dit is een spreekbeurt van Noortje.
Beste klasgenoten,
Ik houd mijn spreekbeurt over de ruimtevaart.
Ik zal eerst wat vertellen over de geschiedenis van de ruimtevaart.
De geschiedenis.
Vanaf het begin heeft men geprobeerd ruimteschepen te bouwen die op de aarde zouden kunnen terugkeren. Dat lukte eerst niet. Men bouwde raketten die bestonden uit twee delen: een draagraket voor de brandstof en een orbiter waarin de mensen konden verblijven. Pas vanaf 1970 bouwde men ruimteveren: een soort vliegtuigen die ook op aarde weer terug konden komen door gewoon op een vliegveld te landen. De vijf orbiters heetten achtereenvolgens: enterprise, columbia, challenger, discovery en atlantis. De Challenger werd bij een ongeluk in 1986 vernietigd. Daarmee kwamen ook de zes astronauten om.
Het eerste levende wezen in de ruimte.
Het eerste levende wezen in de ruimte was een Russische hond Laika, in november 1957 aan boord van de Spoetnik 2. In 1960 maakte de honden Belka en Strelka een reisje van 24 uur rond de aarde. Hun veilige terugkeer toonde aan dat het mogelijk was zonder moeite een ruimte reis te overleven. Dat is het begin van de ruimtereis.
Leven in de ruimte.
Het grootste verschil tussen het leven op aarde en het leven in de ruimte is de gewichtloosheid. Er is namelijk geen zwaartekracht. Astronauten hebben daardoor soms last van ruimteziekte.
Ook verzwakkingen van hun hart en spieren.
Ze trainen daarom 2 uur per dag om gewichtloos te zijn. Gezond eten is ook belangrijk. Het toilet heeft stangen zodat je niet weg zweeft. De temperatuur en de luchtdruk is bijna hetzelfde als bij ons op aarde, dan kunnen de astronauten gewonen kleren dragen. Om buiten de raket te werk te gaan moeten de astronauten een speciaal ruimtepak aan.
Ruimtepakken.
Er is geen lucht in de ruimte. Mensen kunnen niet leven in de ruimte. We hebben lucht nodig om adem te halen en we mogen niet te warm worden of te koud. In een ruimteschip is er lucht voor de astronauten en is het niet te warm of te koud. Als ze naar buiten gaan hebben ze een ruimte pak aan. Daar zit zuurstof in en het is er precies de goede tempratuur. Alles zit goed dicht anders ontsnapt er lucht.
Het opstijgen, de lancering.
Het lanceren verloopt volgens een schema dat countdown wordt genoemd. Dat betekent aftellen. Dat aftellen begint vijf uur voor vertrek. Dan worden alle onderdelen gecontroleerd. Pas twee uur van tevoren gaan de astronauten aan boord. Drie seconden voor de lancering worden de hoofdmotoren aangezet. Als er dan nog iets mis gaat kan de lancering nog worden afgelast. Precies bij nul seconden gaan de draagraketten aan. Dan stijgt de orbiter op.
Het landen.
Bij de terugkeer in de dampkring vliegt het ruimteveer 25 keer zo snel als het geluid. Het ruimteveer begint dan af te remmen. Het toestel gaat als een zweefvliegtuig naar beneden omdat het geen brandstof meer heeft. Hij landt met een snelheid van 350 kilometer per uur en komt na 2,5 kilometer tot stilstand. De bemanning moet nog een paar minuten in het ruimteveer blijven vanwege de hitte van het toestel en het gevaar van giftige of explosieve brandstofresten.
De maan.
In juli 1969 zetten miljoen mensen in de hele wereld de tv tegelijkertijd aan. Ze keken naar iets wat nog nooit eerder was vertoond. Een astronaut klom uit een ruimteschip dat zojuist geland was. Het was de eerste keer dat een mens op een andere planeet liep. Toen de astronaut Neil Armstrong [een Amerikaan] op de stoffige bodem van de maan stapte, was hij de verder van huis dan ontdekkingsreizigers ooit geweest waren.
Maanwagen.
Op latere reizen namen de astronauten een speciaal maanwagentje mee naar de maan.
Daarmee konden ze gemakkelijk overal komen.
Ruimtestations.
Het meest bekende ruimtestation nu is de Russische MIR. Maar vroeger waren er ook ruimte stations zoals de Sojoez en de Skylab. MIR is wel de grootste. Het wordt gebruikt voor allerlei onderzoeken en bestaat uit verschillende delen. Daarbij is ook een fitness ruimte voor astronauten. Men wil de MIR in de toekomst gaan gebruiken als ruimtehotel.
De toekomst.
Er zijn al geleerden die voorspellen dat er steden op de maan komen. En dat wij daar dan naar toe vliegen om te gaan wonen of om op vakantie te gaan. Via Internet kun je nu wel al een vakantie in 2003 boeken waarbij je in een raket de dampkring wordt uitgeschoten en dan ongeveer een half uur gewichtsloos bent.
In de verre toekomst zal het wellicht zo zijn dat we naar Mars of een andere planeet in de ruimte kunnen vliegen.
Vragen.
- Wat voor een dier een dier was het eerst in de ruimte? [Antwoord: een hond]
- Wat is het grootste verschil tussen de aarde en de ruimte? [Antwoord: de gewichtloosheid]
- Hoe lang per dag trainen de astronauten om gewichtloos te zijn? [Antwoord: 2 uur]
- Kunnen mensen overleven in de ruimte [Antwoord: nee ze kunnen niet overleven]
- Het lanceren verloopt volgens een schema Dat schema heeft een naam welke? [Antwoord: countdown]
- Als een ruimteschip terug keert naar de aarde hoeveel keer gaat het ruimteschip dan zosnel als het geluid? [Antwoord: 25]
- Hoe heten de Amerikaan die als eerste op de maan stond? [Antwoord: Neil Armstrong]
- Wat is het meest bekende ruimtestation?
[Antwoord: MIR]