Seizoenen

seizoenen

Seizoenen wisselen omdat de aarde altijd aan het bewegen is. De aarde draait om de zon en daarom hebben we in verschillende delen van de wereld op verschillende tijdstippen licht. Ook draait de aarde om zijn eigen as heen. Doordat de aarde dus eigenlijk een beetje schuin draait, komt het dat er om en om zon is op het noordelijke halfrond en op het zuidelijke halfrond. Wij wonen in Nederland op het noordelijk halfrond. Als onze kant meer naar de zon staat hebben we meer zon. Dan verwarmt de aarde en de lucht en dat is bij ons lente en zomer. Omgekeerd hebben we herfst en winter.

Wanneer begint het nieuwe seizoen?

Sommige jaren is de dag waarop een nieuw seizoen begint weer een beetje anders dan het jaar daarvoor. Soms is de dag van de week anders en soms is de datum anders. Dat klinkt best gek zou je misschien denken, maar toch is het echt zo. Hieronder staan de dagen waarop een nieuw seizoen begint in 2020 en in 2021.

In 2020 beginnen de seizoenen op deze dagen:

  • De lente begint op vrijdag 20 maart
  • De zomer begint op zaterdag 20 juni
  • De herfst begint op dinsdag 22 september
  • De winter begint op maandag 21 december

In 2021 beginnen de seizoenen op deze dagen:

  • De lente begint op zaterdag 20 maart
  • De zomer begint op maandag 21 juni
  • De herfst begint op woensdag 22 september
  • De winter begint op dinsdag 21 december

Maar hoe kan dat dat?

Die wisselende dagen zijn toch wat gek, maar er is wel een verklaring voor. De seizoenen wisselen en het is voornamelijk de zomer die soms van datum wisselt. In 2020 is de datum namelijk 20 juni en in 2021 is dat 21 juni. Dat is door afspraken die gemaakt worden. Ze noemen dat de astronomische zomer en deze begint nooit op hetzelfde moment als het jaar daarvoor. Maar wel dichtbij elkaar. De zomer astronomische zomer begint in Europa bijna altijd op 21 juni, omdat dat de langste dag van het jaar is. De zon staat deze dag het langste aan de hemel. Pas in 2024 zal er weer een zomer beginnen op 20 juni. Tot die tijd zal het 21 juni zijn.

Lente

De lente is het seizoen waarin alles weer gaat bloeien. De lente komt na de winter en voor de zomer. Doordat het noordelijk halfrond tijdens de lente steeds meer opwarmt, stopt het met vriezen en komen er weer blaadjes aan de bomen. Veel mensen worden blij van de lente. Niet alleen doordat bloesem en bloemetjes mooi zijn, maar ook omdat een dag meer licht gaat krijgen. Daglicht maakt in je lichaam een stofje aan waardoor je sneller blij wordt.

Wat lente om ons heen doet

Het is een traditie in Nederland om in de lente een voorjaarsschoonmaak te houden. Door de warmere temperatuur is het weer fijn om de ramen open te doen en dan willen veel mensen een schoon huis. Ook zorgt de lente voor trekvogels die weer terugkomen. Sommige vogels gaan in de winter namelijk naar landen toe waar het warmer is dan in Nederland. In de lente komen deze vogels weer terug. Het lenteseizoen is ook de tijd wanneer planten weer gaan groeien en je heel veel bloemetjes buiten begint te zien.

Zomer

De zomer is het seizoen waarin het heel warm kan worden. Veel mensen vinden de zomer erg leuk omdat zij het warme weer fijn vinden. In de zomer gaan veel mensen naar het strand om te zonnen en te zwemmen in zee. Na een aantal dagen van veel warmte is het zeewater wat minder koud. Ook valt de zomervakantie in de zomer. Daarom staat dit seizoen voor veel mensen symbool voor plezier en vrijheid.

Wat gebeurt er nog meer in de zomer?

Door alle warme dagen komt het ook wel eens voor dat de zomer het seizoen van droogte is. Nu de aarde aan het opwarmen is en de temperaturen in de zomer steeds hoger worden, is het steeds vaker in het nieuws dat er te weinig water is. Daardoor kan de oogst van boeren mislukken of niet zo goed groeien. Daarnaast kan de warmte ook voor branden zorgen. Zo gaan er soms natuurgebieden kapot doordat er een grote brand is geweest.

Herfst

De herfst is het seizoen dat ook wel het najaar genoemd wordt. Veel mensen vinden dit een minder leuk seizoen. Dat komt omdat het weer kouder wordt, maar ook omdat in dit seizoen vaak de meeste regen valt. De herfst is ook het seizoen waarin de blaadjes weer van de bomen vallen en dat ziet er soms heel mooi uit. Ook kan het gevaarlijk zijn als je met de fiets over de blaadjes uitglijdt. Sommige mensen worden een beetje somber van de herfst. Dat komt ook omdat de zonuren per dag weer naar beneden gaan.

Waar kennen we de herfst nog meer van?

De herfst is ook een seizoen waarin we meerdere leuke feestdagen hebben. Sinterklaas bijvoorbeeld is een feestdag dat iedereen wel kent. Het is dan juist weer gezellig om met vrienden en familie binnen Sinterklaas te vieren, wanneer het buiten weer wat donker begint te worden. Ook is Halloween in de herfst. Deze feestdag is de laatste jaren overgewaaid uit Amerika en steeds meer mensen vinden het leuk om naar een Halloween feestje te gaan. Lekker verkleden en schminken. En dan mogen we natuurlijk Sint-Maarten op 11 november niet vergeten. Dat is een goede feestdag om je voorraad snoep aan te vullen!

Winter

De winter staat bekend als het koudste en donkerste seizoen van het jaar. Vaak kan het in de nacht en soms zelfs overdag goed vriezen in Nederland tijdens de winter. Het is dan tijd voor een extra deken op je bed en dikke sokken aan als je naar buiten gaat. Sommige mensen voelen zich wat somber tijdens de winter. Dat komt vaak omdat er minder lichturen per dag zijn en daardoor wordt het stofje waardoor je je blij voelt minder aangemaakt. Maar de winter is ook het seizoen van de gezelligheid. Met de kachel aan en lichtjes aan kan je het thuis heel gezellig maken.

Wat is er nog meer in de winter?

Sommige dieren gaan in de winter met winterslaap. Dat komt door de koude temperaturen. Er is dan minder eten te vinden en door in slaap te vallen hebben deze dieren minder eten nodig om te overleven. Omdat het zo koud is kunnen zij hun hartslag verlagen en zo met een dikke laag vet slapend de winter overleven. Sommige dieren krijgen in de winter ook een dikke vacht, zodat ze geen last hebben van de koude temperaturen. Voor ons is de kerst natuurlijk erg leuk. Daarom vinden veel mensen de winter toch ook wel gezellig.

Meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Seizoen

https://wibnet.nl/natuur/waarom-bestaan-er-seizoenen