Spreekbeurt over de Poolgebieden

Poolgebieden

Gemaakt 2002 Door: Daniƫlle

Poolgebieden

Ik hou mijn spreekbeurt over poolgebieden, omdat ik het een interessant onderwerp vindt.

POOLGEBIEDEN

De aarde heeft 2 poolgebieden. Het land en de zee rondom de noordpool heet het noordpoolgebied. Aan de andere kant van de aarde, rondom de zuidpool ligt het zuidpoolgebied ook wel Antarctica genoemd. Voor de negentiende eeuw waren er nog nooit mensen op Antarctica, het Zuidpoolgebied geweest.

Het Noordpoolgebied is een permanent met ijs bedekte oceaan, bijna geheel omgeven door land. Het Noordpoolgebied is permanent bedekt met een grote, drijvende, tot 50 meter dikke ijskap.

Aan de grenzen daarvan liggen kale, boomloze eilanden en enorme rotsachtige stukken land, die tenminste het helft van het jaar met sneeuw bedekt zijn.

Middenin het zuidpoolgebied ligt een continent (land) dat altijd met ijs is bedekt, met een oceaan eromheen. Antarctica is een enorme woestenij die bijna helemaal door tot 4,5 km dikke ijskap wordt afgedekt. Het is op vier na grootste werelddeel. Antarctica wordt aan alle kanten omgeven door een ijskoude,stormachtige zee, ook is het de koudste plek op aarde.

De koudste tempratuur ooit gemeten is -89,2 graden Celsius

In poolgebieden is er altijd ijs in de buurt. Het ligt boven de grond, onder de grond en drijft op de zeeƫn. Het ijs bepaalt de vorm van het landen voor sommige dieren, zoals ijsberen en zeehonden, vormt het ijs een belangrijk onderdeel van hun leefgebied.

Een speciaal kenmerk van de poolzomer is het aanhoudende daglicht, waardoor planten op het land en in zee een aantal weken per jaar aan een stuk door kunnen groeien. Op de Noordpool komt de zon op 21 maart op en gaat pas op 22

september weer onder. En wanneer hij eenmaal onder is gegaan komt hij tot het volgende jaar maart niet meer op: Er is in de winter dus geen echt daglicht. Op de Zuidpool gebeurt hetzelfde, alleen vallen de jaargetijden daar precies andersom. De poolgebieden krijgen hun jaarlijkse hoeveelheid daglicht en duisternis dus voornamelijk in twee lange perioden.

Door het koude klimaat is Antarctica vrijwel verstoken van leven. Sommige insecten en bacteriƫn komen ervoor. Twee procent van het oppervlakte van Antarctica is ijsvrij. Op deze ijsvrije delen, die zich langs de kust begeven,groeit

Mos en leverkruid.

Vogels en zeehonden zijn in grote getallen aanwezig op Antarctica. Deze leven voor het grootste deel van hun leven in of op het water, waar ze hun voedsel verzamelen. Meestal komen ze alleen op het land om te rusten of eieren te leggen. Vooral pinguĆÆns zijn bekende bewoners van de wateren en kusten van Antarctica. Van de zeehonden komen de Weddellzeehond en de krabbeneter het meest voor op Antarctica. De krabbeneter is de talrijkste zeehond ter wereld. Op en langs de kusten leven er ongeveer 15 miljoen.

Krill is de belangrijkste voedselbron voor een groot aantal diersoorten van Antarctica. Krill zijn garnaalachtige diertjes van ongeveer 4 cm. sā€™Zomers vormen ze enorme zwermen. DE beestjes zelf eten plakton en op hun beurt worden ze in grote getallen door de antarctische walvissen, zeehonden, inktvissen,pinguĆÆns en vissen. Op deze manier is Krill het belangrijkste lid van de antarctische voedselketen.

Dieren die aan de polen leven, noemen we pooldieren. De ijsbeer is er een van. Hij leeft op het zeeijs van de Noordpool en aan de randen ervan. IJsberen zijn reusachtige beesten. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Een mannetje kan wel 3 meter worden en tussen de 400 en 500 kilo wegen. Hij eet zeehonden, vissen en vogels.

De dieren die op het zeeijs leven en in de Noordelijk IJszee zwemmen, zijn goed aangepast aan die ijskoude omgeving. Dat moet ook wel, want anders zouden ze binnen de kortste tijd doodvriezen.

Zo heeft de ijsbeer een dikke warme pels en onder zijn huid zit ook nog een dikke speklaag. Ook zeehonden hebben een pels en een dikke speklaag. Walvissen hebben alleen een speklaag, maar die is dan ook heel dik: ongeveer 70 cm.

De vogels hebben een dik verenkleed. Tussen die veren blijft lucht zitten, die lucht houdt de kou tegen.

Je zult pooldieren in de sneeuw en op ijs niet makkelijk ontdekken. Allemaal hebben ze een witte pels of witte veren.

Daardoor vallen ze niet zo gauw op.

Tot slot

Het klimaat op aarde verandert. De gemiddelde temperatuur stijgt. De top tien van de warmste jaren ooit wereldwijd gemeten zijn allemaal voorgekomen na 1981.

Wereldwijd worden weerrecords gebroken in hitte, droogte en regenval. Poolkappen en gletsjers smelten en de zeespiegel stijgt.

Dit wordt veroorzaakt door het broeikaseffect. Gassen in de atmosfeer werken als een deken rond de aarde. Warmte van de zon, die de aarde bereikt, kan daardoor niet zomaar weer verdwijnen in de ruimte. Gelukkig heeft de aarde zoā€™n deken, anders zou het hier veel te koud zijn. Maar de laatste jaren wordt de deken te dik. Dit komt grotendeels door menselijke activiteiten. Door het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en kolen brengen we koolstofdioxide in de atmosfeer. Dit heeft een isolerende werking: deze vervuiling wordt steeds groter. Er blijft meer warmte hangen. De temperatuur op aarde stijgt en de poolgebieden zullen als eerste de gevolgen daarvan merken.