Spreekbeurt over Roche-en-Ardenne

Spreekbeurt Gilles Platteeuw December 2002 – 4A

La Roche-en-Ardenne

Omdat ik heel veel van de Ardennen hou koos ik dan ook voor een stad in de Ardennen namelijk La Roche-en-Ardenne.

La Roche is een stad gelegen in de provincie Luxemburg. La Roche-stad telt 2000 inwoners met de 10 deelgemeenten erbij 4000.

De mensen die in groot-La Roche wonen leven er vooral van de landbouw, La Roche telt 130 landbouwers. In La Roche-stad is het toerisme de belangrijkste bron van inkomen, er zijn 17 hotels en 8 campings, zonder dan nog maar te spreken van de vele restaurants en cafés en natuurlijk de vele souvenierwinkeltjes.

La Roche bestaat reeds zeer lang want volgens de opgravingen kan men met zekerheid zeggen dat La Roche reeds 20 eeuwen voor ons tijdperk bewoond was.

La Roche wordt ook de Parel van de Ardennen genoemd, dit komt door de vele mooie bossen, de rotsen en natuurlijk de Ourthe, dit is een rivier die door de stad stroomt. In de bossen kun je fantastische wandelingen maken en heb je er oneindig veel mooie landschappen.

Met het toeristisch treintje, de auto of voor de sportievelingen te voet of met de fiets kan men via een zeer steile weg naar het wildpark klimmen.

Het wildpark ligt te midden van de mooie bossen, men kan er dieren bezoeken die in onze bossen leven of leefden, bijvoorbeeld de wolf, bizons, lynxen, everzwijnen, herten, fazanten, geiten enz….

Er is ook een cafetaria met een nieuwe speeltuin, je kan er een hele leuke dag beleven en ik kan ervan meespreken.

Je kunt er ook enkele musea bezoeken:

Het museum van de slag er Ardennen

Hier kun je alles zien en horen over de slag der Ardennen in de II- Wereldoorlog, La Roche werd voor 90 % vernield, er werden 350 gebouwen plat gebombardeerd en 327 gebouwen werden beschadigd. Er vielen ook 114 burgerdoden.

Het museum bestaat uit 3 verdiepingen en is zeker een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de II-Wereldoorlog, ik heb het museum dit jaar bezocht met mijn papa.

Ook zeker aan te raden is de Pottenbakkerij met het Museum van de Hamrokerij.

In de Pottenbakkerij zie je gans het gebeuren van de klei tot het aardewerk en in de hamrokerij van het varken tot de ham. Na de voorstellingen kan je er natuurlijk aardewerk kopen en ook de heerlijke ham.

Verder is er nog een Museum van de Maalderij, de watermolen uit de 19° eeuw leverde stroom om de molen te doen draaien zodat er kon gemalen worden. Ik kan hier echter niet zoveel over vertellen want ik ben er nog niet geweest.

Ieder jaar op 20 juli er een grandioos groot vuurwerk, een klank en lichtspel waar ieder jaar toch zo een 20.000 mensen naar komen kijken.

Op 21 juli stijgen op het voetbalveld van La Roche tientallen luchtballonnen op, een spektakel om niet te missen.

Wanneer men over La Roche spreekt denkt men ook meteen aan het Middeleeuws kasteel dat je zeker moet bezoeken.

Op het kasteel worden heel wat feesten georganiseerd onder andere het eerste weekend van augustus hebben we het Middeleeuwsweekend met de kasteelfeesten. Dan kan je eens zien en beleven hoe de mensen in de Middeleeuwen leefden. Je kan er het eten en de drank proeven van toen, de Riddergevechten meebeleven en naar de Valken-en Arendshows kijken.

En de kinderen kunnen er tot Ridder geslagen worden.

Het belangrijkste op het kasteel is natuurlijk de avondwandeling van Berthe het spook van La Roche.

Iedere avond om 10 uur maakt zij een wandeling op de muren van het kasteel.

Vooraleer je La Roche naar beneden binnenrijdt zien je een Britse tank staan, eenmaal beneden, want La Roche ligt in een dal zie je op het marktplein een Amerikaanse tank staan. Deze tanks hebben te maken met de II-Wereldoorlog toen de Britten en de Amerikanen de Belgen kwamen helpen.

De rivier de Ourthe is zeer geliefd bij de Kayakkers en ook bij de vissers die er heerlijke forellen vangen. Die forellen kan je zomaar zien zwemmen vanop de bruggen in La Roche.

De Ourthe is ook zeer geliefd door de kinderen, je kunt er met je schepnet visjes vangen, je kunt er bootje varen en natuurlijk ook zwemmen, je hebt er zeker geen zwembad nodig want in de Ourthe is het veel leuker.

Deze streek is ook zeer geliefd bij de mountainsbikers.

Tenslotte heeft La Roche ook een typisch drankje en hapje namelijk:

De Purnalet, dit is een magisch maar ook een liefdesdrankje, hier ga ik jullie niet laten van proeven maar wel van de lekkere Ardeense gerookte ham.

Na dit alles verteld te hebben weten jullie zeker dat La Roche het bezoeken waard is. Bedankt voor het luisteren en smakelijk!!!!!!!!!!!!

Gilles