Spreekbeurt over Roald Dahl

Roald Dahl

Hoofdstuk 1

Roald Dahl werd

geboren in Engeland op

13 september 1916. Zijn ouders

zijn geboren in Noorwegen, daarom

spraken de kinderen Dahl zowel Engels als

Noors. De familie gaat daarom vaak naar

Noorwegen op vakantie. Roald heeft een zeer

moeilijke jeugd gehad. Toen hij vier jaar oud was stierf

zijn vader aan longontsteking en enkele jaren later stierf ook

nog zijn zusje. Op de lagere school, dat was een kostschool, werd hij heel veel gepest en door de leerkrachten vernederd en geslagen. Op zijn rapport stonden vaak opmerkingen zoals: “Hij heeft geen enkel gevoel voor taal” en “ Hij schrijft precies het tegenovergestelde van wat hij bedoelt”. of “ Hij heeft een zeer beperkte woordenschat en zijn zinnen lopen slecht of zelfs helemaal niet”. Ze noemde hem lui en zonder fantasie. Na de kostschool had Roald geen zin meer om nog verder te leren, hij wilde graag reizen gaan maken.

Hoofdstuk 2

Naar Afrika:

Het liefst ging hij verre reizen maken naar een ander land zoals Afrika en Amerika. Zo kwam hij in Afrika terecht waar hij ging werken bij Shell. Daar ging hij olie en benzine verkopen. In Afrika verdiende hij voor het eerst geld met schrijven, hij schreef stukjes voor de plaatselijke krant. Toen de oorlog uitbrak werd hij net piloot. Tijdens een van zijn vluchten werd Roald’s vliegtuig beschoten en vloog in brand en het stortte neer. Hij ontsnapte ter nauwernood aan de dood.

Door dat ongeval uit de oorlog bleef hij zijn hele

leven last houden van zijn rug. Hij kon geen piloot meer zijn en kreeg toen opdracht om naar Amerika te gaan.

Daar ontmoette hij een Amerikaan hij raakte er bevriend mee.

De Amerikaan zei dat hij boeken moest gaan schrijven over zijn jeugd en zijn leven omdat hij al zoveel meegemaakt had en dat deed hij. In 1943 schreef hij zijn eerste kinderboek en de titel van dat boek werd “Boy ”.

Deze Amerikaan werd later zijn vaste partner. Zijn naam is Quentin Blake. Hij maakt alle tekeningen in de boeken van Roald Dahl, omdat Roald vond dat die tekeningen van Blake precies bij zijn boeken pasten.

Hoofdstuk 3

Zijn boeken:

Hij schreef zeer veel boeken die allemaal erg veel door kinderen maar ook door volwassenen werden gelezen.

Veel van zijn boeken zijn vertaald in verschillende talen zoals

Japans, Chinees, Thais, Portugees. Bijna al zijn boeken zijn door Quentin Blake getekend.

Zijn kinderboeken zijn fantastisch, grappig en soms griezelig. In zijn boeken zie je heel goed het verschil tussen goed en slecht.

Van veel boeken is een film gemaakt zoals van “Matilda”, “ De GVR”, “Sjakie en de chocoladefabriek” en nog vele anderen.

In het van boek “De GVR ” gaat het over een reus die heel erg vriendelijk is, maar niet kan schrijven. De reus is zo groot dat zijn knieën komen tot 1.80 meter. In het boek “De heksen” word er een streek met de toverdrank uit gehaald. In “Boy” verteld hij ons het verhaal over zijn jeugd. In “Matilda” gaat het over een lief en hartstikke slim meisje. In 1994 was ”Matilda” het meest gelezen kinderboek, en kreeg het de prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Zijn boeken werden zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende keren bekroond. Vier keer won hij de Zilveren Griffel. Jammer genoeg kan een buitenlander zoals Roald Dahl geen Gouden Griffel winnen hier in Nederland. Hij heeft meer als 30 kinderboeken geschreven. Een paar jaar geleden werd er gekeken wie de beste schrijver van Engeland was en ja wel hoor het werd Roald Dahl.

