende manieren van pesten. Een paar kinderen kunnen misschien wat manieren verzinnen, dan schrijf ik ze in het rooster………………… Oké, goed gedaan ik ga er nu een paar opzeggen je kunt bijvoorbeeld pesten met:

Met woorden

· Vernederen: “Hou jij onze handschoenen maar even vast, dat is toch het enige dat jij kunt.”

· Schelden: “Viezerik, vuurtoren, schele en je weet er zelf ook nog wel een paar.

· Dreigen: “Je vertelt het niet aan de juf, want anders pakken we je straks.”

· Belachelijk maken: Uitlachen.

· Kinderen altijd bij hun scheldnaam of nare bijnaam noemen.

· Gemene briefjes schrijven.

Lichamelijk

· Trekken aan kleding, duwen of sjorren.

· Schoppen en slaan.

· Krabben, bijten en aan haren trekken.

· Met wapens: messen en stokken.

Door achtervolgingen enzovoort

· Achterna lopen, opjagen.

· In de val laten lopen, klem zetten.

· Opsluiten.

Door stelen of vernielen van bezittingen

· Afpakken van kledingstukken en andere spullen.

· Beschadigen van spullen: kliederen op boeken, schoppen en gooien met een schooltas, banden lek steken.

Door afpersing

· Dwingen om geld of spullen af te geven.

· Dwingen om iets voor de pesters te doen; geld of snoep meenemen, een klus opknappen.

Hoe voelt het als je gepest wordt?

Een kind dat gepest wordt heeft pijn. Dat kan aan de buitenkant zijn, bijvoorbeeld een blauwe plek van het duwen of een schram van het vallen. Maar de ergste pijn zie je niet, die zit binnen in je lichaam. Je bent verdrietig en hebt vaak buikpijn. Elke keer ben je weer bang en dat voelt als een soort knoop in je buik. Daarom voelt een kind dat gepest wordt zich heel ongelukkig en eenzaam. Het lijkt wel of het pesten steeds erger wordt en je weet niet wat je er aan kunt doen. Er niet bij horen is al heel erg. En dat is niet voor eventjes, maar voor heel lang. Als je wordt gepest denk je al snel dat het je eigen schuld is. Maar jij mag gewoon zijn wie je bent: met bril, dik of dun, slim of wat minder slim, met pukkels of zonder pukkels of beugel. Niemand heeft het recht je daarom te pesten. En het is NOOIT jouw schuld. Onthoudt dat altijd!

Wie zijn de pestkoppen?

Vaak zijn pestkoppen hele gewone kinderen. En waarom ze pesten weten ze zelf vaak nog niet eens. Ze zijn er ooit mee begonnen en dat leek hun wel stoer. En nu gaan ze er steeds mee door. Pestkoppen zijn er heel bang voor om er zelf niet bij te horen. Daarom gaan ze de baas spelen. Dan kan iemand anders dat niet bij hen doen. Sommige pesters hebben het niet gemakkelijk bij hun thuis. Ze worden heel streng opgevoed, gepest door hun grotere broer of zus of zelfs geslagen, maar ook kinderen met een gewone achtergrond kunnen pesters worden. Toch zijn pestkoppen niet alleen maar gemeen. Soms pesten ze op school, maar zijn ze op hun club net erg aardig. Of andersom. Ze zijn dan op de ene plek gaan pesten om aandacht te krijgen. En daarna konden ze niet meer stoppen, het werd steeds erger, een soort verslaving dus.

Wat voelt een pestkop?

Het lijkt wel vet: de sterkste en stoerste te zijn. Maar andere kinderen willen niet langer omgaan met iemand die gemeen is en ruzie maakt. Het lijkt wel of een pester veel vrienden heeft, maar dat is niet zo. Zo snel ze durven, vluchten ze weg en proberen ze een echte vriend of vriendin te vinden, niet eentje die steeds maar weer de baas speelt. Daarom kunnen pestkoppen zich ook heel alleen voelen. Ze weten wel dat ze niet goed bezig zijn, maar ze weten niet hoe ze het moeten stoppen; ze zijn dan bang om er zelf niet meer bij te horen.

Als je er zó uitziet (collage), word je natuurlijk wél gepest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Welke tips heb ik voor jullie als je iets tegen pesten wil doen?

· Als je zelf iets aan het pesten wil doen is de beste oplossing om van je af te bijten. Dan laat je merken dat je niet bang bent. En dan is de lol van het pesten zo weer over. Maar zo stoer doen valt niet mee, want het liefst wil je huilen als je zo gepest wordt. Daarom moet je oefenen. Dit kun je het beste doen met een volwassene of een vriend, die moet je dan wel vertellen wat er aan de hand is.

· Misschien merk je wel dat er gepest wordt, maar weet je juf of meester dat niet. Soms gebeurt het een lange tijd stiekem. De sfeer kan dan echt “verpest” worden. Het is echt geen klikken als je het tegen je leerkracht zegt. Als er iets tegen het pesten gedaan wordt, wordt het weer veel gezelliger op school en daar heeft iedereen iets aan. Als je het liever niet alleen wil vertellen vraag je een vriend of vriendin mee.

· Samen durf je er eerder iets van te zeggen als de pestkoppen weer bezig zijn. Stap erop af, roep dat het gemeen is en dat ze moeten stoppen.

· Ook je vader en moeder willen graag weten als er gepest wordt op jouw school of club. Zij kunnen dan meehelpen om het te laten stoppen.

Tot slot wil ik eindigen met een aantal wetenswaardigheden over pesten.

· Kinderen die gepest worden, halen gemiddeld lagere cijfers dan andere kinderen. En dat komt echt niet omdat ze slecht kunnen leren. Ze zijn echt niet dom! Maar omdat ze zich zo rot voelen op school, kunnen ze zich niet goed concentreren op de les.

· Vaak ligt het aan de slechte sfeer in de groep als er gepest wordt. Je kunt zo’n sfeer krijgen als de juf of meester de groep niet aankan. Of als de verkeerde dingen belangrijk worden gevonden, zoals; hoge cijfers, dure kleren en mooi cadeaus.

· Op school wordt twee keer zoveel gepest als daarbuiten.

· Bij de kindertelefoon staan vragen over pesten op nummer 5 in de top 10.

· Of je in de stad of in een dorp woont maakt niet uit, overal wordt gepest.

· Ook maakt het niet uit of je op een grote of kleine school zit.

· Niet alleen kinderen worden gepest, maar ook zelfs volwassenen tijdens bijvoorbeeld hun werk of op de sportclub.

Dit is het einde van mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie het interessant vonden. Ik ben al heel tevreden als jullie door deze spreekbeurt eens stil gaan staan bij de heel vervelende gevolgen die pesten met zich meebrengt!!!!!!!!!!!!!!!

Dankjewel voor jullie aandacht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hebben jullie nog vragen of willen jullie nog iets zeggen?????????