Spreekbeurt over Spanje

Spanje.

Ik hou mijn spreekbeurt over Spanje.

Waarom

Het land

De hoofdstad

Het geld

Geschiedenis

Vlag en betekenis

Taal

Ik heb Spanje gekozen omdat ik het een leuk en mooi land vind en ik het een leuk onderwerp vind.

Het land

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa. In het noorden grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra (met daartussen de Pyreneeën) en in het westen aan Portugal. In het zuiden grenst Spanje aan de straat van Gibraltar en de Middellandse zee. In het westen aan de Atlantische oceaan, in het noorden aan de golf van Biskaje en in het oosten aan Balearen zee. De Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife, La Palma, El Hierro, Fuerteventura, La Gomera en Lanzarote horen ook bij Spanje.

De hoofdstad

Madrid is de hoofdstad van Spanje en ligt in het midden van het land. Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Madrid ligt in de provincie Comunidad de Madrid.

Het geld

De munt eenheid van Spanje is de euro. Voorheen betaalden de Spanjaarden met de Peseta.

Geschiedenis

De eerste mensen in Spanje leefden ongeveer 780.000 jaar terug. De naam España

is afgeleid van de Latijnse naam Hispania dat werd gebruikt voor heel Spanje. Er bestaan een heleboel theorieën over de herkomst van het woord Hispania. Een van die theorieën is dat de naam uit het Grieks komt. De Grieken zouden de naam “Hesperia” aan Italië en Spanje hebben gegeven, omdat allebei de landen te westen van een ster, die esperos heet, lagen.

Toen kwamen de Romeinen. Spanje zou 3 keizers leveren aan de Romeinen. Toen de Romeinen weggingen kwam er een volksverhuizing. Daarna kwamen de Visigoten aan de macht. Hun hoofdstad was Toledo. Van die tijd zijn weinig sporen overgebleven. In 711 kwam de inval van de Moren. Dat was de Islamitische bevolking van middeleeuws Spanje.
7 jaar later, toen Spanje al voor een groot gedeelte onder de voet was gelopen, startten de christenvorsten een tegenoffensief. Die strijd duurde tot 1492. De bezetting van de Moren duurde bijna 700 jaar. Zij voerden de Islam in en er ontwikkelde zich een Moors-Spaanse cultuur van het allerhoogste wereldniveau.

Spanje werd een wereldmacht onder de Habsburgers en de Bourbons. Dat duurde van 1504 tot 1868. Het Spaanse rijk strekte zich over de hele wereld uit. Karel de 5de (keizer van het heilige Roomse rijk) heerstte over Duitsland, Bourgondië, de Nederlanden, Oostenrijk, Hongarije, Bohemen, Moravië, delen van Italië, de Filipijnen en het grootste deel van Midden- en Zuid-Amerika. Na Karels dood in 1558 werd het rijk verdeeld tussen Filips (Spanje plus koloniën en de Nederlanden) en Ferdinand (het Duitse keizerrijk). In 1931 werd Spanje een republiek(tweede Spaanse republiek) nadat koning Alfonso de 8ste gedwongen werd af te treden. Door de slechte politiek was er een burgeroorlog van 1936-1939.

Vlag en betekenis

De vlag van Spanje werd in gebruik genomen op 19 december 1981. Hij bestaat uit twee horizontale banen die rood zijn en bij elkaar even groot zijn als de middelste die geel is. In het midden staat het wapen van Spanje.

Taal

In Spanje spreken ze natuurlijk Spaans. Spaans is een Romaanse taal en is een van de meest gesproken talen van de wereld. Spaans wordt door meer dan 400 miljoen mensen gesproken.

Vragen

Noem 3 Canarische eilanden.
Wanneer werd de Spaanse vlag in gebruik genomen?
Hoeveel mensen wonen er ongeveer in Spanje?
Door hoeveel mensen ongeveer word er Spaans gesproken?
Antwoordden

Gran Canaria, Tenerife, La Palma, El Hierro, Fuerteventura, La Gomera en Lanzarote
19 december 1981
3 miljoen
Meer als 400 miiljoen

Mijn naam is: Jeska Verheagen