spreekbeurt over RC Modelbouw

RC Modelbouw

Radiobestuurde RC cars.

RC auto`s zijn voor jong en oud. De een neemt deel aan wedstrijden en maakt zijn auto zo goed mogenlijk. En de ander koopt een goedkope auto en. Zet hem dan met plezier in elkaar, en zoekt dan een goed plekje om te rijden. Er zijn veel verschillende merken auto`s dat zijn onder andere: Tamiya, Kyosho, Grösch, Academy, Robbe, Bandai en Protech.

De Modelauto`s kunnen in 2 groepen verdeeld worden. De circuit auto`s (On Roaders), en de buggy`s (Off Roaders) . On Roaders zijn gemaakt voor betonnen- en asfalt banen. Zoals de Pure Ten en de Mantis serie. De Off Roaders daarentegen zijn gemaakt voor ruw terrein. Op niet te grof puin- of kiezelbannen voelen ze zich goed thuis. Er zijn Auto`s met elekto- en brandstof motoren.

Tuning bij RC Modellen.

Precies zoals bijvoorbeeld in de Formule 1 wordt ook bij RC Wedstrijdrijders aan een ronde record gewerkt. Veranderingen in het chassis, een andere schokdemperinstelling andere banden of een andere instelling van het differentieel kunnen de auto sneller maken. De mogelijkheden in de modelrace sport zijn niet veel kleiner dan die in de Formule 1!

Verbrandingsmotoren

Alle modellen met een verbrandingsaandrijving worden door een verbrandingsmotor aangedreven. Alle zelfontbrande modelmotoren hebben als brandstof een mengsel van olie, methadon en notrometaan nodig. Motoren met een magneetontsteking lopen op een mengsel van benzine en olie.

De 2 tank motor

De werking

De motor werkt in 2 slagen

1e slag

Aanzuigen en comprimeren van het mengsel.

2e slag

Verbranden en uitstoten van het mengsel.

In de carburateur wordt een brandbaar mengsel van lucht en brandstof gevormd. Met de sproeiernaald wordt de hoeveelheid brandstof in het mengsel geregeld. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur kan er een zo goed mogelijk mengsel voor de motor gemaakt worden. Het verse gas stroomt via de overstroomkanalen in de verbrandingsruimte. Daar komt het tot compressie en ontbranding van het mengsel.

Het openen en sluiten van de overstroomkanalen gebeurt door de zuiger. Deze cyclus herhaalt zich bij elke draai van de krukas van de motor.

Trekstarter

In de laatste jaren heeft de trekstarter zijn nut bewezen, bij wedstrijden, maar ook bij het normale gebruik van RC Cars. Met aangesloten gloeiplugklem kan de motor gestart worden door aan het startkoord te trekken. De kracht van het trekken wordt overgebracht op de krukas, en de motor springt aan. Een vrijloop zorgt voor een ontkoppeling van de trekstarter en de lopende motor zodat er geen schade kan ontstaan.

Besturing

Zender

De zender stuurt het bericht van het accelereren en sturen naar de ontvanger.

Ontvanger

De ontvanger stuurt het bericht door naar de motor en de servobesturing.

De verbrandingsmotor

De verbrandingsmotor zorgt voor het accelereer van de auto

De servobestuuring

De servobesturing zorgt voor het sturen van de auto

Wedstrijdklassen

2WD GT

Razendsnelle Le Mans racers met alle mogelijke Hop-Up Options en gepast vermogen

Min gewicht: 1100gr

Stock Touring Cars

De meest gelijkwaardige wedstrijdklasse die er bestaat. Bijna standaard uit de doos met RS-540 motor en mechanisme vaartregelaars!

Min gewicht: 1450gr

4WD Super Sport Cars

Hightech racemachines voor experts, met zeer veel afstelmogenlijkheden.

Min gewicht: 1500gr

Rally Cars

Spectaculaire acties met de WRC Modellen van Tamiya, voorzien van een flink aantal opties en gepast vermogen door middel van Dyna-Run Stock Motors

Min gewicht: 1250gr

De succes story

In 1992 werd voor de 1e keer de Tamiya Euro-Cup georganiseert. De beste deelnemers uit 17 landen reden in de voorgaande jaren hun finales in Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Zwitserland, Italië,Oostenrijk en Hongarije.

In Europa rijden ieder jaar zo`n 6000 deelnemers in de nationale wedstrijdseries om te proberen de Europese finale te bereiken. In Nederland waren in 1999 meer dan 300 deelnemers actief in de Tamiya wedstrijden

06-11-1989