Spreekbeurt J.K.Rowling

J.K.Rowling

H 1, hoe alles begon…

Joanne werd op 31 juli 1965 geboren in Chipping Sodbury, in Engeland
Tot haar negende woonde joanne in haar geboorteplaats. Hier heeft ze veel met een buurjongen en buurmeisje gespeeld, en hun achternaam was.. Potter!

Joanne wilde altijd al schrijfster worden en begon al met het verzinnen van verhalen toen ze 6 was. Haar eerste boek `konijn` had ze al op haar zesde geschreven!

Joanne groeide vanaf haar negende op in het dorpje Tutshill in Zuid-Wales waar ze naar een kleine ouderwetse school ging. Een aantal leraren op die school hebben invloed gehad op de persoon Sneep, in het boek: Harry Potter

Daarna ging ze naar Wyedean Comprehensive. Joanne was erg stil en niet echt goed in sport. Haar lievelingsvak was Engels, maar ze hield ook van andere talen. Tijdens lunchpauzes vertelde ze haar vrienden lange vervolgverhalen. In de zesde klas ontmoette ze een zeker Sean Harris, die haar beste vriend werd. Ron Wemel heeft veel weg van deze Sean en Sean`s auto is de auto waarmee Ron en Harry in boek II naar Zweinstein vliegen. Aan juffrouw Shepherd van Engels hield Joanne blijde herinneringen over. Zij stimuleerde Joanne om te blijven schrijven.

Na haar middelbare school studeert ze 4 jaar Frans en Klassieke Talen aan de Universiteit van Exeter. Tijdens die periode gaf ze 1 jaar Engelse les in Parijs.

Na haar studie vertrok ze naar Londen om een cursus te volgen voor tweetalige secretaresse; dat werd een ramp, het enige voordeel wat ze er aan over hield was dat ze haar boeken snel kon typen. Na deze cursus had ze een baantje bij Amnesty International als onderzoeksassistente naar mensenrechtenschendingen in het Franssprekende deel van Afrika. In de middag(pauze)als iedereen van haar werk naar een pub ging, verzon Joanne een of andere smoes en ging een andere pub of koffiezaak in om te schrijven.

Het idee voor Harry Potter ontstond tijdens een treinreis in 1990. Intussen had Joanne een vriend leren kennen, die wilde dat ze naar Manchester zouden verhuizen. Tijdens de treinreis naar Londen kreeg ze als eerste het idee voor Harry Potter. De schrijfster had toevallig die reis net geen pen en papier bij zich, dus ze moest haar idee goed onthouden. Maar feit is dat toen ze de trein uitstapte, ze al een heel plan voor zeven delen Harry Potter had uitgedacht!

Kort daarna verhuisde ze naar Manchester en werkte daar een tijdje voor de Kamer van Koophandel, ook had ze een baantje aan de Universiteit van Manchester. Omdat ze zich daar doodongelukkig voelde, wilde ze er helemaal tussenuit.

nTijdens haar studie is ze een tijdje hulpdocent Frans in Parijs geweest, en pakt dat op door toen ze 26 jaar oud was Engels te gaan geven in Oporto, in Portugal. Na een halfjaar leerde ze daar haar aanstaande echtgenoot kennen. Ze trouwden en kregen na een jaar `n kind: jessica. Joanne was toen 28. Tevens had ze toen de eerste drie hoofdstukken van `De steender Wijzen` af. Het bestaan daar brengt niet het geluk waarop Joanne gehoopt had. Haar toenmalige man vraagt een scheiding aan en op school wordt ze ontslagen.

Ze vertrok met haar dochter uit Portugal en ging in Edinburgh wonen. Zo belandt ze in een kleine bijstandsflat. Daar leefde ze een jaar van een bijstandsuitkering om na het behalen van haar Postuniversitair Leraarscertificaat les te gaan geven. Joanne schreef verder aan Harry Potter, in een café tijdens de slaapjes van haar jonge dochter.

Toen de eerste Harry Potter af was, stuurde ze het boek naar een literair agent, maar die stuurde het terug. De eerste uitgever ook. Maar de tweede agent zag er er wel wat in. Een jaar later was er een contract met een uitgever, en in 1997 kwam de eerste Harry Potter uit.

Er werd haar verteld dat ze niet veel geld zou verdienen met het schrijven van kinderboeken en dat ze het alleen moest doen als ze het echt heel leuk vond…

Ondanks dat iedereen haar waarschuwde is ze nu multimiljonair door de boeken van Harry Potter…

Joanne vertelde in een interview: “Om heel eerlijk te zijn heb ik vier jaar lang mijn huis niet schoongemaakt. Er ontstonden enorme stapels en ik at afhaalmaaltijden”

H2 Harry Potter…

Korte beschrijving over de boeken: harry potter

De Harry Potter boeken gaan over een jongen genaamd Harry Potter.

Tot zijn 11de woont hij bij zijn oom en tante “de Duffelings”.

Op zijn 11e komt hij erachter dat hij niet een doodnormale jongen is, maar een bekende tovenaar.

Hagrid een grote reus brengt hem naar “zweinstein” de hoge school voor hekserij en hocus-pocus.

Op deze school krijgt hij al gelijk een aantal vijanden o.a prof. Sneep.

Ook Moet hij het een aantal keer tegen de beruchte “Voldermort” opnemen, die hem probeert te vermoorden.

Belangrijke personen in de boeken:

– Ron Wemel, De beste vriend van Harry.

