Spreekbeurt over Polen

Polen

Polen

Darryl van den Oever

Polen officieel heet het Rzeczpospolita Polska in andere woorden Poolse Republiek.Het is een republiek in Oost-Europa. Polen ligt in het centrum van Europa. De natuurlijke grens vormt in het Noorden de Oostzee, ook wel de Baltische Zee genoemd, waar de grootste havens van het land te vinden zijn: Gdynia, Gdansk en Szczecin.

In het zuiden loopt de grens met Tsjechie en Slowakije door een bergketen heen: de Sudeten en de Karpaten.

De oostelijke buurlanden van Polen zijn de Oekraine, Wit-Rusland, Litouwen en Rusland.

In het westen grenst Polen aan Duitsland.

Het nationale symbool van Polen is een witte adelaar met een gouden kroon op
een rode achtergrond.

De vlag vertoont de kleuren wit en rood.

De taal is Pools.

De bevolking van Polen telt 38 miljoen mensen, de oppervlakte is 312.700 vierkante kilometer, dus bijna acht keer zo groot als Nederland en tien keer België.

Hoofstad en tegelijk de grootste stad is Warschau, met 1.7 miljoen inwoners. Andere belangrijke steden zijn Lodz, Krakau, Wroclaw, Poznan, Gdansk, Katowice en Szczecin.

Warschau ligt aan de rivier de Wisla (Vistula). Deze rivier, de grootste van Polen, stroomt van de bergen noordwaarts naar de Baltische zee en splitst het land in twee delen. De op-één-na-grootste rivier is de Oder; de grens met Duitsland.

Hoewel het grootste gedeelte van het land uit laagvlakte bestaat, is het landschap niet eentonig. Er zijn talrijke heuvelachtige gebieden met dorpjes en steden. Het zuiden van het land bestaat uit bergen, waarvan de hoogste top, de Rysy, 2.499 m boven de zeespiegel uitstijgt.

Rysy

De bergstreken trekken veel toeristen die op zoek zijn naar rust en ‘s winters naar allerlei vormen van wintersport. Een ander zeer populair vakantiegebied is het noordoosten; het “Land van de Duizend Meren”. Ruim 100 km daarvandaan, in de buurt van Bialowieza, vindt men het laatste stukje ongerepte natuur in Europa, dat door Polen met grote zorg in stand wordt gehouden.

Bijna 1/3 van de oppervlakte van Polen bestaat uit naald- en loofbossen, waar nog veel wilde dieren leven, zoals reeen, wilde zwijnen, dassen, hazen en vossen. In sommige gebieden treft men zelfs beren en wolven aan.

Steenkool en zilver zijn de belangrijkste grondstoffen die Polen rijk is. Er worden ook verschillende soorten ertsen en bruinkolen gewonnen.Industie in Polen; Elektrotechniek, levensmiddelenproductie, textielindustrie, chemische industrie, brandstofproductie en zware industrie. Een zeer belangrijke rol speelt ook het midden- en kleinbedrijf. De Poolse landbouw heeft kleine en middelgrote boerderijen, die vooral granen, aardappelen, suikerbieten, raapzaad alsmede fruit en groente verbouwen. Ook de veeteelt en pluimveeteelt zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de Poolse landbouw.

Polen hecht grote waarde aan het onderwijs. Zo zijn er 124 instellingen voor hoger en wetenschappelijk onderwijs, die door bijna een half miljoen studenten bezocht worden. Bijna 200.000 daarvan studeren aan een universiteit en ruim 100.000 staan ingeschreven bij een technische universiteit. De overige studenten worden opgeleid op pedagogische hogescholen, landbouwhogescholen en medische academies. De oudste Poolse universiteit, tevens een van de oudste Europese universiteiten, is die van Krakau, die in 1364 opgericht werd.

In het noorden liggen de zandige kusten van de Baltische Zee. De belangrijkste zeehavens van Polen zijn Gdansk, Gdynia en Szczecin.

Klimaat
Polen beschikt over een landklimaat. Dit wil zeggen: warme zomers en koude winters. In de zomermaanden ligt de temperatuur in het algemeen boven de 30 graden en in de winter kunnen er weer temperaturen van -30 graden gehaald worden.

De officiële Poolse munteenheid is de zloty

Deze kaart is een landkaart met de 16 provincies in Polen.