Spreekbeurt over Poezen

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Erik in groep 6,

hij kreeg een 8,5 !!

De poes
Ik doe mijn spreekbeurt over poezen.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik poezen hele leuke dieren vind. We hebben zelf thuis ook poezen. Mijn poes heet Mimi.

Jonge poesjes noem je kittens. Een mannetje is een kater. Een vrouwtje is een katin. Een moederpoes krijgt 3 tot 5 poesjes per keer. Dat noem je een worp. De poes is dan ongeveer 63 dagen drachtig geweest. Dat is maar 2 maanden.

Poezen zijn zoogdieren.

  • Ze hebben een vacht
  • Ze adem lucht met hun longen
  • De jongen drinken melk bij de moeder.

Hoe ziet een poes eruit?

Nagels

De nagels van de poes zijn vlijmscherp en krom. Aan elke voorpoot heeft hij er vijf, aan de achterpoten elk vier. Normaal zitten de nagels teruggetrokken. Ze maken geen lawaai bij het sluipen. Een poes kan zijn nagels uitslaan op het moment dat hij wil krabben of een prooi wil grijpen. Hij moet zijn nagels regelmatig scherpen aan een boomstam of aan een speciale krabpaal. Een poes die niet kan krabben omdat hij de hele dag in huis zit gebruikt dan vaak de stoel of de bank. Dat vinden de meeste baasjes niet zo leuk.

Snorharen

De snorharen van een poes gebruikt hij als voelsprieten om te voelen of ze ergens door heen kan.

Horen

Een poes kan heel goed horen. Zelfs het geritsel van een muis wordt geregistreerd.

Ogen

Poezen hebben hele felle ogen. Poezen kunnen vooral als het schemert er goed zien.

Bek

De hoektanden van een poes zijn lang en scherp. Hij kan er gemakkelijk een prooi mee vastgrijpen en verslepen. De kiezen hebben geen platte knobbels, maar een vlijmscherpe rand. Zijn onder- en bovenkies vallen als een schaar langs elkaar heen. Zo knipt hij brokjes eten kapot. Echt kauwen kan een poes niet. Hij slikt de brokjes zo door. De tong van een kat is erg ruw, net schuurpapier. Met de kleine stekeltjes op zijn tong schraapt een kat restjes vlees van botten af. De ruwe tong gebruikt hij ook bij het schoonmaken van zijn vacht.

Familie van de poes
Familie van de poes zijn bijvoorbeeld de:

  • Leeuw
  • Tijger
  • Panter en de
  • Jaguar

maar er zijn nog veel meer soorten.

Deze dieren worden allemaal de katachtigen genoemd.

Soorten poezen

Er zijn poezen in allerlei kleuren: zwarte poezen, witte, bruine, gestreepte en gevlekte poezen. Behalve de gewone huiskatten die zoveel verschillen in hun vacht hebben, zijn er ook heel bijzondere raskatten, die zo gefokt worden dat hun kleur altijd hetzelfde zijn. Dat zijn hele dure katten.

  • Er zijn drie soorten katten namelijk: haarloze kat
  • Kortharige katten
  • Langharige katten

Eten voor de poes

Bijna alle katachtigen trekken er het liefst alleen op uit. De kat jaagt ook in zijn eentje. Hij doet dat met besluipen en bespringen. In zijn eentje kan hij een prooi makkelijker ongezien besluipen. Eenmaal heel dichtbij zijn prooi, valt hij aan: met een sprong, soms eerst een heel kort sprintje.

Een wilde kat vangt vooral muizen, hagedissen en vogeltjes.

Een huispoes drinkt vaak water of melk. Vaak eten ze brood of een lekker koekje en speciale kattenbrokken. Die koop je bij de supermarkt.

Als een kat valt

Als de kat valt komt hij altijd op zijn pootjes terecht. In de lucht draait hij eerst zijn bovenlichaam en dan draait hij zijn achterpoten. Dan zet hij zich schrap en steekt zijn pootjes naar de grond om de val te breken.

Hoe oud worden poezen?

Katten worden 14 tot 25 jaar oud.

Waar haal je een kat vandaan?
Een kat koop je niet in een dierenwinkel zoals een cavia of een goudvis. Je moet iemand vinden die een nest met jonge katjes heeft en ze kwijt wil. Een katje moet minstens 6 weken bij zijn moeder blijven, maar het best is 8 weken voordat hij naar een baasje gaat.

Naam:…………………………

1) Hoe heten de jonkies?……………………………………………………………………….

2) Hoe oud kan een kat worden?…………………………………………………………….

3) Noem eens twee grote roofdieren die familie van de poes zijn?……………..

……………………………………………………………………………………………………….

4) Wat gebeurt er als een kat valt?…………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………….

5) Wat doet de poes met zijn snorharen?……………………………………………….

6) BONUS Verzin een leuke stoere poezennaam!………………………………………