Spreekbeurt over Roald Dahl

Roald Dahl

Nieuw jeugdboek ‘Darcha’ over pekmannen in India
Hoe anders kan een kinderleven zijn?
boekomslag DarchaHet aangrijpende beeld van zwartgeblakerde ploeterende wegwerkers, hoog in de bergen, hield De Biltse Désirée Homma jaren in de greep. Reizend van Ladakh naar Manali, over één van de hoogste bergen op aarde, werd ze geïnspireerd tot het schrijven van een boek. Toch duurde het nog jaren voor ze daadwerkelijk haar plan realiseerde. Nu, tien jaar later maakt ze haar debuut als schrijver met het jeugdboek ‘Darcha, de weg door het maanlandschap’. Dit allemaal naast haar fulltime baan als Manager in de Financiële dienstverlening en moeder van twee adoptiekinderen uit Brazilië.
Darcha, de 12-jarige hoofdpersoon in het boek, werkt als stenenraper in de bergen van India. Zeven dagen in de week, van zonsopgang tot zonsondergang, raapt Darcha keien voor de gaten in de weg. Samen met andere stenenrapers en pekmannen (wegwerkers) leggen ze een asfaltweg aan in het onherbergzame hooggebergte van de Himalaya. De weg die van strategisch belang is in het eeuwigdurend conflict over de grens tussen India en Pakistan.
Maanlandschap
Het leven van Darcha en de wegwerkers is slopend en de weg is eindeloos lang. Om te ontsnappen droomt Darcha van een avontuurlijke leven als astronaut. In zijn ruimteschip suist hij langs de sterren en planeten. De stenen van de grauwe grijze bergen ruilt hij maar al te graag in voor maanstenen en wordt zijn belangrijkste missie leven op de maan te vinden. De droom van Darcha wordt regelmatig ruw verstoord door de tierende pekman Hepan, die als een slavendrijver, de wegwerkers maant tempo te maken. Er is maar drie maanden tijd om de asfaltweg af te krijgen. Zodra de sneeuw valt wordt de bergpas voor de rest van het jaar onbegaanbaar.

Legerbasis
In de avond gaat Darcha naar de legerbasis. Hier raakt hij bevriend met sergeant Jispa. Als Jispa op wacht staat houdt Darcha hem gezelschap. In een schuilhutje, midden in de hoge bergen, zitten ze de hele nacht de brug te bewaken. Om tijd te doden lezen ze samen spannende boeken over de ruimte en over roofdieren in de bergen zoals het sneeuwluipaard. Tenminste, als ze niet worden belaagd door Pakistanen met kogels en granaten. Er groeit een hechte vriendschap en Jispa wordt de steun en toeverlaat van Darcha wanneer zijn ouders verongelukken. Uiteindelijk slaagt Darcha, met de hulp van Jispa, om te ontsnappen uit zijn uitzichtloze bestaan.

Indiase cultuur
De schrijver neemt de lezer mee naar een totaal andere wereld door het oproepen van mooie sfeer-beelden. De Indiase cultuur en religie loopt als een rode draad door het leven van Darcha heen en laat je ervaren hoe een kinderleven in Noord-India eruit kan zien. Knap weet de schrijver de verschillende verhaallijnen, van realiteit tot die van droomwereld, met elkaar te verweven. De verschillende werelden wisselen elkaar in hoog tempo af en hierdoor houdt Darcha je aandacht vast tot de laatste bladzijde.

War Child
Désirée Homma wil met dit boek kinderen en jongeren laten zien dat onderwijs nog niet overal op de wereld vanzelfsprekend is en dat het leven van alledag zo verschillend kan zijn van hoe wij het hier in Nederland beleven. Zo wil ze met haar boek een steentje bijdragen aan een betere wereld. Met de opbrengst van 5 verkochte boeken kan een kind, met hulp van War Child, weer naar school.
Het boek ‘Darcha, de weg door het maanlandschap’ is bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar en is binnenkort verkrijgbaar in de boekhandel. Ook kan het boek besteld worden via www.darcha.nl
Wil je meer weten? Bekijk de trailer op de website. Darcha is ook te vinden op facebook.