Psoriasis
Ik doe mijn spreekbeurt over psoriasis. Ik zal vertellen wat psoriasis is, wat de oorzaken zijn, wat de effecten zijn, hoe je kunt zien of je psoriasis hebt en hoe het kan worden behandeld.
1. Wat is psoriasis?
Psoriasis komt vrij veel voor, het is een chronische ziekte die niet besmettelijk is. Je kunt psoriasis herkennen aan de schilfering op de huid, verdikking en rode plekken. Van alle huidziekten komt psoriasis het meeste voor. In Nederland heeft ongeveer 2% van de bevolking deze ziekte. Mannen en vrouwen hebben de ziekte even vaak, het kan op elke leeftijd voorkomen.
2. Oorzaak.
Het is nog niet helemaal bekend wat de oorzaak van psoriasis is, maar het is inmiddels wel duidelijk dat het een erfelijke ziekte is. Soms gebeurt het toch dat de ouders beide geen psoriasis hebben, maar hun kind wel. Als de vader en de moeder beide een erfelijke aanleg hebben is de kans ongeveer 70% dat het kind het ook krijgt, als maar 1 van beide een erfelijke aanleg heeft, is de kans 30%. Soms gebeurt het dat de ouders beide klachten hebben gehad, en het kind het nooit krijgt. Dat komt vooral omdat omgevingsfactoren ook een grote rol spelen.Deze omgevingsfactoren kunnen zijn: stress, verwondingen op de huid, drukplekken, gebruik van alcohol en medicijnen, andere infectieziekten, stofwisselingsziekten.
3. Hoe ontwikkelt psoriasis zich?
Onze huidcellen zijn constant in beweging, de normale huid vernieuwt binnen ongeveer 27 dagen. Bij psoriasis gaat dit vernieuwen ongeveer vier maal zo snel als bij een gezonde huid, dus binnen ongeveer 6 of 7 dagen. Omdat de huid dit tempo eigenlijk helemaal niet aan kan, krijg je heel erg last van huidschilfers, rood doorbloede plekken en jeuk .Dit gebeurt bij de meeste psoriasispatienten, maar in sommige gevallen is het toch moeilijk om de diagnose te stellen. Bovendien hoeft niet alle huidschilfering psoriasis te betekenen. Nu zal ik uitleggen hoe de diagnose kan worden gesteld.
4. Diagnose.
Aan de volgende verschijnselen kan je psoriasis herkennen:
- Rode plekken.
- Droge huid
- Zilverachtige, glanzende schilfering, de schilfers zitten vast aan de huid dus laten niet zomaar los.
- Een smalle, rode rand rond de plekken met daaromheen nog een witte rand.
Onder de schilferlaag ligt een dun fel rood velletje. Dit is de laatste, onderste laag van de opperhuid, daaronder ligt het bindweefsel. Als dit vliesje los zit, en dus gemakkelijk te verwijderen, is er vaak sprake van psoriasis. Net zoals bij een schaafwond, zie je kleine bloeddruppeltjes ontstaan.
5. Behandeling
Een echt medicijn tegen psoriasis is er nog niet, er is nog geen middel gevonden voor een blijvende genezing. Toch zijn er enkele mogelijkheden om psoriasis te behandelen, om de ziekte zo onder controle te houden en de klachten dus te verminderen. De onderstaande vier behandelingsmogelijkheden werken goed, al zullen de klachten vroeg of laat altijd terug keren. Huisartsen en huidartsen (dermatologen) adviseren het volgende:
- Zogenaamde “lokale middelen” zoals zalf en crèmes, teerdithranol en producten met vitamine D3. Deze middelen worden lokaal genoemd omdat ze worden aangebracht precies op de plek waar de klachten zich voordoen.
- Lichttherapie. Nadat de patiënt een capsule prosaleen heeft geslikt, gaat hij/zij onder een soort zonnebank met ultraviolette A-straling liggen. Prosaleen moet eerst worden geslikt omdat de huid dan gevoeliger wordt voor het licht. Een ander soort licht waarmee patiënten worden behandeld is ultraviolet-B. Hierbij hoeft niet eerst prosaleen te worden geslikt
- Voor de meest ernstige gevallen wordt er ook wel eens “systematische behandeling” toegepast. Dit wordt ook wel eens inwendige behandeling genoemd. Hierbij slikt de patiënt tabletten zoals bijvoorbeeld acitretine
- De laatste jaren is er ook meer onderzoek gedaan naar het effect van kalkrijk drinkwater, het blijkt dat zogenaamd “hard water” een negatieve invloed heeft op allerlei huidklachten zoals psoriasis, eczeem en jeuk. Het is dus zaak om te zorgen dat de patiënt zich wast met zacht water. Een erg goede manier om het water te “ontharden” is een waterontharder. Dit apparaat zorgt ervoor dat het kalk uit het water wordt gefilterd, waardoor in het hele huis zacht water uit de kraan komt.
Vaak wordt er door de arts of dermatoloog een combinatie van deze behandelingen voorgeschreven. Het voordeel daarvan is dat dan van alle behandelingen de dosis wat kan worden teruggeschroefd wat ervoor zorgt dat de bijwerkingen van de behandelingen minder worden.
6. Wanneer en bij wie komt psoriasis vaker voor?
De ziekte komt bij pasgeboren mensen bijna nooit voor, maar verder kan het op elke leeftijd voorkomen. De meeste gevallen van psoriasis komen voor rond de puberteit en bij mensen van tussen de 40 en 50 jaar oud. Het verloop van de ziekte kan verschillend zijn, met dan weer een periode heftige klachten en dan weer met minder klachten, en het kan soms lang duren en soms juist weer heel kort. En sommige mensen krijgen het maar 1 keer en nooit weer, al is dat zeldzaam. De meeste patiënten hebben in de herfst en de lente de heftigste klachten.
Mocht je zelf last hebben van psoriasis, kun je de bovenstaande behandelingsmogelijkheden proberen. Raadpleeg eerst je huisarts. En als laatste: niet krabben! Dat maakt de klachten erger, je besmet gezonde huid, en je krijgt er littekens van. Ik hoop dat je wat hebt geleerd van mijn spreekbeurt.