Spreekbeurt over barbecueën

Spreekbeurt over barbecueën

Deze spreekbeurt gaat over barbecueën. Dit is het grillen van vlees of andere producten in de buitenlucht. Bijna iedereen doet het, omdat het heel lekker en gezellig is. Maar er is natuurlijk nog veel meer over barbecueën te vertellen.

Roosteren of grillen

Als het gaat over barbecueën dan gaat het over een manier om vlees of andere producten te bereiden. De producten worden geroosterd. Omdat vroeger barbecueën altijd met een kooltechniek ging, werd deze vorm van roosteren ook wel grillen genoemd. Tegenwoordig is het zo dat lang niet elke bbq, zoals het apparaat ook wel wordt genoemd, met kolen werkt. Er zijn ook andere technieken zoals elektrisch barbecueën. Het roosteren of grillen gebeurt wel eigenlijk altijd buiten. Dit is dus anders dan veel andere vormen van koken en bakken, die vaak binnen gebeuren.

De ontdekking van vuur

Barbecueën is één van de oudste vormen van maaltijden bereiden. Al in de tijd van de holenmensen werd dit gedaan. Al werd het toen nog niet zo genoemd. Het was door de ontdekking van vuur zo dat er ineens veel meer mogelijk werd voor mensen. Waardoor dus ook vlees bereiden op nieuwe manieren ineens heel interessant werd. De echte basis van het barbecueën ligt veel later, namelijk in de zeventiende eeuw. Toen werd in het Caribisch gebied voor het eerst echt geroosterd op deze manier.

Gezellig buiten koken

Tegenwoordig wordt barbecueën vooral gezien als een sociale vorm van koken en eten. Het wordt vooral op warme dagen in de buitenlucht gedaan. Dit kan in de eigen achtertuin, met een buitenkeuken bbq, maar het gebeurt ook vaak op openbare plekken zoals bijvoorbeeld een park. Het is een sociale activiteit waar veel mensen bij aansluiten. Je eet bijvoorbeeld met vrienden of familie en bereid samen de maaltijden.

Allerlei soorten gerechten

Voor veel mensen is het roosteren van vlees nog altijd het belangrijkste als het om barbecueën gaat. Het is wel zo dat door de jaren heen steeds meer is mogelijk geworden als het gaat om de barbecue. Bijna alles wat je kan eten, kan je ook op de barbecue bereiden. Zo is bijvoorbeeld vis bij heel veel mensen populair. Daarnaast is het ook zo dat heel veel groente wordt geroosterd, voor bij het vlees of de vis. Maar ook wanneer je vegetarisch wilt eten, dan is gebarbecuede groente natuurlijk heel lekker om te eten. Zo kan iedereen ook gewoon meedoen, ook als je een ander dieet hebt.

Soorten barbecues en spullen

Er zijn tegenwoordig ook heel veel verschillende soorten barbecues. Er zijn niet alleen heel veel verschillende merken, maar ook heel veel verschillende modellen. Je hebt ze op kolen, op gas en op elektriciteit. Je hebt een barbecue die je steeds opnieuw kan gebruiken, maar je hebt ook soorten die je na gebruik direct weggooit. Je hebt ook heel veel spullen die je bij je barbecue kan gebruiken. Het is daardoor ook mogelijk om allerlei speciale gerechten klaar te maken. Zo lijkt het net alsof je een echte chefkok bent, ook al is dat niet zo.