Spreekbeurt over Schiermonnikoog

Spreekbeurt over Schiermonnikoog.

Ik hou mijn spreekbeurt over Schiermonnikoog omdat ik er in maart op vakantie ben geweest. Schiermonnikoog is een eiland en hoort bij de Waddeneilanden. Je mag niet met je auto op Schiermonnikoog komen. We gingen met de boot. Je stapt in Lauwersoog op de boor en dan moet je ongeveer 9 kilometer varen. Je doet er met de boot ongeveer drie kwartier over.
Op Schiermonnikoog spreken ze geen Fries maar Schiermonnikoogs, het eiland hoort bij Friesland

De geschiedenis van het eiland is heel bijzonder want in 1638 is het eiland van een familie. In 1858 koopt Joh Banck uit Den Haag het eiland voor 96.055 gulden. Hij probeert het eiland te beschermen door er een dijk omheen te bouwen en helmgras te planten. Ook laat hij zes boerderijen bouwen (deze boerderijen staan er nog steeds)
Ook richt hij samen met iemand anders de Zeevaartschool op en koopt een schip zodat de mensen naar het vaste land kunnen. De zeevaartschool bestaat allang niet meer op Schiermonnikoog.
Uiteindelijk verkoopt John Banck het eiland aan een Duitse graaf die het eiland gebruikt om bossen aan te planten. Ook bouwt deze Duitse Graaf de eerste veerdam, dit is nu de jachthaven van Schiermonnikoog .
In 1940 bezetten de Duitsers het eiland Schiermonnikoog met wel zo’n 800 man. Op 10 juni 1945 wordt het eiland bevrijd van de Duitsers en is Schiermonnikoog van Nederland.

Op het eiland staat ook een vuurtoren, deze vuurtoren is in 1854 gebouwd en is 37 meter hoog.

Er zijn ook een paar musea op Schiermonnikoog.
Bezoekerscentrum Nationaal park Schiermonnikoog
Bunkermuseum
Schelpenmuseum

Het eiland is ongeveer 16 kilometer lang en 4 kilometer breed en bestaat uit heel veel natuurgebied. Je kunt ook heel goed fietsen op Schiermonnikoog want er zijn veel fietspaden.

Bij een restaurant op Schiermonnikoog kun je nog een paar walviskaken zien. Deze walviskaken liggen hier omdat er na de tweede wereldoorlog op Schiermonnikoog nog geld verdient werd met de walvisvaart.