Spreekbeurt groep 8? Dat doe je zo!

Spreekbeurt groep 8

Groep 8 is al een best spannend jaar waarin veel gebeurd. Het is het laatste jaar voordat je naar de middelbare school gaat. Je hebt in groep 8 je Cito, schoolkamp en misschien ook wel een afsluitende theatervoorstelling. En dan komt daar ook nog eens een spreekbeurt bij. Waarschijnlijk is een spreekbeurt niet helemaal nieuw voor je in groep 8, je hebt namelijk de jaren daarvoor al wel eens kunnen oefenen. Toch is een spreekbeurt of werkstuk in groep 8 weer andere koek, waarschijnlijk wordt er meer van je verwacht en moet je echt laten zien hoe goed je kan schrijven en presenteren. Kortom, ook in groep 8 kan je wel wat hulp gebruiken bij een werkstuk maken en een spreekbeurt houden. Hier wat tips!

Tips spreekbeurt groep 8

Er zijn heel veel dingen waaraan je moet denken bij een spreekbeurt. Om je te helpen zijn hieronder wat tips die je op je lijstje moet zetten voor een geslaagde spreekbeurt.

  1. Maak een mooie presentatie met PowerPoint. Dan hebben je medeleerlingen wat om naar te kijken en zal je niet de hele tijd alle ogen op je gericht hebben.
  2. Wees origineel! Als je een origineel onderwerp uitkiest dan zal je merken dat je de aandacht van iedereen goed kan vasthouden.
  3. Na een werkstuk maken komt vaak ook een spreekbeurt geven. Neem je werkstuk mee zodat iedereen er in kan bladeren.
  4. Een leuke spreekbeurt is wanneer je de klas mee laat doen. Ga dus niet een kwartier lang informatie opdreunen maar stel ook vragen aan de klas.

Spreekbeurt onderwerpen groep 8

Er zijn natuurlijk heel veel onderwerpen om uit te kiezen. Spreekbeurt onderwerpen groep 8 zijn ook vaak te vinden op spreekbeurt websites. Je kan hier goed inspiratie opdoen voor leuke onderwerpen en ideeën. Onderwerpen die over het algemeen altijd leuk of interessant gevonden worden zijn:

  • Geschiedenis: een historisch onderwerp zoals de 2e wereldoorlog is altijd spannend en leerzaam
  • Landen: bijna iedereen houdt van reizen en daarom zijn spreekbeurten over landen en culturen altijd een grote hit.
  • Een serie of game: veel van je klasgenoten zullen vast en zeker een serie kijken of fan zijn van een bepaalde game. Als je daar een onderwerp van maakt zit je zeker goed.
  • Actueel: wat er in het nieuws gebeurd is altijd interessant om over te vertellen en ook erg leerzaam.

Zoals je ziet zijn deze onderwerpen wat ingewikkelder dan bijvoorbeeld een spreekbeurt geven over een hobby, dier of beroep. Hier heb je het vast al eerder in groep 5, 6 of 7 over gehad. Spreekbeurt onderwerpen in groep 8 mogen dan ook best wat spannender en moeilijker zijn.

Hoe houd je een spreekbeurt?

Sommige leerlingen vinden een spreekbeurt geven heel erg leuk. Dat is mooi! Maar voor anderen kan het wat moeilijker zijn en geeft het mogelijk best wat stress. Bij een spreekbeurt is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Probeer duidelijk en rustig te praten en wees vooral erg enthousiast. Enthousiasme zal ervoor zorgen dat iedereen aan je lippen hangt en ook enthousiast wordt. Als je een onderwerp hebt gekozen dat je heel erg leuk of interessant vindt, zal je vanzelf merken dat je met veel enthousiasme je spreekbeurt kan houden. Verder is het oké als je een spiekbriefje nodig hebt, maar probeer vooral de klas in te kijken en niet te veel naar je briefje.

Moeilijke vragen? Zo los je het op!

Als je weet wat je gaat vertellen dan zal je niet met je mond vol tanden komen te staan. En bedenk je goed, jij weet altijd meer van je eigen spreekbeurt dan je medeleerlingen doen. Als er dan toch een vraag uit de klas komt waar je het antwoord niet op weet, dan is dat geen ramp. Je kan altijd zeggen dat je het een goede vraag vindt en dat je het antwoord nog gaat opzoeken. Toegeven dat je iets niet weet, maar dat je het wel nog gaat opzoeken is altijd beter dan zomaar iets verzinnen. Daar heeft niemand wat aan.

