Spreekbeurt over Ratjes

Ratjes

Aanschaf

Waar je op moet letten bij de aanschaf! Ik begin met het eerste: waar haal ik mijn ratjes? Hier zijn meerdere mogelijkheden:

dierenwinkel
In dierenwinkels zijn vaak wel een paar ratjes te koop, maar haal ze daar toch liever niet. Je kunt je rat beter niet in de dierenwinkel kopen, omdat je dan vaak niet weet waar die vandaan komt. Die raten worden meestal alleen maar gefokt voor de kost en niet uit liefde! Er worden dan ook soms ratten verkocht die het resultaat van inteelt zijn, de gezondheid van die ratten is meestal niet zo goed. Het gebeurd regelmatig dat als mensen thuis komen dat dan blijkt dat de rat zwanger is. Ook zullen ratten uit een dierenwinkel vaak niet zo tam worden als ratten die bij een liefhebber vandaan komen: bij de liefhebber worden de jonge ratjes vanaf vlak na de geboorte veel in de hand genomen en wennen zo snel aan mensen, dit is bij een broodfokker natuurlijk alleen praktisch gezien al niet mogelijk. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen de dierenwinkels. Je moet niet denken dat als je een rat koopt bij een ervaren rattenliefhebber dat die ze dan nooit uit de dierenwinkel zullen halen! Heel vaak wordt een rat gekocht om het lieve koppie! Let er wel goed op in de dierenwinkel in wat voor een kooi ze worden gehouden en waar!

fokker/Rattery

Een goede rattenfokker/-liefhebber let bij het fokken vooral op gezondheid en karakter van de ratten, hoewel dit natuurlijk nooit een garantie kan zijn dat de rat tot op ‘hoge’ leeftijd gezond zal blijven. Kleur en type spelen voor een fokker natuurlijk ook mee. De rattenfokker geeft de aanstaande moeder en later het nest de goede bijvoeding en laat de rittens, dat zijn jonge baby ratjes al snel aan de mensen handen wennen. Vaak zal een fokker de toekomstige eigenaar advies geven over de verzorging en bij problemen of vragen heb je een adres waar je terecht kunt. De meeste ratten die je bij een fokker koopt worden groter en zwaarder. Bij de ratten van een fokker krijg je vaak de stamboom er bij. Het nadeel van een fokker is dat ze vaak niet bij je in de buurt zijn omdat er niet zoveel fokkers zijn.

Een aantal rattenliefhebbers in ons land vangt ratten op die om de een of andere reden daar zijn gekomen. Het kan bijvoorbeeld gaan om ratten die op straat zijn gevonden, van wie de eigenaar ze niet Bij een rattenopvang kunnen echter ook ratten zitten die nog een prima huisgenoot voor je kunnen zijn, en zoals gezegd zijn er soms ook nesten met rittens die een goed huis zoeken. Bij opvangratten is het uiteraard niet altijd duidelijk wat de achtergrond is van de dieren.

Als je eenmaal hebt besloten om de ratjes te gaan kopen dan moet je er ook een goed hok voor hebben. Ratten hebben een grote kooi nodig. Als minimum voor 2 heb je een kooi nodig van ongeveer: 80x40x40. De rat moet in ieder geval ook rechtop kunnen staan in de kooi. Als de ratten veel in hun kooi zitten moet die uiteraard groter zijn dan wanneer ze regelmatig vrij mogen rondlopen. Eigelijk moet je de kooi zo groot maken of kopen als er ruimte voor is. Ratten klimmen graag en houden van lekkere plekjes om te slapen. Er zijn verschillende kooien. Je hebt de traliekooi die hebben meestal een onderbak van kunststof of metaal en als bovenstuk tralies. Het voordeel er van is dat je ratjes er lekker in kunnen klimmen en je kunt er makkelijk speelgoed aan hangen. Het nadeel er van is dat er tocht door kan komen en daar zijn ze zeer gevoelig voor. Andere knaagdierenkooien kunnen ook wel, maar je moet wel opletten of de ruimte tussen de spijlen niet te groot is, want ratjes kunnen zich heel dun maken!
Je kunt ook een oud aquarium of een glazen bak gebruiken, maar dan moet je er wel op letten dat er geen scherpe randjes aan zitten. Je zult er dan zelf een deksel op moeten maken. Een nadeel is dat de ratjes er niet goed in kunnen klimmen dus moeten er veel speeltjes in liggen om mee te spelen en om in te klimmen. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een bak maken.Je moet de kooi wel op een goede plek zetten. Je kunt ze bijvoorbeeld niet in de garage of in de schuur zetten. Je kunt de kooi ook op je slaapkamer zetten, maar dan moet er wel vaak iemand zijn. De beste plek voor je rat is eigelijk gewoon de huiskamer. Het is niet alleen maar voor je ratjes fijner maar ook voor je zelf want je ziet ze toch spelen als je aan het eten ben of als je iets anders aan het doen bent. Let er wel op dat ze niet op de tocht staan want dat is voor geen 1 dier goed, maar ze mogen ook niet in de volle zon staan. Ratjes zijn nog al gevoelig voor zon en door de hitte kan een zonnesteek ontstaan