Hoofdstuk 4

Zijn werk plaats:

Hij woont nu bij Londen in Engeland. Achter in zijn tuin staat een tuinhuisje van ongeveer 2 bij 3 meter. Hij schreef al zijn boeken in zijn tuinhuisje omdat het er zo rustig was en stil. Maar dat kwam ook doordat hij de gordijntjes dicht had. Het huisje stond op het platteland. Met daarom heen appel, peren, kersen, en pruimen bomen . Het huisje stond en hing vol met allerlei spullen zoals foto’s van zijn overleden vader en tekeningen. Hij had ook een eigen stoel waar hij in deed schrijven. De stoel was oud en erg versleten. Voor de stoel had hij een koffer op de grond gespijkerd zodat hij altijd in dezelfde houding kon zitten werken. Daarna wikkelde hij zijn voeten en benen in met een slaapzak. Hij legde een plank over de leuningen van de stoel en begon dan te schrijven. In de winter had hij altijd een kacheltje aan omdat zijn handen warm moesten blijven. Hij hield zijn raam altijd dicht want als hij het open had aten de koeien de gordijntjes op en dat was niet zijn bedoeling.

Hij heeft eens ooit gezegd dat het huisje klein, krap en donker was.

Maar hij werkte er graag, ook omdat hij van de natuur hield en om het huisje was veel natuur dus schreef hij daar vaak. Maar ook van de vogels die in zijn tuintje een nest bouwden.

Hoofdstuk 5

Nog meer over Roald Dahl

Kinderen zijn dol op de boeken van Roald Dahl. Ze schreven veel brieven naar hem ongeveer drie tot vierduizend per week. Hij wilde ze graag allemaal lezen en beantwoorden. Zijn rekeningen voor postzegels is dus erg hoog. Maar dat vindt hij helemaal niet erg want het geeft hem een fijn gevoel dat hij zo veel kinderen een plezier doet met zijn boeken.

In Engeland is een museum over Roald Dahl je vindt er echt van alles over zijn boeken en zijn leven. Als je naar het museum gaat zul je van alles herkennen over voorwerpen uit zijn boeken of misschien herken je nog anderen dingen van Roald Dahl. Je kunt daar ook luisteren naar de boeken die hij geschreven heeft. Je kunt zelfs ook een videoband bekijken als je dat leuker vind je mag dus zelf weten wat je doet. Roald had net voor dat hij stierf een boekje achter gelaten waar van alles in stond over de natuur en wat hij daarvan vond en allerlei andere dingen nog over zijn leven. Na de dood van Roald Dahl heeft zijn vrouw er zelfs voor gezorgd dat er een goed doel werd op gericht voor mensen die niet goed konden schrijven.

Roald Dahl stierf op 23 november 1990 hij werd 74 jaar en ligt tegen over zijn huis begraven.

Roald Dahl heeft ook een eigen website helaas is deze geschreven in het Engels. Het adres is www.roalddahl.com

TITEL: Roald Dahl

GEMAAKT DOOR: Babette Sips

GROEP: 6

DATUM: okt. 2002

Slotwoord:

Ik heb voor Roald Dahl gekozen omdat ik bijna al zijn boeken heb gelezen en ik vond ze geweldig. Eerst leek het mij moeilijk maar na goed lezen en proberen lukte het mij toch een aardig project te maken. Voor kinderen zijn er niet zo veel informatie boeken. Maar van internet was iets of wat te halen. Ik heb er plezier in gehad en dat is ook belangrijk. Mijn mama heeft ook een klein beetje geholpen

en heeft de plaatjes erbij gezet want dat kan ik nog niet.

Dit was mijn project over Roald Dahl.

Inhoudsopgave:

Titel hoofdstuk:

  1. Roald Dahl
  2. Naar Afrika
  3. Zijn boeken
  4. Zijn werkplaats
  5. Nog meer over Roald Dahl

Waar ik mijn informatie heb vandaan gehaald:

  1. De ruiter informatie       Gerda Telgenhof
  2. Roald Dahl                   Jacqueline v. Alphen
  3. Roald Dahl                   Gerard Koster
  4. Lexicon jeugd literatuur
  5. Internet