Spreekbeurt over Kinderliedjes

Spreekbeurt over kinderliedjes

In deze spreekbeurt ga ik het hebben over kinderliedjes, want ik vind het heel leuk om mee te zingen met kinderliedjes en wilde hier graag meer over weten. Wat is de geschiedenis van kinderliedjes en welke verschillende soorten kinderliedjes zijn er? Hierbij zal ik ook een aantal leuke voorbeelden laten zien.

Wat is een kinderliedje?

Kinderliedjes zijn liedjes die gemaakt worden voor kinderen of gezongen worden door kinderen. Een kinderliedje kan gaan over allerlei verschillende onderwerpen zoals dieren, mensen, voertuigen, instrumenten en nog veel meer. Kinderen worden vaak vrolijk van kinderliedjes en baby’s worden er rustig van.

De geschiedenis van kinderliedjes

Vroeger waren kinderliedjes eigenlijk liedjes die door iedereen werden gezongen, dit werden ook wel volksliedjes genoemd. Sommige kinderliedjes gaan ook over dingen die vroeger gebeurd zijn, zoals ‘Heb je van de zilveren vloot wel gehoord’ gaat over het verhaal van de ontdekkingsreiziger Piet Hein. In 1848 is er voor het eerst een boek verschenen met kinderliedjes. Dit boek was geschreven door Jan Frans Willems. Hierin stonden liedjes zoals ‘Klein klein kleutertje’. In 1914 is er ook nog een boek uitgebracht met kinderliedjes die nu nog vaak gezongen worden zoals ‘Drie kleine kleutertjes’ en ‘Hannes loopt op klompen’. In 1946 kwam er een programma met kinderliedjes op de radio. Tot nu toe zijn de kinderliedjes van vroeger steeds doorgegeven door opa en oma aan de kinderen en zij geven dit weer door aan hun kinderen en op school worden ze ook veel gezongen.

Soorten kinderliedjes

Er verschillende soorten kinderliedjes. Oudhollandse kinderliedjes zijn de liedjes die vroeger al gezongen werden zoals ‘Altijd is Kortjakje ziek’ en ‘Hop Marjanneke’. Er worden ook nog steeds nieuwe kinderliedjes uitgebracht, dat zijn de moderne liedjes. Dit zijn vaak liedjes die bijvoorbeeld gezongen worden in series op tv zoals Mega Mindy, maar ook liedjes van popgroepen zoals K3. Er zijn ook speciale liedjes om kinderen in slaap te zingen, dit worden ook wel slaapliedjes genoemd zoals ‘Slaap kindje slaap’. Daarnaast zijn er ook liedjes die bij de feestdagen gezongen worden zoals sinterklaasliedjes en kerstliedjes. Heel veel liedjes kun je ook vinden op Youtube.

Er zijn dus heel voor soorten kinderliedjes en iedereen vindt het nog steeds leuk om kinderliedjes te zingen. Dit was mijn spreekbeurt.