Spreekbeurt over Spinnen

Spinnen

Ik ga mijn spreekbeurt houden over spinnen.

Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik spinnen leuk vind en interessant…
Ik ga vertellen: wat is een spin, het uiterlijk van een spin, wat eet een spin, hoeveel spinnen bestaan er, wat voor spinnen dan, giftige spinnen, de vogelspin, hoe oud kan een spin gemiddeld worden, wat is de vijand van de spin en als laatst de Quiz (je spreekt dit uit als kwis) dus let goed op maar wel zonder prijs.

Wat is een spin
Iedereen weet natuurlijk wat een spin is en heel veel mensen zijn daar ook bang van maar wat is het nut van een spin? Dat is simpel, de spin vangt vliegen zodat wij daar geen last van hebben. Dat doet hij door een web te maken. De spin is een nachtdier hij werkt dus in de nacht. Dus hij maakt zijn web ook in de nacht. Maar hoe maak je nou een web? Een web maken is heel bijzonder. Geen mens kan het maken. Aan het achterlijf van een spin zitten klieren om de zijkant van het web maken. De spin heeft een soort vloeistof in zich om het draad sterker te maken. Maar ook hebben ze het sterke draad nodig om nestjes te bouwen eitjes beschermen en om te communiceren. Dat is praten.

Het uiterlijk van de spin.
Je hebt veel spinnen maar allemaal zien ze er ongeveer het zelfde uit. Het lichaam bestaat uit 2 delen voor en achter. Het voorlijf heeft 3 bijzondere dingen: een paar kaakvoelers om de prooi te grijpen, een paar tongvormige klauwen om voedsel te verscheuren en 4 poten. De mannen spinnen zijn ook een stuk kleiner
Wat eet een spin
Vooral de vlieg, maar ook muggen, lieveheersbeestjes, bijen, wespen, sprinkhanen en nog veel meer. Dus vooral insecten.

Hoeveel spinnen bestaan er?
In Nederland zitten er tussen de 600 en 700 spinnen, over heel de wereld zijn het er ongeveer 70.000-> (70 duizend). De bekendste hier in Nederland zijn de: langpoot en kruisspin.
Wat voor spinnen zijn er?
De bekende spinnen in Nederland en België zijn de Langpoot, Kruisspin, trilspin en de grijze huisspin. De bijzondere spinnen zijn de kalkmijnspin, hefstvuurspin, waterspin en de celspin. En er is ook nog een zwarte weduwe.
Giftige spinnen.
De giftigste spin is de zwarte weduwe een vrouwtje dan, de Australische trechtertunnnelspin en de Amerikaanse vioolspin. Als 1 van deze spin je bijt kan je dood gaan.

De vogelspin
Iedereen denkt dat de vogelspin heel gevaarlijk is, maar dat is niet zo. Er is onderzocht dat ze ongeveer 80%van alle ongedierte eten dus geen mensen. Maar als ze er niet waren zou die 80% ongedierte misschien wel in jouw huis kruipen. De vogelspinnen zijn eigenlijk banger voor de mensen dan wij voor hem want, als jij zo klein was en er zo’n reus voor je stond dan zou jij ook bang zijn. Vogelspinnen worden vaak in enge films gedaan dat is jammer want ze zijn hele mooie dieren en ongevaarlijk. Ik vind ze ook heel mooi om te zien. De vogelspin is net zo groot als de hand van een volwassen iemand. In andere landen zijn ze groter.
Hoe oud word een spin gemiddeld.
Veel spinnen worden in Nederland van 1 tot 2 jaar soms ouder en soms minder oud.
De vijand van de spin.
Vogels, hagedissen, schorpioenen en duizendpoten verslinden veel spinnen.
De gevaarlijkste is de sluipwespen ook wel bekend als de Pompilidae

Nu komen de quiz vragen.
Het zijn er 5 dus pak je pen en een papier.
1 uit hoeveel delen bestaat de spin?
2 hoe heten die delen?
3 welke 3 dieren zijn heel giftig?
4 hoeveel % ongedierte eet de vogelspin
5 wat is de gevaarlijkste vijand van de spin?

De antwoorden.

1. 2 delen
2. Voor en achterlijf
3. De zwarte weduwe(het vrouwtje) de trechtertunnnelspin en de vioolspin
4. 80%
5 de sluipwesp of Pompilidae.