Spreekbeurt over de Reddingsbrigade

Laura van Nijkerken groep 5 22-11-2007.

Mijn spreekbeurt gaat over de reddingsbrigade.

Wat is een reddingsbrigade?

Dat je mensen moet redden die in nood zijn in het water.

Wanneer is de reddingsbrigade opgericht en waarom?

In 1767 werd de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen opgericht. Vanaf 1913 kwamen de zwembond en de zwemvereniging in Amsterdam op het idee om les te geven zodat er meer mensen gered konden worden (Er verdronken in Amsterdam evenveel mensen als nu in heel Nederland).

Ieder jaar komen er een boel mensen in de problemen in het water bijvoorbeeld als je met de auto in het water terecht komt. Maar ook met surfen, schaatsen, zeilen of zwemmen in zee.

Als je heel goed kunt zwemmen kun je ook verdrinken bijvoorbeeld als je kramp krijgt of onderkoeld raakt (dat je

lichaamstemperatuur minder wordt als 34 graden en daar kun je dood aan gaan).

Maar de reddingsbrigade helpt bijvoorbeeld ook bij het televisie programma Ter land ter zee en in de lucht, en bij de intocht van Sinterklaas.

Je mag beginnen bij de reddingsbrigade met trainen met 5 jaar en je moet zwemdiploma A hebben.

Wat leer je allemaal op een training?

Als eerste jezelf redden!!!!!!!! Als je conditie hebt leer je pas om iemand anders te redden. Je mag alleen kinderen redden van je eigen leeftijd of jonger omdat ze anders te zwaar zijn.

En je eigen veiligheid gaat altijd voor.

Om iemand te redden kun je gebruiken een hulpmiddel dat is iets wat je toevallig hebt of vind. Bijvoorbeeld een touw, lange broek een trui of een tak van een boom.

Je hebt ook redmiddelen dat is iets dat speciaal is gemaakt om iemand te redden. Bijvoorbeeld een reddingsboei of een klos.

Als het redden niet lukt met een hulpmiddel dan spring je in het water met je kleren nog aan met een hurksprong.

Een hurksprong is belangrijk omdat je dan je hoofd boven water houd en je kunt zien waar de drenkeling is. Dan zwem je naar de drenkeling toe, en breng je hem met een vervoersgreep naar de kant.

Er zijn verschillende vervoersgrepen.

Bijvoorbeeld de kopgreep, De polsgreep, De okselgreep

Je moet 2 keer per jaar afzwemmen.

In december zwem je af voor een Reddertje diploma dat is vooral conditie training. Je moet dan baantjes zwemmen, onder water zwemmen, met flippers zwemmen, onder een hek doorzwemmen en 2 minuten watertrappelen.

In Juni zwem je af voor een Brevet. Een brevet is het reddende gedeelte. Dan moet je ook met kleren zwemmen. Je moet dan bordjes opduiken, klos gooien, touw gooien, verschillende vervoersgrepen laten zien.

Als je voor brevet 6 afzwemt krijg je ook EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken) en reanimeren (iemand die te lang onder water heeft gelegen, daar klopt het hart niet meer van, dus ben je eigenlijk dood en dan geef je mond op mond beademing en hartmassage totdat de ambulance komt).

Als je voor een brevet afzwemt komt er ook 1 jury om te kijken of je alles goed doet. Dat gaat heel officieel en is ook heel spannend om voor af te zwemmen.

Dan zijn er nog zwemwedstrijden voor de reddingsbrigade.

Je hebt de zwemmarathon. Dan moet je proberen in 6 uur tijd zo veel mogelijk baantjes te zwemmen. Bij de laatste wedstrijd in Brummen, heeft de Spreng 24 duizend 450 meter gezwommen. Dat is dus meer als 24 kilometer en dat zijn 978 baantjes. Daarmee werden ze derde.

En je hebt rayonwedstrijden. Daar moet je allemaal dingen laten zien in een ploeg van 4 zwemmers die te maken hebben met de reddingsbrigade.

Bijvoorbeeld pop vervoeren, of estafette met zwemvliezen, of een estafette met een tuigje. Dan moet je met een tuigje naar de overkant zwemmen. Daar een stokje pakken dat is de drenkeling en dan wordt je terug getrokken door het touw dat aan het tuigje zit.

Dit was mijn spreekbeurt. Vind je het leuk om een keer mee te zwemmen zodat je in het echt kunt zien wat we allemaal doen. Kun je mee zwemmen op vrijdagavond tijdens de training.

Zijn er nog vragen?