Spreekbeurt over Robbie Williams

Stephanie Elve

V2A – 2005

Ik hou mijn spreekbeurt over Robbie Williams

Onderwerpen

 • Robbie
 • Take That
 • Verslaving
 • Solo
 • Doorbraak
 • Rock DJ
 • EMI
 • Knebworth
 • Superster
 • Tattoo’s
 • Body-guards

Robbie

Robert Peter Maximillian Williams is geboren op 13 februari 1974, in het plaatsje Stoke-on-Trent, in Engeland. Robbie woonde zijn eerste levensjaren met zijn ouders Peter en Janet boven de Engels pub

‘’ The Red Lion’’ die zij ook uitbaatten. Zijn vader was daar Stand-Up-Comedian, zodat Robbie al vlug kennismaakte met het entertainen.

Op een avond, toen Robbie 2 jaar was, ging zijn vader sigaretten halen, en kwam niet meer terug. De zomer na de scheiding ging Robbie met zijn moeder op vakantie naar Torremolinos. ’s Avonds was er een talentenshow en voordat zijn moeder het wist, stond Robbie op het podium een nummer van John Travolta te zingen. Hij was toen pas 3 jaar oud.

Take That

Op zijn 16e ging het niet zo goed op school. Robbie’s moeder las in

‘The Sun’ dat er nog een 5e persoon werd gezocht voor een jongensband. Ze gaf hem op en Robbie deed auditie met het nummer ‘’ Song 2’’ van Blur. Hij werd gekozen uit 5.000 kandidaten. Hij ontmoette Gary, Jason, Howard, en Mark. Take That was geboren.

In het begin ging het niet zo goed met de band. Ze werden vooral gezien als homo-band en traden veel op in homoclubs, nachtclubs en op scholen. In juli 1991 verscheen de eerste single ‘’ Do What You Like’’ en de grote doorbraak kwam in 1992 : Babe, Everything Changes, Back For Good…. Allemaal werden het monsterhits. Take That liet 1000den harten over de wereld sneller kloppen.

Verslaving

Maar Robbie wilde meer vrijheid. Na een aantal ruzies met zijn manager Nigel-Martin Smith en de andere bandleden, besloot Robbie om alleen verder te gaan. Hij kreeg een afkoopsom en op 25 augustus 1995 verliet hij Take That, vlak na de release van ‘’ Nobody Else ‘’. Met de andere leden van Take That ging het ook niet goed. Op 13 februari (verjaardag van Robbie) 1996 ging de band uit elkaar. Op dat moment waren de voorspellingen dat Mark en Gary zouden slagen als soloartiest.

Er was weinig hoop voor Robbie, die gelijk de media op begon te stoken met anti-Gary verhalen. Terwijl Gary gezien werd als de nieuwe Engelse George Michael, zorgde Robbie voor onrust. Hij feestte, misbruikte alcohol en drugs en het lekker erop dat weinig aandacht besteedde aan de muziek.

Solo

In augustus 1996 bracht Robbie zijn solodebuutsingle uit. Het was een cover van George Michael’s Freedom. De eerste single werd gevolgd door een verassend sterk debuutalbum genaamd ‘’ Life Thru A Lens ‘’. Ondanks lovende recensies lukte het niet om de muziekindustrie te veroveren. Een paar maanden na de uitgave was het album ver gezak in de hitlijsten en het lekker erop dat Robbie’s carrière in de buurt van zijn einde kwam.

Doorbraak

Maar er werd spraak gemaakt over een nummer ‘’ Angels en langzaam maar zeker begon het nummer te presteren op de radio. De hemelshoge sontekst en de Elton John-achtige stem zorgde ervoor dat het luisteraars wereldwijd raakte. Het lied werd een echte klassieker en zorgde ervoor dat het album op #1 in de hitlijsten terecht kwam. Er startte een succesverhaal dat in de popmuziek heel onwaarschijnlijk is.

Robbie’s wederopstanding vervolgde zich met ‘’ Millennium’’ die in september 1998 gelijk op #1 binnenkwam in de Engelse singlelijst. Twee maanden later stond ‘I’ve Been Expecting You’ op #1 in de Engelse albumlijst. ‘’ No Regrets’’ kwam , samen met het zelfafkrakende nummer ‘’ Strong’’ op nummer 4 terecht.

Toen was het even stil omdat Robbie Amerika wilde veroveren, maar wat niet lukte. Hij kwam terug met de dubbele single ‘’ She’s The One’’ & ‘’ It’s Only Us’’.

