Spreekbeurt over de gitaar

spreekbeurt gitaar

De gitaar is een van de meest gebruikte instrumenten in de wereld. In een band zit er altijd wel iemand die gitaar speelt, ook wel de gitarist genoemd. Maar ook soloartiesten begeleiden zichzelf vaak met behulp van hun gitaar. Een gitaar is dan ook een populair instrument waar je heel veel soorten muziek mee kan maken. Dan moet je er natuurlijk wel voor oefenen, want gitaar spelen dat moet je leren. In deze gitaar spreekbeurt ga ik meer vertellen over dit mooie instrument, welke soorten er zijn, meer over kindergitaren en waar je les kan nemen.

Gitaar

Een gitaar bestaat in heel veel verschillende soorten en maten. Er zijn gitaren voor kinderen bijvoorbeeld. Maar ook voor volwassenen. Rechtshandige gitaren en zelfs linkshandige gitaren bestaan. Dan heb je ook nog de verschillende soorten gitaren waarmee je allerlei muziekstijlen kan spelen. Denk maar aan elektrisch, klassiek of akoestisch. Het kan allemaal. Daarom kan het moeilijk zijn om een gitaar uit te zoeken. Zeker als je een beginner bent is het moeilijk om de verschillende soorten gitaren te herkennen. Daarom vertel ik nu wat meer over de verschillende soorten gitaren die er bestaan.

Akoestische gitaar

Bij een spreekbeurt over gitaren denk je meteen aan de akoestische gitaar. Bij deze soort gitaar is de klankkast best groot. Daardoor vangt het de trillingen van de snaren goed op en wordt het geluid versterkt. De akoestische gitaar kan je verdelen in twee soorten: de Spaanse gitaar en de western gitaar. De western gitaar heeft stalen snaren en geeft daardoor een helder geluid. Met deze gitaar speel je vooral blues- of countrymuziek. Dat klinkt heel mooi. De Spaanse gitaar heeft nylon snaren. Het geluid is daardoor wat zachter en warmer. Je kan er goed klassieke muziek mee spelen, maar ook tokkelen is een mogelijkheid.

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar heeft geen klankkast zoals je bij de akoestische gitaar ziet. Je sluit de elektrische gitaar aan op een versterker. Dus in plaats van een klankkast gebruik je vooral de versterker om lekker veel lawaai te maken met je gitaar. De gitaar heeft sensoren die de trillingen van de snaren oppikken en deze doorsturen naar de versterker. De versterker maakt hier weer geluid van. Er zijn drie soorten elektrische gitaren: de hollow body, de solid body en de semi solid. Het verschil zit hem vooral in de klankkast. De solid body heeft geen klankkast en gebruikt de versterker om geluid te maken. Bij de hollow body is er wel een klankkast en versterkt de versterker het geluid dat uit de klankkast komt. De semi body zit hier tussenin.

spreekbeurt over gitaren

Kindergitaar

Gitaar spelen kan je al jong leren en daarom zijn er veel soorten kindergitaren te koop. Soms zie je kinderen al vanaf 3 jaar met een gitaar spelen. Maar toch lijkt 7 jaar de beste leeftijd te zijn om te beginnen met gitaarles. De Ukelele is één van de populairste gitaren onder kinderen. Dat komt omdat Ukuleles klein en licht zijn. Door de nylon snaren is het ook makkelijker om de snaren in te drukken. Ook populair zijn de Spaanse gitaar, de western gitaar en de elektrische gitaar. De elektrische gitaar kan je aansluiten op een versterker en dat is natuurlijk erg cool. Zonder de versterker is de elektrische gitaar geschikt om akoestische muziek te maken. Je kan er dus veel verschillende dingen mee.

De beste vijf gitaren voor kinderen

Er bestaan heel veel soorten kindergitaren. Dan kan het vinden van jouw perfecte gitaar best moeilijk zijn. Daarom hier een top 5 van beste en populairste gitaren voor kinderen. De top 5 is:

  1. LaPaz C50N /3/4: dit is een klassieke gitaar met een naturel look.
  2. Fazley W55-COL-G-3/4: dit is een western gitaar in een grijs/groene kleur en ook geschikt als reisgitaar.
  3. Gomez 036 3/4-model: dit is een klassieke gitaar die je in bruin, zwart en roze kan kopen. Het heeft zachte nylon snaren.
  4. Classic Cantabile Kinder: dit is een gitaar voor de jongere kinderen met een kortere hals, zodat kinderen vanaf 5 jaar er op kunnen spelen.
  5. Yahama CGS102A: dit is een klassieke gitaar waar je meteen mooie kwaliteit muziek mee kan maken.

Overige gitaar soorten

Naast de akoestische gitaar en de elektrische gitaar is een spreekbeurt over gitaren niet compleet zonder alle andere bekende soorten gitaren. Daarom ga ik je iets meer vertellen over de overige gitaar soorten. De meest bekende zijn: de reisgitaar, de Spaanse gitaar, de klassieke gitaar, de resonator gitaar en de draadloze gitaar. De reisgitaar is wat kleiner, zodat je er mee kan reizen. De klassieke gitaar en de Spaanse gitaar zijn eigenlijk hetzelfde en erg geschikt voor beginners. Door de brede hals liggen de snaren wat verder uit elkaar. De resonator gitaar geeft een diep geluid dat vaak voor blues- en countrymuziek gebruikt wordt.

Waarom zou je gitaar leren spelen?

Het maken van muziek maakt mensen gelukkig. Alleen al om die reden is het een goed idee om gitaar te leren spelen. Maar er is ook een educatieve kant, want je leert veel van gitaar spelen. Niet alleen leer je akkoorden spelen, je laat ook je creatieve kant vrij. Je kan zelf liedjes gaan maken en leren samenspelen in een band. Gitaar leren spelen is dus ook heel sociaal. Ook voor je zelfvertrouwen kan het erg goed zijn. Optreden voor publiek kan spannend zijn, maar als het goed gaat zal je er heel blij van worden. En natuurlijk trots op jezelf. Kortom, gitaar leren spelen heeft vooral positieve kanten!

gitaar spreekbeurt

Gitaar leren spelen

Als je dan je gitaar hebt uitgekozen kan je beginnen met gitaar leren spelen. Dat is niet zomaar iets dat je meteen kan, maar wat je echt moet leren en oefenen. Gitaar leren spelen leer je het snelst (en beste) met een echte leraar of lerares. Jezelf gitaar leren spelen is toch te moeilijk en daar moet je discipline voor hebben. Je kan naar een muziekschool gaan om gitaarles te nemen, maar online gitaar leren spelen kan ook. Wat leer je allemaal bij gitaarles? Hieronder wat dingen op een rijtje:

  • Akkoorden leren spelen
  • Soorten slag leren spelen
  • Versterkt spelen (met de elektrische gitaar bijvoorbeeld)
  • (Je eigen) liedjes leren spelen
  • Samen spelen met andere mensen en/of instrumenten.

De gitaar is het leukste instrument

Tijdens deze spreekbeurt over gitaren, heb ik veel verteld over de soorten gitaren en over gitaar leren spelen. Maar er zijn nog veel meer dingen over de gitaar die je te weten kan komen. Hoe alle onderdelen van de gitaar heten bijvoorbeeld. Of hoe je je gitaar schoon kan maken. Ook is het belangrijk om te weten hoe je je gitaar stemt. Voor de beginner zijn er handige accessoires die je kan kopen om makkelijker gitaar te leren spelen. Dat zijn handige trucjes die je kunnen helpen. Kortom, gitaar spelen is niet alleen leuk maar ook erg leerzaam!