Spreekbeurt over slapen

spreekbeurt over slapen

Ik ga mijn spreekbeurt over slapen houden omdat ik het een interessant onderwerp vind. In mijn werkstuk over slapen ben ik meer informatie gaan zoeken over slapen en waarom we het zoveel doen. Ik vroeg me bijvoorbeeld af of we echt acht uur slaap per dag nodig hebben? En hoe zit het met dieren en slapen? Alle informatie die ik gevonden heb voor mijn werkstuk over slapen ga ik jullie vandaag tijdens deze spreekbeurt vertellen. Daarbij heb ik drie hoofdstukken met verschillende paragrafen gemaakt. Als eerste begin ik met waarom slapen zo belangrijk is.

Hoofdstuk 1: Waarom is slapen zo belangrijk?

Er zijn verschillende theorieën over waarom slapen zo belangrijk is. Sommige zijn wetenschappelijk bewezen en anderen zijn dat niet. Slapen is bijvoorbeeld belangrijk voor het herstellen van de hersenen en het lichaam. Ook zorgt slapen ervoor dat je weer energie krijgt. Tijdens de slaap worden stoffen aangemaakt die je overdag op maakt. Slapen is ook belangrijk omdat je dan overdag weer goed kan concentreren en leren. En als laatste is slaap belangrijk voor een blij gevoel. Want niemand wordt blij van moe zijn, toch?

Hoeveel slaap heb je nodig?

Voor iedereen is het weer anders hoeveel slaap je nodig hebt. Wist je dat de gemiddelde Nederlander zeven uur en twaalf minuten per nacht slaapt? Dat zegt de hersenstichting. Wist je dat we gemiddeld 1/3 van ons leven slapen? Dat is enorm veel! Ook zit er een verschil tussen de hoeveelheid slaap dat jonge mensen en oudere mensen nodig hebben. Een pasgeboren baby zal bijvoorbeeld wel achttien uur per dag slapen, terwijl oudere mensen misschien maar zes tot zeven uur nodig hebben. Tieners slapen gemiddeld acht tot negen uur en volwassenen zeven tot acht uur per nacht.

Te weinig slaap is slecht voor je

Als je weinig slaapt is dat niet fijn. De kans is groot dat je je moe voelt, sneller chagrijnig wordt en minder goed kan nadenken. Maar wist je dat te weinig slaap ook echt slecht voor je kan zijn? Zeker als je lange tijd te weinig slaap krijgt kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit kan er allemaal gebeuren:

  • Veel verkeersongevallen komen door moeheid
  • Door weinig slaap krijg je meer honger en kan je sneller overgewicht krijgen
  • Je gaat er ongezond uit zien
  • Je wordt sneller ziek
  • Je kan emotioneler worden
  • Concentreren wordt moeilijker
  • Je kan sneller hartziekten en diabetes krijgen.

Hoofdstuk 2: Slaappatronen

Er is heel veel onderzoek gedaan naar hoe mensen slapen, hoe lang mensen slapen en waarom we slaap nodig hebben. Eén van de dingen die daardoor ontdekt is, is dat we slapen volgens slaappatronen. Een rat slaapt bijvoorbeeld de hele dag door kleine slaapjes van maximaal zes minuten te doen. Bij de mens zit dat wel even anders. Meestal ziet ons slaappatroon eruit als zestien uur wakker zijn en dan acht uur slapen. Wij gaan niet elk uur kleine dutjes doen. Wel kan het natuurlijk zijn dat mensen tijdens de nacht minder lang slapen en daardoor overdag een dutje doen. Niet ieders slaappatroon is daarom hetzelfde, maar ze komen meestal wel grotendeels overeen.

De slaapfases

Tijden de slaap gaat je lichaam door verschillende fases. Deze worden ook wel de slaapfases genoemd. De meeste mensen maken het verschil tussen twee slaapfases: de remslaap en de non-remslaap. De non-remslaap is een naam voor de fases waarin je lichaam langzaam de hersengolven laat verminderen. Tijdens de remslaap fase ben je heel diep in slaap en droom je ook niet. Je ogen gaan dan achter je oogleden snel heen en weer. Daarna kom je weer in een aantal fases van non-remslaap en word je weer langzaam wakker.

Slaapstoornis

Helaas heeft niet iedereen een goed slaappatroon of volgt het lichaam standaard de slaapfases waardoor je in de ochtend weer fris wakker wordt. Wist je dat wel dertig procent van de mensen in Nederland voor korte of lange tijd last heeft van een slaapstoornis? Het woord zegt al een beetje waar het over gaat. Als je een slaapstoornis hebt dan zijn er bepaalde oorzaken die ervoor zorgen dat je slaap verstoord wordt. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: stress, pijn, onbekende omgeving, lawaai, temperatuur en slaapapneu. Als een slaapstoornis lang duurt dan krijgen mensen soms last van depressies.

Hoofdstuk 3: Slaapritme & jetlag

Als je een normale slaper bent, dan heb je waarschijnlijk een vast slaapritme. Dat betekent dat je lichaam je elke dag rond dezelfde tijd laat weten dat het tijd is om te gaan slapen en dat je de volgende ochtend rond dezelfde tijd (uitgerust) wakker wordt. Een slaapritme is dus een vast ritme van slapen. Maar wat nou als dat ritme verstoord wordt? Een verstoord slaapritme kan verschillende redenen hebben. Als je naar een ver land op vakantie gaat bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je tijdens je normale slaapuren in het vliegtuig zit. De moeheid die hierdoor ontstaat wordt ook wel ‘jetlag’ genoemd.

Liggen we stil tijdens het slapen?

Het zal je vast wel opgevallen zijn dat je bijna nooit in dezelfde houding wakker wordt als waarin je bent gaan slapen. Het antwoord is dan ook dat we niet stilliggen tijdens het slapen. Gemiddeld veranderen we wel acht keer per nacht van houding. Dat heeft te maken met de doorbloeding van je lichaam. Het is zelfs getest dat onrustige slapers soms tot wel dertig keer per nacht anders gaan liggen. Wist je dat kinderen vaker uit hun bed vallen ‘s nachts omdat ze te vaak dezelfde kant op draaien? Als je ouder wordt dan let je lichaam wel op dat je eerst de ene kant op draait en dan weer terug.

Dieren en slapen

Net als mensen hebben dieren ook slaap nodig. Sommige dieren maar heel weinig. Wist je dat de giraffe maar twee tot vier uur slaap per dag nodig heeft? Hetzelfde geldt voor de olifant. Deze dieren hebben zo weinig slaap nodig omdat ze zo’n achttien uur per dag nodig hebben om naar eten te zoeken. Nog een bijzondere slaper is de dolfijn. De dolfijn kan soms wel een maand zonder slaap. Dat komt omdat ze om en om de ene kant van hun hersenen laten rusten en dan weer de andere. Zo blijven ze altijd half alert. Andere dieren hebben juist weer heel veel slaap nodig. Sommige beren en vleermuizen houden bijvoorbeeld zelfs een winterslaap van een aantal weken of maanden!