Spreekbeurt over Pindakaas

Pindakaas

Pindakaas

pindakaas_boterham

Hoe is pindakaas ontstaan?

In de vorige eeuw waren bepaalde velden waarop ze katoen verbouwden. Hierdoor werd de grond helemaal uitgedroogd. Mensen kwamen erachter dat het verbouwen van pinda’s de bodem weer op kracht brengt. Biologen snappen dit nu omdat de pindaplant tot de familie van de vlinderbloemigen behoord. Vlinderbloemige planten hebben wortelknolletjes waarin stikstofbindende bacteriën zitten en die stikstof is een belangrijke meststof.
Maar toen iedereen die pinda’s ging verbouwen was er een probleem: een overschot van pinda’s. Wat moest je er mee doen?
In 1890 ging George Washington Carverk een dokter in St. Louis (USA), op zoek naar een gemakkelijk te maken broodbeleg. Hij ontdekte dat als hij pinda’s maalde, en er pinda olie bijvoegde dat het een heel smeuïg geheel vormde. In 1896 werd de eerste pindakaasmachine gemaakt door 3 mannen. Dat waren: Joseph T. Lambert, zijn baas Dr. John Harvey Kellog, en W.K. Kellog, de eerste fabrikanten van de beroemde cornflakes.
Er werden ook nog op een paar andere manieren gebruik gemaakt van de pinda’s: soep, lippenstift, lijm, shampoo, inkt, zalf en ijs.

Hoe wordt pindakaas gemaakt?

Pindakaas wordt gemaakt van speciale pinda’s, die allemaal ongeveer even groot zijn. Zo kunnen ze namelijk egaler gebrand worden. Ze komen gepeld en al aan in de pindakaasfabriek. Voor een pot pindakaas van 500 gram heb je ongeveer 1100 pinda’s nodig. Eerst worden de pinda’s gebrand, in een heteluchtbrander van 204 graden Celsius. Ze worden door elkaar geschud zodat ze mooi rondom gebrand worden. Er gaat ruim 3600 kilo pinda’s per uur door deze brander heen. Als de pinda’s eruit komen zijn ze lichtbruin geworden. In een andere machine worden ze gekoeld tot kamertemperatuur, met speciale, snelle ventilatoren. Het is heel belangrijk om de pinda’s snel te koelen, want anders worden ze te gaar en verliezen ze teveel olie. Daarna gaan de pinda’s door een machine die de vliesjes eraf haalt. De twee helften worden gesplitst, en de bittere kern van de pinda wordt eruit gehaald. De afvalproducten worden opnieuw gebruikt. Van de vliesjes wordt varkensvoer gemaakt en van de kernen vogelvoer. De pinda’s komen terecht in een enorme roestvrijstalen trechter. Daarna vallen ze in de machine waar ze tot een pasta worden vermalen. Dan gaan ook de andere ingrediënten erbij: zout en suiker of een andere zoetstof. En een klein beetje plantaardige olie. Die zorgt ervoor dat de pindaolie niet gaat schiften en bovenop de pindakaas komt te drijven. In pindakaas zitten geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Ook geen conserveringsmiddelen, om het goed te houden. En tóch hoeft het niet gekoeld bewaard te worden. Nu is de pindakaas klaar. Door al het vermengen is het tot wel 60 graden verhit. In een speciaal koelsysteem wordt het weer afgekoeld tot 38 graden. Nu kan de pindakaas in potten. Een ongeopende pot pindakaas blijft wel een jaar lang vers.

Zelf pindakaas maken:

Hier komt het recept!!!!

Ingrediëntenlijst voor ongeveer 300 gram pindakaas:

  • 250 gram gedopte en geroosterde pinda’s (zonder vlies)
  • 1/2 tot 1 eetlepel arachide-olie (dat is pinda-olie)
  • 1 theelepel zout
  • En als je dat wil: ½ tot 1 eetlepel suiker

Bereiding

Voorbereiding:

Als je helemáál bij het begin wilt beginnen, dop je de pinda’s en rooster je ze zelf. Dit kan op gematigd vuur in een koekepan, voeg geen vet toe! Je moet dit constant roeren. Let op dat de pinda’s niet verbranden. Het is beter om de pinda’s in een oven op 115 graden Celsius te roosteren op een bakplaat tot ze lichtbruin zijn en een knapperig korstje hebben. Beweeg de pinda’s af en toe, zodat ze rondom egaal roosteren. Dit duurt wel een tijdje. Je bent er ruim anderhalf uur mee bezig. Je kunt pindakaas ook wel van rauwe pinda’s maken, maar die is minder lang houdbaar. Het simpelste is natuurlijk (ongezouten) pinda’s van de notenboer te gebruiken. Die zijn meestal in olie gebakken, niet geroosterd.

Bereiding:

Doe pinda’s en zout in de blender. Doe er om te beginnen een halve eetlepel olie bij. Sommige pinda’s zijn rijker aan olie dan andere, dus de hoeveelheid olie die je erbij moet doen is niet altijd hetzelfde. Het resultaat moet in elk geval smeuïg zijn. Draai een pasta van de pinda’s, helemaal glad. Als je grove pindakaas wilt kun je gewoon eerder ophouden met malen, maar je kunt ook gladde pindakaas maken en daar grof gehakte pinda’s bijdoen. Als je blender niet glad genoeg maalt maar je wilt wel gladde pindakaas, dan kun je de pindakaas door een zeef wrijven.
Doe de pindakaas in een schone pot, en bewaar in de koelkast, roer voor ieder gebruik even om. Zelfgemaakte pindakaas blijft zeker twee weken goed.

Dit was mijn spreekbeurt over pindakaas, zijn er nog vragen???