Spreekbeurt groep 6? Zo doe je dat!

spreekbeurt groep 6

Zit je alweer in groep 6? Dat is spannend, want dan is het je eerste jaar in de bovenbouw. Vanaf groep 6 wordt er steeds meer van je verwacht. Dat je zelfstandig kan werken bijvoorbeeld. Ook ga je dit jaar steeds dieper de leerstof in. De tijd van luieren en plezier is voorbij! Niet dat je in groep 5 niet hard gewerkt hebt natuurlijk… Maar officieel bij de bovenbouw horen geeft toch wat meer status, je hoort bij de grote kinderen! Wat je ook in groep 6 zult gaan doen is een spreekbeurt houden. Bij sommige scholen gaat daar eerst een werkstuk aan vooraf. Hier wat tips zodat je een goed cijfer kan halen!

Spreekbeurt groep 6

Als je in groep 6 je spreekbeurt gaat houden is het natuurlijk belangrijk dat je een leuk onderwerp uitkiest. Maar vergeleken met groep vijf, wordt er wel iets meer van je verwacht nu je in groep 6 zit. Als je 9 of 10 jaar oud bent, dan kijk je misschien wat vaker naar het nieuws en ben je wat meer bezig wat er in de wereld gebeurt. Het is dan ook belangrijk om dat in gedachten te houden als je een onderwerp gaat kiezen. In plaats van een hobby, je favoriete eten of een leuk beroep als onderwerp te kiezen, kan je nog iets verder denken. Nieuwe weetjes of actuele informatie zal door zowel je juf als je klasgenoten erg leuk gevonden worden. En dat zal natuurlijk weer goed zijn voor je cijfer…

Tip: open eens een krant

Om een onderwerp te vinden dat leuk én actueel is kan je het beste een nieuwe krant gebruiken. Het is namelijk veel spannender als je een onderwerp hebt van iets dat nu in de wereld gebeurt. Naast een krant kan je ook naar het nieuws kijken (kindernieuws) of aan je ouders vragen wat zij voor actuele onderwerpen kennen. Dat zijn goede bronnen van inspiratie voor een onderwerp. Als je de krant openslaat zal je bijvoorbeeld zien dat er nieuws is over een corona vaccin. Maar ook over het vuurwerkverbod dat nog maar net door de politiek is besloten. Een andere kop in de krant gaat over de groei van het aantal bruinvissen in de Noordzee. Daar zijn allemaal leuke en actuele onderwerpen.

Spreekbeurt onderwerpen groep 6

Om je nog iets meer te helpen bij het vinden van goede spreekbeurt onderwerpen zijn hier nog een paar tips:

  • Kies altijd een onderwerp dat je leuk vindt. Tijdens een spreekbeurt valt het namelijk altijd op als een verhaal met enthousiasme verteld wordt.
  • Bedenk een onderwerp dat voor iedereen in je klas te begrijpen valt. Stel je maar eens voor dat jij een expert bent in een bepaald onderwerp. Dan is het makkelijk te vergeten dat niet iedereen zoveel als jij weet.
  • Twijfel je over je onderwerp? Vraag het dan gewoon aan de juf of meester! Die kan je vast wel vertellen of je onderwerp goed is.

Hoe maak je een spreekbeurt?

Er zijn altijd wat trucjes te bedenken voor het maken van een spreekbeurt. Zo is het belangrijk om een duidelijke verhaallijn te hebben. Dat doe je zo: eerst introduceer je het onderwerp, daarna ga je dieper op het onderwerp in en als laatste rond je het af met een samenvatting of conclusie. Daarna ga je goed oefenen voor je spreekbeurt. Praat bijvoorbeeld hardop tegen jezelf in de spiegel. Maar je kan natuurlijk ook je vader of moeder vragen, zij hebben al meer ervaring met spreekbeurten. En als laatste: ga niet te snel praten! Als je rustig je verhaal blijft vertellen dan zal iedereen het fijn vinden om naar je te luisteren.