Werkstuk groep 8

Een werkstuk maken is vaak onderdeel van de spreekbeurt in groep 8. Meestal begint het bij een werkstuk maken en eindigt het in een spreekbeurt erover geven. Een leuke spreekbeurt begint dan ook bij het bekijken van leuke onderwerpen en dan een werkstuk maken. Bij een werkstuk maken is het belangrijk om niet te veel te schrijven, maar ook niet te weinig. Om een duidelijke verhaallijn te hebben en om alle feiten in een mooi verhaal te gieten. Dat klinkt allemaal ingewikkelder dan het is. Tips nodig? Hieronder komen wat tips voor een werkstuk groep 8 maken!

Tips werkstuk groep 8

Bij een werkstuk maken is het handig om een paar stappen te volgen. De volgende tips hebben te maken met structuur, leesbaarheid en oog voor detail.

  1. Bedenk een vraag die je wilt beantwoorden in je werkstuk. Dan is het duidelijk dat je naar een antwoord toe schrijft.
  2. Geef structuur aan je werkstuk door een introductie, middenstuk en conclusie te schrijven. Zo voorkom je dat je afgeleid raakt van je onderwerp en hoofdvraag.
  3. Maak een inhoudsopgave. Dan geeft op een makkelijke manier een goed overzicht van de inhoud van je werkstuk.
  4. Maak een mooie voorkant en gebruik plaatjes. Vaak geeft het een goede indruk als je plaatjes gebruikt, dat leest ook veel fijner.
  5. Gebruik witregels tussen je alinea’s, dat vergroot de leesbaarheid.

Hoofdvragen voor je werkstuk

Eerder hebben we het al even gehad over leuke en interessante onderwerpen voor je spreekbeurt. Met een werkstuk heb je vaak een hoofdvraag die je probeert te beantwoorden of ga je op een klein onderdeel van het grote onderwerp in. Het voorbeeld van de tweede wereldoorlog is bijvoorbeeld nog best breed. Er valt ontzettend veel te vertellen over dat onderwerp. Hieronder zijn een aantal mogelijke hoofdvragen voor je werkstuk, die allemaal met de 2e wereldoorlog te maken hebben:

  • Hoe was het leven van Anne Frank tijdens de 2e wereldoorlog?
  • Wat gebeurde er met het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940?
  • Hoe begon de 2e wereldoorlog en hoe werd Nederland erbij betrokken?
  • Welke landen vochten er aan welke kant tijdens de 2e wereldoorlog?
  • Hoe werden de joodse mensen in Nederland steeds meer buitengesloten van de maatschappij tijdens de tweede wereldoorlog?
  • Hoe zag de bevrijding van Nederland eruit?

Een goede vraag maakt het zoeken makkelijker

En zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan. Maar dan kan je zien hoe belangrijk het is om een goede vraag te hebben die je in je werkstuk wilt gaan beantwoorden. Dan maak je het jezelf ook veel makkelijker met het zoeken van informatie. Dat komt omdat het zoeken van informatie sneller gaat als je precies weet waar je naar op zoek bent. Als het onderwerp van je werkstuk heel breed is, dan lijkt alle informatie belangrijk. Je kan dan wel blijven schrijven, maar daar wordt de juf of meester natuurlijk niet zo blij van. Ook maak je het jezelf makkelijker als je van je werkstuk ook een spreekbeurt moet houden. Hoe kleiner je onderwerp, hoe meer je erover te weten kan komen. Dan weet je vast antwoord op alle vragen die gesteld worden.

Goede van onware informatie onderscheiden

Omdat we steeds meer op het internet zitten kunnen we daar ook steeds meer informatie vinden over alle onderwerpen die je je maar kan bedenken. Dat betekent ook dat er een steeds grotere kans is dat je op informatie stuit die onzin is of helemaal niet waar. Iedereen kan namelijk informatie op het internet achterlaten en dat is dan niet gecontroleerd op echtheid. Daarom is het belangrijk dat je een beetje handig wordt in het onderscheiden van echte informatie en informatie die je met een zoutkorrel moet nemen. Wikipedia is bijvoorbeeld een website die erg handig kan zijn, maar de waarheid van de informatie is niet bewezen.

Waar vind je juiste informatie voor je spreekbeurt en werkstuk?

Dat is dus soms best moeilijk. Een goed begin is om altijd kritisch na te denken over de informatie die je vindt en dus niet alles zomaar te geloven. Officiële websites hebben vaak goede informatie, denk maar aan de NOS nieuwssite of een uitgever. Maar ook de website van musea, organisaties, officiële instellingen als de overheid zijn goede informatiebronnen. Buiten het internet om, vind je ook veel informatie in boeken of (onderzoeks)bladen. Het is ook wel leuk om je zoektocht op het internet af te wisselen met het bladeren in een boek. In boeken vind je vaak ook oudere informatie, als je bijvoorbeeld over een historisch onderwerp wilt schrijven. Kortom, zo zijn er genoeg manieren en ideeën om toch aan betrouwbare informatie te komen. Veel succes met het schrijven van je werkstuk of het houden van je spreekbeurt!