bodembedekking

Voor de meeste knaagdieren wordt zaagsel, hooi of stro gebruikt, maar ratjes mogen dat echt niet! Ze zijn zeer gevoelig voor stof. Hooi is ook niet echt goed voor op de bodem het neemt te weinig vocht op en er kan mijt door ontstaan. Wie toch hooi wil gebruiken moet het hooi 24 uur van te voren in de vriezer leggen dat maakt de mijt onschadelijk. Hetzelfde geld voor stro. Wat kun je dan wel op de bodem leggen? Je kunt beukensnippers gebruiken dat wordt vaak gebruikt. Je kunt ook Hemparade gebruiken dat is erg goed! Het is eigelijk bedoeld voor paarden die gevoelig zijn voor stof.

De kooi van de ratten moet regelmatig schoongemaakt worden. Het licht er wel aan hoeveel ratten je hebt. Het beste is om de kooi om de 2 a 3 dagen schoon te maken.

inrichting

Je zult in de eerste plaats in ieder geval een slaaphuisje in de kooi moeten zetten. In de kooi kan je ook speeltjes neerleggen dat vinden ratjes heel erg fijn. Je kunt ook een hangmat maken of kopen daar liggen je ratjes heel graag in! Speelgoed voor hamsters kan je niet gebruiken dat is te klein. Je kunt ook zelf speeltjes maken.

Voeding

Je ratje moet in ieder geval standaard rattenvoer krijgen! Dan ben je er zeker van dat ze alles binnen krijgen wat ze nodig hebben. Je kunt je rat daarnaast natuurlijk lekker verwennen met snoepjes enz. Ratjes zijn alleseters. Je kunt ze iedere dag een beetje groente of fruit geven, maar niet te veel want dan krijgen ze diaree. Ze lusten ook graag macaroni, rijst, vlees, vis en zelfs ei. Je kunt ze natuurlijk ook kant en klare snoepjes geven bijvoorbeeld: yoghurt drops. Mijn ratjes vinden het erg lekker. Geef je ratjes altijd de kans om te drinken en ververs het elke dag. Je kunt het water het beste in een drinkflesje doen want als je het in een bakje doet wordt het water snel vuil. Je kunt je ratjes ook vitamine geven, maar geef niet te veel want als ze bijvoorbeeld te veel vitamine A krijgen kan het schadelijk zijn.Gezondheid

Helaas wordt een rat maar 2 a 3 jaar. Als jij je rat goed verzorgd worden ze minder snel ziek. Ze kunnen problemen krijgen aan hun luchtwegen, dat komt dan door verkeerde bodembedekking of tocht. Ze kunnen ook tumoren krijgen dat gebeurt meestal op een wat oudere leeftijd. Mijt, luizen en vlooien kunnen ook op je ratjes zitten.

Wondjes

Als je ratje een wondje heeft moet je in ieder geval zorgen dat het schoon blijft. Je kunt dan de normale bodembedekking beter vervangen voor papier. Als het wondje dik word dan moet je er mee naar de dierenarts.

De tanden van ratjes groeien altijd door daarom moet je een knaagsteen in de kooi leggen, maar ze slijten ook wel doordat de tandjes iedere keer tegen elkaar komen. Het kan soms gebeuren dat als een tand scheef staat en hij groet te ver door dan noem je dit olifantstanden. De rat kan dan steeds moeilijker eten en uiteindelijk sterft die dan van de honger. Laat de dierenarts ze dan knippen.

Ze kunnen ook te lange nagels krijgen, maar meestal heb je daar geen last van. Sommige mensen hebben last van de scherpe nagelpunten op hun huid. Een makkelijke oplossing om te zorgen dat de nagels wat slijten is om een stoeptegel in de kooi te leggen of zo schuin neer te zetten dat de ratten er tegenop kunnen klimmen. De nageltjes slijten zo vanzelf. Bij een van mijn ratjes heb ik ook de nageltjes geknipt, dat heb ik gedaan want als Knabbel over mijn hand liep of zo dan kreeg ik allemaal rode puntjes op mijn hand van de nageltjes
Waarom je een rat niet in zijn eentje moet houden.

De meeste mensen hebben 2 of meer ratten. Soms komt het voor dat iemand slechts 1 rat als huisdier houdt. Voor het sociale gedrag van je ratjes is het beter om hem of haar bij een soortgenoot in een kooi te zetten. De mensen met 1 rat hebben vaak gehoord dat als je een rat alleen houd dat ze dan tammer worden, maar daar is helemaal niks van waar. Ratjes zijn sociale dieren en daarom is het niet goed voor ze als ze alleen leven.