Kant en klare spreekbeurt

Als je niet zo goed bent in het maken van een spreekbeurt, dan is een kant en klare spreekbeurt je redder in nood. Een kant en klare spreekbeurt is er niet om zomaar klakkeloos over te nemen, dan leer je er niets van. Door goed te kijken kan je veel leren van een kant en klare spreekbeurt. Je kan kijken welke informatie erin staat, welke tussenkopjes er gebruikt worden en je kan inspiratie opdoen. Zo kan je een kant en klare spreekbeurt helemaal naar eigen smaak herschrijven. Ook is het altijd leuk om te kijken welke kant en klare spreekbeurten er te vinden zijn. Zo kan je zoeken op ‘spreekbeurt onderwerpen groep 6’ en kan je stap voor stap zien hoe een spreekbeurt gemaakt wordt.

Werkstuk groep 6

Het kan zo zijn dat je in groep 6 niet alleen een spreekbeurt moet houden, maar dat je ook een werkstuk moet maken. In plaats van ‘hoe maak je een spreekbeurt?’ moet je je nu afvragen ‘hoe maak je een werkstuk?’. Eigenlijk verschilt een werkstuk helemaal niet zoveel van een spreekbeurt. Meestal maak je eerst een werkstuk en vertel je er daarna over in een spreekbeurt. De informatie die je voor je werkstuk hebt verzameld kan je dan weer gebruiken voor je spreekbeurt. Dat scheelt weer! Dan hoef je niet opnieuw een onderwerp te zoeken.

Werkstuk maken doe je zo

In groep 6 heb je misschien nog niet zo vaak een werkstuk hoeven maken. De meeste basisscholen beginnen daarmee in groep 5. Dan is het in groep 6 dus pas de tweede keer dat je een werkstuk moet maken. Als je het moeilijk vindt dan zijn hier een aantal tips voor een werkstuk maken:

  1. Kies een leuk en actueel onderwerp.
  2. Maak een mapje waarin je alle informatie die je vindt kan bewaren.
  3. Bedenk verschillende hoofdstukken.
  4. Ga op zoek naar informatie voor elk hoofdstuk.
  5. Schrijf de informatie in je eigen woorden op.
  6. Schrijf een inleiding en een conclusie (of nawoord).
  7. Voeg plaatjes toe, check op foutjes en voeg paginanummers toe.
  8. Print je werkstuk uit en inleveren maar!

Leuk onderwerp vinden

Eerder hebben we het bij de spreekbeurt al gehad over de beste manier om een onderwerp te vinden. Dan is het nu misschien wel handig om wat voorbeelden te geven van leuke en actuele onderwerpen. In de categorie natuur is het onderwerp ‘Koraalrif’ een populaire. In de categorie samenleving is ‘Ambulance’ een goed onderwerp. Je kan het actueel maken door te vertellen over het geweld waar ambulance mensen soms mee te maken krijgen. Nog een actueel onderwerp komt uit de categorie van eten en drinken. ‘Gezonde voeding’ is namelijk steeds belangrijker in de maatschappij, zeker nu er een pandemie heerst. Veel plezier met een onderwerp kiezen.

Waar kan je informatie vinden?

Zoals je nu misschien wel weet, komen spreekbeurten en werkstukken niet zomaar aanwaaien. Je moet er echt wat voor doen. Als je een leuk en actueel onderwerp hebt gevonden, dan ga je beginnen met het zoeken van informatie. Maar waar kan je informatie vinden? Een voorbeeld van een goede plek om informatie te vinden is de bibliotheek. Je kan bijvoorbeeld je ouders vragen om je te helpen bij het vinden van een goed boek over je onderwerp. Een andere plek om informatie te vinden is het internet. Dan moet je alleen wel oppassen dat je goede websites gebruikt met informatie die waar is. De zoekmachine van Google is een goed hulpmiddel. Succes met het maken van je spreekbeurt en werkstuk!