– Hermelien Griffel, beste vriendin van Harry

– Hagrid, een eng uitziende reus, is echter de goedheid zelve, hij helpt harry en zijn vrienden vaak met van alles en nog wat

– Albus Perkamentus, Schoolhoofd van Zweinstijn, probeert Harry te helpen, maar ook te straffen als het nodig is.

– Minerva Anderling, Vervangend schoolhoofd, zij begeleid de 1e jaars leerlingen.

– Severus Sneep, leraar van de Toverdranken, hij wil het Harry moeilijk maken, omdat Harry de bekende tovenaar is.

– Draco Malfidus, een jongen die ook op Zweinstein zit en een grootte vijand van Harry is, hij kan het niet hebben dat Harry zo beroemd is.

– Voldermort, De schrik van alle tovenaars!

H 3, nieuwswaarde

“Harry Potter-boeken moeten branden”

AMSTERDAM – Fanatieke aanhangers van het christelijk geloof in Amerika zijn van plan honderden exemplaren van de beroemde Harry Potter-boeken op de brandstapel te gooien. Leden van de Christ Community Church in Alamogordo, New Mexico, zijn er van overtuigd dat de boeken hun kinderen aanzetten tot het geloof in de duivel.

De massaverbranding staat gepland voor komende zondag. Pastoor Jack Brock (74): “Harry Potter-boeken vernietigen de levens van jonge mensen. Deze boeken moedigen onze jongeren aan om te geloven in heksen en tovenaarsspreuken en dat is een belediging tegenover God en tegenover mij”. Hij wijdde zelfs zijn mis, ‘The Baby Jesus or Harry Potter’ (Baby Jezus of Harry Potter), op Kerstavond aan de tovenaarsleerling.

De schrijfster van de boeken, J.K. Rowling, neemt de kritiek licht op: “Ik heb inmiddels duizenden kinderen ontmoet die mijn boeken gelezen hebben en niet een keer is er een naar me toegekomen met de tekst: ‘Mevrouw Rowling, ik ben zo blij dat ik uw boeken heb gelezen, want nu weet ik hoe ik een heks moet zijn’.”

Echte Harry Potter is geboren in Engeland

14 nov 2001

AMSTERDAM – Een echtpaar uit Groot-Brittannië heeft besloten hun pasgeboren zoon Harry te noemen. En laat hun achternaam nu Potter zijn! Liz en Mark Potter hadden de naam al uitgekozen voordat de hype rond de boeken en de film uitbarstte. Ze vonden het gewoon een leuke naam.

Liz Potter (33) vertelt: “We vonden de naam meteen al leuk, nog voor de gekte rond Harry Potter. Maar toen we mensen vertelden hoe we ons kind wilden gaan noemen, werd het ons afgeraden. We hebben toen even overwogen om hem Joe te noemen, maar we zijn toch teruggekomen op Harry. Joe is nu zijn tweede naam. Als hij dan straks naar school gaat en zijn naam wil veranderen, kan hij zijn tweede naam gebruiken; Joe Potter”.

“Iedereen vindt het nu eigenlijk wel leuk. Al zijn neefjes en nichtjes vinden het ontzettend stoer. Als hij straks groter is, zal hij zijn naam óf heel tof vinden, óf hij zal hem haten”, aldus een nuchtere moeder Potter.

Liz voegt tevens toe dat, ondanks het feit dat zij haar zoon de naam heeft gegeven van de meest favoriete, fictieve persoon op dit moment, zij en haar man nog nooit een boek van J.K. Rowling hebben gelezen. “Harry’s neefje en zijn grootvader lezen het eerste boek op dit moment. Ik geloof dat wij er nu ook aan moeten geloven”, aldus Liz Potter.

Harry Potter Ron Wemel Hermelien Griffel

(beste vriend van Harry) (beste vriendin van Harry)

Perkamentus

Sneep. (leraar)

Albus Perkamentus Minerva Anderling Severus Sneep

(schoolhoofd) (plaats vervangend schoolhoofd) (leraar

Hagrid

(de goeie vriend van Harry)

H 4, Leuke weetjes

Een aantal belangrijke prijsen die Joanne gewonnen heeft:

1999 Kinderboekwinkelprijs voor Harry Potter en de Steen Der Wijzen
2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Harry Potter en de Geheime Kamer
2000 Eredoctoraat in de Letteren van de Universiteit van Exeter
2001 Tip van de Jonge Jury voor Harry Potter en de Steen Der Wijzen
2001 Tip van de Jonge Jury voor Harry Potter en de Geheime Kamer
2001 Harry Potter en de Gevangene van Azkaban genomineerd voor Kinderjury 2001
2001 Hotze de Roos Prijs voor Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
2001 Harry Potter en de Vuurbeker Boek van het Jaar 2001

Daniel nagesynchroniseerd?

Het Engelse roddelblad The Sun meldde vandaag dat de stem van Daniel Radcliffe in het Engels is nagesynchroniseerd, omdat zijn stem in de laatste scenes te zwaar was. The Sun schreef in een exclusief stuk dat Daniel de baard in de keel had gekregen en daarom niet meer geloofwaardig klonk voor een 11-jarige jongen. De 13-jarige Joe Sowerbutts zou een paar scenes én de videospellen hebben ingesproken, omdat de filmmakers zijn klas in waren gekomen en hadden gevraagd wiens stem het meest op die van Harry Potter leek. Maar een woordvoerster van Warner Bros. vertelde dat dit bericht niet waar is, en dat Daniel Radcliffe de stem van Harry gedurende de hele film ingesproken heeft.