Rock DJ

De eerste uiting van nieuw materiaal kwam in augustus 2000 met het uitbrengen van Robbie’s derde topper ‘’ Rock DJ’’. Rock DJ werd aangemoedigd door een betwistbare, maar prijswinnende videoclip waar Robbie tot op het bot toe stript. ( VIDEO )

EMI

In oktober 2002 heeft Robbie een recordbrekend contract gesloten van € 116.000.000 met zijn platenlabel EMI Records. Het contract bevatte een aantal voorwaarden, waaronder dat het label meer vrijheid zou geven aan de artiest en een verplichting om Robbie door te laten breken in e Amerikaanse markt. In ruil daarvoor wilde EMI winst maken uit Robbie’s niet-opname activiteiten, inclusief het op tournee zijn, het publiceren en de handel in producten met zijn naam erop. Zo beschermde de maatschappij zich tegen een tegenvallende opbrengst in de albumopbrengst. Robbie verklaarde dat hij verrukt was en ‘’ rijker dan in zijn wildste dromen’’, en zijn nieuwe album Escapology kwam de maand erna op de hoogste plaats binnen in de Engelse hitlijsten.

Knebworth

Begin augustus 2003 trad Robbie op voor 375.00 mensen tijden een 3-daags concert op Knebworth. Het optreden was het grootste in de Engelse popgeschiedenins. Een album van het gebeurden werd al snel uitgebracht en kwam in de TOP 5 terecht van de Engelse hitlijsten, wat het duidelijke bewijs is van de populariteit van het gebeurden. In december van het jaar werd een een muziek DVD uitgebracht met één van de Knebworth shows erop. Deze DVD zorgde voor verkooprecords in heel Engeland en Australië.

Tattoo’s

Jullie hebben Robbie vast wel een keertje gezien, en dan heb je ook vast opgemerkt dat hij ongelooflijk veel tatoeages heeft, namelijk 16 !!

Zijn eerste tattoo was op zijn dijbeen, dat is een Keltisch kruis die hij heeft laten zetten toen hij nog bij Take That zat.

De tattoo die het meest opvalt is natuurlijk op zijn linker bovenarm, het Maori-Gebed. Hij heeft hem in Amsterdam, in 1998 laten zetten. De bedoeling was over zijn hele lijf, maar door de pijn heeft Robbie hier toch maar vanaf gezien.

Op zijn rechter bovenarm staat 3 tatoeages. Eerst stond alleen de leeuw er, maar later kwamen ‘Born To Be Mild’en Elvis Grant Me Serenity’ er ook bij.

Aan de binnenkant van zijn rechterarm staat een kruis, met daaronder de naam Jack. Het is een eerbetoon aan zijn grootvader, Jack Farrell.

De naam ‘’ Jack’’ heeft hij ook laten tatoeëren aan de binnenkant van zijn rechterpols. En op zijn linkerpols staat ‘’ Farrell’’. Later heeft hij daar ook nog hartjes onder getatoeëerd.

Aan de binnenkant van zijn linkerarm, staat ‘’ Mother’’ en aan de rechterkant ‘’ I Love U’’ in oud sier Engels.

Op zijn onderrug staat ‘’ All You Need Is Love’’. Dat is de eerste regel van de Beatles klassieker. Niet alleen de tekst, maar ook de noten staan op zijn onderrug.

De tattoo die jullie ook vast al hebben gezien is net boven zijn borst. Er staat de Franse tekst : ‘’Chacun a son gout’’ en dat betekent : Ieder zijn eigen smaak.

Vlak achter zijn oor staat de letter B. Dat is de eerst letter van zijn overleden grootmoeder Bertha.

Aan de bovenkant van zijn linkerpols, waar normaalgesproken je horloge zit, heeft Robbie de cijfers 1023 staan. De 10 staat voor de letter J, de 23 voor de letter W, de initialen van zijn beste vriend Jonathan Wilkes. Jonathan heeft op zijn dij de cijfers 1823 laten tatoeëren.

Bodyguards

Waarom hebben sterren bodyguards nodig ????? Robbie heeft altijd minimaal 1 bodyguard bij zich als hij thuis is, maar bij een tour of gewoon een optreden toch wel 5 of 6. Je zal vast wel denken dat dit overdreven is, maar als je naar het volgende filmpje kijkt, kan je begrijpen waarom hij graag bodyguards om zich heen heeft. (Video Pulse)

Superster

In oktober 2004 kwam er een ‘’Greatest Hits’’ album uit, en ook won hij de prijs voor de beste single in Engeland van de laatste 25 jaar, met het prachtige lied ‘’Angels ‘’ . Wat voor altijd bewijst dat de voormalige jongensband held een wereldwijde superster van formaat is geworden en

dat waarschijnlijk nog heel lang zal blijven.