Ratten zijn sociale dieren en het is dus zeer onnatuurlijk voor hen om alleen te leven, net zoals het voor mensen onnatuurlijk is om zonder andere mensen te leven. Het is niet voor niets dat de ergste straf voor mensen een isoleercel is. Ratten hebben veel aandacht voor hun soort genoten en ze zullen geen kans voorbij laten gaan om ook maar even aan elkaar te ruiken.

Ratten die samen leven spelen met elkaar, wassen elkaar ze verzorgen elkaars vacht, slapen samen, vechten met elkaar, vinden warmte en veiligheid bij elkaar en ze communiceren met elkaar.

Waarom kan je zelf geen goede vervanging zijn voor een tweede rat?

Als je een rat veel aandacht geeft vindt die dat heel erg fijn, maar je bent er geen 24 uur per dag bij en je kan er ook niet mee communiceren slapen of vechten. Ze zijn ‘s nachts ook wakker en je gaat niet ‘s nachts om 4 uur even met je ratje spelen. Ten tweede is het net zo makkelijk om twee ratten aandacht te geven als één. En zij hebben er meer plezier van ook.
Als ik 2 ratjes heb is het zoveel werk!

Aan 2 ratten heb je echt niet meer werk dan aan 1. De kooi moet je toch verschonen of er nou 1 of 10 ratten in zitten. Kan je een rat er een dag niet uithalen dan hoef je niet bang te zijn dat ze zich gaan vervelen want ze hebben elkaar.

Een kooi die groot genoeg is voor één rat is dat ook voor twee ratten.

Als je rat al heel lang alleen is maakt het niks uit als je er een ratje bijzet, dat is alleen maar fijn voor je rat. Alleen bij de eerste paar keren dat ze elkaar ontmoeten moet je er bij blijven tot dat ze bevriend zijn.

Een rat erbij

Wat moet je doen als je een groepje ratten groter wil maken?

Is het nieuwe ratje maximaal 8 weken oud dan heb je weinig problemen. Als je haast geen ervaring hebt met ratten is het niet zo verstandig om te beginnen met volwassen dieren samen te voegen dat is vaak wat lastiger.

Een nestje?
Een vrouwtje moet minstens 8 maanden oud zijn als ze haar eerste nestje krijgt. Ratjes kunnen grote nestjes krijgen soms wel 20 te gelijk. Daarom moet je ook van te voren weten waar ze terecht kunnen. Je kan ze beter niet naar de dierenwinkel brengen want sommige ratjes zijn voer voor slangen.

Om maar wat te noemen: weet je hoe oud en hoe zwaar een vrouwtje minimaal moet zijn voor ze een nest mag krijgen? Weet je wat de maximale leeftijd is waarop een vrouwtje haar eerste nest mag krijgen? Weet je op welke leeftijd je de mannetjes en vrouwtjes uit een nest moet scheiden? Weet je wat je moet doen als er problemen blijken te zijn bij de zwangerschap of bevalling, ken je ervaren fokkers aan wie je advies kunt vragen? Dit zijn maar wat eenvoudige voorbeelden om duidelijk te maken dat het vaak niet zo makkelijk is om te zorgen dat je jonge dieren krijgt, maar dat bij verantwoord bezig zijn wel wat meer komt kijken.

Denk eens aan het volgende: stel, je hebt een vrouwtje met een of ander mooi kleurtje en je hebt of kent ook een mannetje met een populaire kleur en tekening. Je verwacht dus dat je een nestje krijgt met ook allemaal leuke kleurtjes, zodat je ze waarschijnlijk zonder al te veel moeite denkt te kunnen plaatsen. Als je niet weet wat de achtergrond van deze leuke diertjes is dan loop je een flinke kans dat er helemaal niet zulke mooie kleurtjes in je nestje zitten… als je 15 kleine zwarte of agouti ratjes blijkt te hebben. Je kan ook inteelt krijgen dat gebeurt als je jongen rijgt van broertje en zusje en dan heb je grote kans dat er iets mis is met die ratjes

Je ziet, hoe leuk en makkelijk het ook lijkt, eens een nestje, er komt meer bij kijken dan je misschien gedacht zou hebben en het kan ook erg tegenvallen. Wie zich serieus bezig wil houden met het uit liefhebberij en op kleine schaal fokken van tamme ratten wil ik aanraden contact te zoeken met andere liefhebbers en fokkers. Hiervan leer je het meest, vooral ook de praktijkervaringen. informatie.

Vragen:

  1. Hoe noem je een tand die scheef is gegroeid en te lang is geworden? Antwoord: olifantstanden
  2. Hoe noem je baby ratjes? Antwoord: Rittens
  3. Hoe heten mijn ratjes? Antwoord: Knabbel en Babbel

GEMAAKT DOOR AMANDA!!!

p.s. De spreekbeurt duurt met plaatjes 35 minuten zonder ongeveer 27 minuten